hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小44系既實際車務安排
開啟左側

[行車路線] 新界綠小44系既實際車務安排

DC3938 發表於 2016-4-1 14:11 | 顯示全部樓層

44係唔係會入邨載客,今朝見有部係57M總站落黎!又有幾次見佢入山景邨!
JU2541 發表於 2016-4-1 19:27 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2016-4-1 14:11
44係唔係會入邨載客,今朝見有部係57M總站落黎!又有幾次見佢入山景邨!

44A 山景特車
好多年了

人一九,腦便殘
JR800 發表於 2016-4-1 20:56 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-4-1 12:52
最新情況應該係咁:
1. 早繁既時候上水落屯門,係一半車私牌返豐景園做下轉、一半車上滿客走然後返碼頭做 ...

肥婆把聲好大...過緊馬路都可以聽到:「去上水,仲有1個...1個有無...」
KC3555 發表於 2016-4-8 17:05 | 顯示全部樓層

kks 發表於 2016-4-1 12:52
最新情況應該係咁:
1. 早繁既時候上水落屯門,係一半車私牌返豐景園做下轉、一半車上滿客走然後返碼頭做 ...

1. 唔係喎,我之前日日都係呢個時間(8:10)上車去紅橋,呢個時間上水從來都係車等人。夠10或12個就走得。
2. 司機偷雞一定有,最重要係唔夠司機,屯門客又多。上水鬍鬚站長有時重要由朝踩到收車都唔想理咁多。總之司機會盡量爭肥雞位,
最大客倉:友愛;接住:市中心。呢段大部分司機搶住做;
自從肥婆不在後,龍門居客有D頂唔順過咗碼頭上車,形成龍門居同新屯中成為雞肋位。最弊係海翠上爆就湖景路走,美樂上爆就湖山路走,成10—15分鐘先有一班執新屯中嘅客,
龍門居一等起碼30—40分鐘先有車埋到站。而龍門居上唔到一車行佢哋又唔甘心,因為養慣班客直飛公路,唔會有司機肯載班客入友愛,加上多勞多得制,一車唔滿就搵少咗,所以龍門居尾站蝕底。
3. 因為我一家係44熟客,同肥婆仲好熟,馬生人手唔夠就調咗肥婆去上水,肥婆湊孫就喺另外站頭調上上水站頭。中途站長只會越來越少,唔會再請。
因為客量減少,司機又離職得好多,車就一直都有,無司機開。所以馬生頭痛車在曬太陽,車長又請唔到,所以條線收車收得好勁,唔敢再貼個師傅表出站頭。
4. 44A我非繁時坐很多次得半車客,都只有一兩次會入兆康,而對上三次只係呢半個月內,最誇張部車得七個客,都無入兆康,不值一博。

馬生現時做緊大規模換新車計劃:最新車會先放俾55K, 44同44A;二手高背會先俾57K, 58K;然後到50K, 51K;最後到59K(好似無入紙會換車)。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
JR800 發表於 2016-4-8 23:16 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2016-4-8 17:05
1. 唔係喎,我之前日日都係呢個時間(8:10)上車去紅橋,呢個時間上水從來都係車等人。夠10或12 ...

而家海翠係易上車咗,一般返碼頭既車見到十幾個客就兆禧燈調頭。

上水條肥佬好串,成日捉20蚊泥鯭的( 邊怪得人,放工成百幾二百人等車),又串d客唔上車(有d位唔想坐等下架啫,唔阻人上車都ok啦)

上水批區內線快d換晒d車佢啦,舊柴油仲架架出黑煙,44等車好鬼辛苦吸癈氣
acc1368 發表於 2016-4-9 00:57 | 顯示全部樓層
JR800 發表於 2016-4-8 23:16
而家海翠係易上車咗,一般返碼頭既車見到十幾個客就兆禧燈調頭。

上水條肥佬好串,成日捉20蚊泥鯭的( 邊 ...

$20咁平!?
44系都15蚊以上
天水圍堆泥鯭都講緊$15 仲要串到唔做圍城南
kks 發表於 2016-4-9 22:34 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2016-4-8 17:05
1. 唔係喎,我之前日日都係呢個時間(8:10)上車去紅橋,呢個時間上水從來都係車等人。夠10或12 ...

1. SORRY 講得唔夠清楚,我通常係朝早0715 - 0730屯門上小巴, 0745 - 0800左右到上水,明明每日都見到44上水總站有30人左右等車,同埋沿路見對頭車,都係一係打爆一係吉車, 我估 0815 果陣會好D, 因為 0745 - 0800 仲有好多車私牌返屯門做多轉, 但0815就算私牌返到屯門都已經過晒打仗時間, 所以少司機私牌
2. 如果美樂先上滿好少會湖山路走,通常只會一直飛到龍門路先上皇珠路,一黎 D 交通燈順D ,二黎因為上繁撞正巴士廠出車,海皇路好塞。同時大把司機海翠打爆都唔會行海皇路,反而係湖山路去新屯中不停直站在龍門站直飛皇珠路。另外而家朝早有時出現資源錯配,太多司機爭友愛、市中心塊肥豬肉,結果反而車源過剩,好多時市中心變左車等人,但龍門居就3、4車人冇得上。另外以前屯門總站未搬,站長 (好細粒果個阿叔) 都會打電話調車,但搬左之後好似少左

4. 其實我除左坐44,間唔中要上下午非繁忙時間由屯門醫院、兆康一帶坐44A往上水,無一次等車耐過十分鐘都冇一部車黎,當然有車到有時係爆滿上唔到車

而家睇住馬生狂出新車,但批車唔知點解全部用外躺門,全部都要拉手掣先開到門(但上完客又唔駛等度門關好就可以鬆手掣開車,真有趣),同埋鎖速感覺比舊車更緊

nokia 發表於 2016-4-10 10:13 | 顯示全部樓層
上水個總站又係嘅,
44就成幾十人等車返;
44A就成2-3部車等客上。

咁你係44排緊隊個啲人,更係組團上的士喇!

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
acc1368 + 5 等得44又趕時間 有廿蚊特快車都即走.

查看全部評分

JR800 發表於 2016-4-10 17:13 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-4-9 22:34
1. SORRY 講得唔夠清楚,我通常係朝早0715 - 0730屯門上小巴, 0745 - 0800左右到上水,明明每日都見到44 ...

海翠打爆行龍門路可以收風,放比同組司機客量情況,有d以為自己好醒,通水比人地之後比架不知名吉門上客,到收水司機到站又鬧無客...傻仔 ~
JR800 發表於 2016-4-14 20:15 | 顯示全部樓層

傍晚時見TV4568行44B1 ~