hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234X/238X改行西九龍走廊可唔可行?
開啟左側

[問題] 234X/238X改行西九龍走廊可唔可行?

tonytse126 發表於 2016-1-26 21:14 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-1-26 16:22
得,各自要拆多條234,238去旺角

其實簡單D講即是要234X/238X縮去旺角, 再將234P/238P全日......
不過現實點說, 荃灣三條X線要改都有一定阻力, 要學41A/44咁拆是有難度
TommyS58 發表於 2016-1-26 21:19 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2016-1-26 21:14
其實簡單D講即是要234X/238X縮去旺角, 再將234P/238P全日......
不過現實點說, 荃灣三條X線要改都有一定 ...

有車嗎?

荃灣區唔係太多線cut倒喎
~~
tonytse126 發表於 2016-1-26 21:29 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2016-1-26 21:19
有車嗎?

所以咪話幾難改到.....
而且30X要用230X取代始終唔易
k20031103 發表於 2016-1-26 22:18 | 顯示全部樓層

難,首先兩條線(234X/238X)如果唔經深水埗要有條線補返個位,但係兩地目前都冇車直接到深水埗
肯定要拆其他線或加車行返個空位,真係維持原狀好過
238X係可以用改條38A補深水埗位個,不過班位未必接受出長沙灣反而慢左
234X更加搵唔到有條可以改
BlackBird 發表於 2016-1-26 22:19 | 顯示全部樓層
唔可行
講完
P960早日摺線
AVD1 發表於 2016-1-27 11:42 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2016-1-26 22:18
難,首先兩條線(234X/238X)如果唔經深水埗要有條線補返個位,但係兩地目前都冇車直接到深水埗
肯定要拆其他線 ...

234X 要改線,除非搞得掂屯門同深井放條 52X 出黎行到麗城先上荃灣路。
某程度上我覺得要屯門同深井放線,拎 261B 全日同人地換或者都叫有得諗下。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-1-27 11:46 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2016-1-26 21:19
有車嗎?

其實荃灣市根本就係有兩堆線出九龍,
比較好/或者叫主線就係個三條 X 線,
其次就係另外三條「次級」路線:30、33A、38A。

來來去去就係如果佢拎到 30、33A、38A 出黎搞大佢,成全三條 X 線的話,咁未做到(其實 41A/44 都係做緊類似 o既野,只不過 44 向來都係咁多架車咁解),
否則點做都好都唔會乎合到各方利益。(尤其九巴冇理由想將本來而家每個人收 $ 8.90 到將來可能收小一蚊半蚊比人坐到去深水埔)……
ma212223 發表於 2016-1-27 11:56 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-1-27 11:46
其次就係另外三條「次級」路 ...

咁剩低嘅方法咪搞轉車
好似63X咁
藍地一帶都係無咗深水埗線
但係最後都叫做到

而家234X 238x獨市位都係一個屋苑
如果30X唔改嘅
唔知果邊嘅人會唔會想用34M 238M 38A出去轉30X換快少少出旺角?
我覺得九巴可以試一試擺上RDP/RPP
反正做唔到又唔會死嘅
一出RDP   要去鵝頸橋?
AVD1 發表於 2016-1-27 12:00 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-1-27 11:56
咁剩低嘅方法咪搞轉車
好似63X咁
藍地一帶都係無咗深水埗線

老實講,明明直車變轉車,我相信都唔會好多人接受到,
30X 西廊計劃擱置已經睇得出個別地區係有需要直車多過轉車,
尤其轉車仲要唔係轉到密線,足以另成個計劃玩完。

不過麗城個邊就算冇左條 234X 都仲有紅小,
只不過向來 234X 都係南行多人過北行,只因 234X 出九龍真係直出,有時比紅小仲要快(唔洗等坐滿)。
peterkwan 發表於 2016-1-27 17:02 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-1-27 11:46
其次就係另外三條「次級」路 ...

根本當時如果 RDP propose 37 延長唔提加價的話,相信成事機會好高. 咁就可以嘗試用 33A 去補返荃灣市中心去深水埗(經返沙咀道,不經大窩口山, 用荃灣路出),
30X 就可以大涌道直出九龍.