hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 64K應否轉用八達通付款雙向分段收費?
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 64K應否轉用八達通付款雙向分段收費?

lsc04d11 發表於 2016-2-4 21:06 | 顯示全部樓層

新巴15上山都好多人,我目測過有人會叫司機再開門(或者司機已好識做咁開前門),由後車落,經前門拍一拍卡再落番車。(因為預黃線外沒人站立,所以係應該好「輕易」拍到八達通)

我上次搭76K,上午繁時,勁多人,都係用呢個方法落車拍卡。

$2客唔係應該「鼓勵」佢地用番落車拍卡,統計學上準確D,政府又唔洗俾咁多。車長阻黎做咩?佢又唔係小巴司機,D錢佢完全都收唔到既……
除非,拍左卡真係唔會$0.0。

當年,九巴宣傳73A,76K,77K要享用轉乘優惠都要落車拍卡,即使俾全程。
O個時我搭77K上水上車,往元朗方向,錦上路站落車,臨轉彎前拍卡,都係扣0.0,然後轉54去元朗西。
成人都可以玩扣$0.0,長者真係唔得?
s031096 發表於 2016-2-4 21:17 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2016-2-4 16:04
咁所以53,64k,b1會繼續用現金分段,主要係客多
不過就算有八達通分段,實有唔少人冇嘟番
...

53轉AAS咪得
仲多D位坐

skpracta 發表於 2016-2-4 21:47 | 顯示全部樓層
其實我唔明,點解唔可以學新加坡的巴士咁:

1)落車位裝拍卡機
2)用定位去啟用/暫停拍卡機功能,接近車站至開機比人拍。
hofung_lo 發表於 2016-2-4 21:57 | 顯示全部樓層

skpracta 發表於 2016-2-4 21:47

1)落車位裝拍卡機

同意,台灣都係咁
不過呢個搭車方式好需要乘客自律
GK3258 發表於 2016-2-4 22:02 | 顯示全部樓層

1)落車位裝拍卡機

問題係香港人真係唔會自律。呢套system係好,特別係app可以show有無位坐,但係香港應該行唔通。
反而如果部落車回贈機放站頭,好似LRT,就可以確保係落左車先拍。
不過成本同埋公司收入減少好大阻力
橫看香港巴膠
dogdog002 發表於 2016-2-4 23:46 | 顯示全部樓層

1)落車位裝拍卡機

前幾年咪話想整落車拍卡機同埋特快綫?

而家X42C,T270 同開左咁耐

落車拍卡機都未整好?

咁不如整係車外咪得囉

隔著玻璃貼著個窗

問題根本係無動機要九巴做

如果可以CUT綫

279X回贈車資都做得出啦

AD118 發表於 2016-2-5 02:39 | 顯示全部樓層

用手機八達通俾錢加衛星,WIFI或藍牙技術可望解決落車後再上車先用到分段收費嘅問題

用手機俾錢上車,落車後再用時限加以上任何一種無線技術去定位,睇下你係咪已經離開巴士一段範圍
已經得啦,問題係有冇誘因去研發該技術

kitarolo 發表於 2016-2-5 07:53 | 顯示全部樓層
當轉乘時限都可以由
150分鐘減至90分鐘之時,
分段屬「有就人情,無就道理」
嘅優惠,都係唔好有太大期望。
令票價收入減少之措施,真係無
誘因投入資源去做,除非公營。

轉乘有部份組合,來自
取消/縮短路線,分段亦然
例如73A,一樣只有華明至
廣福一段有,愉翠至廣福仍然
收足,與76K/77K等路線一樣,
縮短後,方可令八達通回值機制
「終於」出現於九巴路線。

講返64K,最少改動係類似
小巴咁,有分段掣由乘客自行
選擇適合票價後才拍卡,但還是
完全依賴自律,同樣有少付車資
的漏洞,唔同小巴乘客數目少,可以
由司機完全監察,加上64K唔難頂閘,
要改成八達通回值機會,真的相當低。

加上現時已經靠縮減
轉乘時限,去間接加價。
另外會有更多聲音擴展至
非郊區/無小巴競爭的路線
(公路線、過海線等)加劇長線
短用,獨市路線更無需設立分段。

lsc04d11 發表於 2016-2-5 08:43 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2016-2-5 07:53
當轉乘時限都可以由
150分鐘減至90分鐘之時,
分段屬「有就人情,無就道理」

就係九巴縮水先要快啲轉。

現金玩下車分段,司機冇心記既話,俾53去青龍頭既錢隨時坐到元朗,九巴蝕。。
而且司機唔係太太太肯定都唔會為呢件事除安全帶去"提示"乘客

如果玩八達通,係咪都收全程先,現金客必收足,俾唔足就可即時提佢。落車有人唔知或覺麻煩,咪又輕易收左全費

相信九巴喺99同n73身上都收唔少。(仲有長者落車唔拍,喺政府方面收都唔少)
拾顓豭 發表於 2016-2-5 09:05 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-2-5 08:43
就係九巴縮水先要快啲轉。

現金玩下車分段,司機冇心記既話,俾53去青龍頭既錢隨時坐到元朗,九巴蝕。。 ...

長者落車唔拍, 條數對政府係冇好處, 庫房係俾多咗錢出嚟
因為要計足正常半價 - $2 差價俾巴士公司, 巴士公司先賺