hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何嶼巴很多非低地台車?
開啟左側

為何嶼巴很多非低地台車?

kei_hk 發表於 2016-2-9 22:38 | 顯示全部樓層

December12 發表於 2016-2-9 16:48
首先呢,樓主介唔介意check吓錯別字先?例如咩叫"與城巴酔耳多年聯營"?

同埋樓主有好多錯嘢,例如邊度有A34 ...

其實幾部新男人﹐有沒有上升車身功能﹐當行車時會自動把車身稍為上升﹐以避免 "炒底" 發生?

dogdog002 發表於 2016-2-9 23:54 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-2-9 12:19
嶼南環境有別市區,老實講坐RC2,司機話頭一星期接得一架輪椅
反而真係有人投訴少左位,而家有四架車,有需 ...

咁又唔係咁講既

而家又未個個知道有低地台嶼巴入嶼巴

低地台無障礙巴士係你唔需要特登Book就可以搭

當人地出面間間巴士公司都要求新車係有低地台巴士

連51都係用緊新車低地台咁多年

嶼巴自己就可以走去買老細既二手車

咁係有點過意唔去

solomon 發表於 2016-2-10 02:57 | 顯示全部樓層
其實一早有Dart仔行啦,點會無適合車輛,當年仲走舊東涌道,一樣可以上昂平落大澳。點解唔入多啲,成本問題吧,當時用日本車,零件維修都可以攤分返,而嶼巴靠假日食糊,平日基本虧本嘅,假日用冠忠車隊,咁維持基本車隊,當然要成本平。購入舊冠忠車,不失為好辦法,3+2座位冷氣車,對於嶼南人口平日服務,絕對足夠,如果全入新車,車價加上維修成平高好多,就算假日開多幾部都補唔返,所以三部Dart仔後,都無以為繼。嶼北個收入又唔同,絕對養得起新車,但不要忘記當年開始係靠城記堆二手車,而近年用青年添,都係想降低成本,以應付增加客量。今次入新車,可能因為現時嶼巴以猛男為主,零件維修方面有協同效應,而事實上批車都曾經出租去機場賺了一水,將車價壓力減少,如果未來錦繡方面引入更多低地台車,則再換車時,嶼巴便有引入二手低地台巴士嘅來源,有機會全面低地台化了。

所以嶼南唔係路況行唔到低地台車,而係整體收入同成本支持唔到購買新車,路況只係推高維修成本因素之一,再加上每次落單購買數量少,入普通板新車都唔化算,何況入新低地台車。
希望呢期RC2俾佢搵到條新嘅入貨血路啦。
petcity 發表於 2016-2-10 18:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
THomas20010808 發表於 2016-2-10 19:31 | 顯示全部樓層
其實當有傷殘人士時,在RC2出現前已有用青年
December12 發表於 2016-2-13 23:08 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-2-10 19:31
其實當有傷殘人士時,在RC2出現前已有用青年

但係青年都唔係行嶼南
kei_hk 發表於 2016-2-13 23:29 | 顯示全部樓層

December12 發表於 2016-2-13 23:08
但係青年都唔係行嶼南

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... page%3D1&page=1

記得有人post 過行大澳線,在某年農曆年假的。
至於梅窩,印象中都好似有,但唔多肯定。

December12 發表於 2016-2-13 23:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-2-13 23:29
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=758572&extra=page%3D1&page=1

我唔係話完全冇,但後來都調番哂俾37/38/B仔啦
alan2011super3 發表於 2016-2-14 00:15 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-2-9 02:46
咁講,如果上昂坪仲可以靠纜車,但其他地方只能坐的士都講唔過去

坐的士根本方便過巴士
幾時call唔駛好耐就來到
巴士行出大馬路等天光都唔知有未
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
PE7937 發表於 2016-2-14 01:32 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2016-2-14 00:15
坐的士根本方便過巴士
幾時call唔駛好耐就來到
巴士行出大馬路等天光都唔知有未

如果個個都學你咁做既,到時支歌仔就唔係咁唱