hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃

kmb兄 發表於 2016-3-1 11:15 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-3-1 08:01
我自己咁睇
楊屋道街市同如心廣場距離唔遠,一般由荃新2期果個巴士站行過去都係5分鐘左右既事,應該係合理 ...

回左你啦,
新油荃行觀塘道,
即時可以取消40啦,

將40換40P全日,
開荔景觀塘線,
成件事好簡單
Haydn 發表於 2016-3-1 12:36 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-3-1 11:15
回左你啦,
新油荃行觀塘道,
即時可以取消40啦,

final reminder
如果你肯定11(40現時用車數)+8(油荃用車數)=19車,或者將來40加1車total變20車可以support到3條線而又有合理班次既,ok you may go ahead

但係唔好唔記得
1. 40P而家係係其他線抽車做
2. 油荃係要招標,唔係坐定笠綠係九巴做
3. 就算油荃係九巴中,果8架車都未知係新quota定係要其他線交數俾出黎

如果新城中標既話我諗九巴會係唔知邊度搵10車出黎幫40加班搶油荃客都似
peterkwan 發表於 2016-3-1 12:49 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-3-1 12:36
final reminder
如果你肯定11(40現時用車數)+8(油荃用車數)=19車,或者將來40加1車total變20車可以support ...

佢條 40B 成 20 - 30 分鐘一班, 我估荔景山好多人會搭小巴/行上去華員村轉 38/42C 算. (上到去華員村上埋車都唔知上到佢條 40B 未, 真係...)
Haydn 發表於 2016-3-1 13:11 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2016-3-1 12:49
佢條 40B 成 20 - 30 分鐘一班, 我估荔景山好多人會搭小巴/行上去華員村轉 38/42C 算. (上到去華員村上埋 ...

本來我講得出final reminder我都唔想理佢

如果你講既係岩,咁佢條40B應該係得九華徑同美孚會硬食,但係偏偏九華徑同美孚ok近,美孚交通又係全港數一數二方便,唔好講用車同班次,夠唔夠客都成問題
AVD1 發表於 2016-3-1 16:45 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-29 00:34
40P既然可以覺得夠客全日既話
單靠青衣島直出其實都可以一樣夠
當然仲有一個重點係東九龍需求不斷升緊

40P 始終仲拉住個東北葵工業區同埋而家 38 同 42C 起青山公路葵涌段真係有實際客量 prove 到係有需求,
我唔係話一個青衣未必做唔到東九龍線,但係青衣南作為一個純住宅區(係碼頭有幾座工業大廈),好老實講,同東北葵去比的話一定差 d ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-3-1 17:04 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-3-1 00:58
得,所以話荃灣唔拆變相搵青衣拆條線做美孚
一係繼續硬食,用唔兜葵涌抵消返兜美孚,當然唔兜仲好而且更 ...

根本荃灣區要兩條線出東九龍呢個計畫係好理想化,問題係唔見得九巴會同你玩,
除非九巴自己本身認為有 so 都或者可以諗下。

荃景圍山上地理位置問題不利巴士服務,連 A31P 一粒鐘一班都唔肯上山可見一班,根本九巴近年都唔 care 荃景圍山上服務,只係小恩小惠整一日一班 o既 934A 比佢地(其實只係同城巴爭插旗,否則山上而家過海應該同西約有得比),加每晚三班 o既 N39。與其靠九巴幫山上客倒不如山上自己爭取以線換線換條東九線返黎。我突然有一個諗法就係,既然美孚呢個位係要補,又西九去東九其實係好有 potential 做特快服務但永遠都係冇一條線做到,咁倒不如拉條新界線一齊做埋佢。

大前提係如果 30X 要上西九龍走廊,荃景圍去深水埔係會出現真空,
既然如此,我覺得

1)30X 用返當年 RDP 個 plan 上西九龍走廊經尖沙咀返紅磡 - 最小對於荃景圍黎講確確實實個路線網路係大左,
2)荃景圍分拆一條東九線出黎 - 樓上用 39C 就用 39C 暫時代替:
荃景圍開出之後 > 大涌道 > 荃灣路(吸柴灣角工業區同埋荃灣市中心西面 o既客)> 美孚 > 荔枝角 > 長沙灣 > 深水埔 > 大埔道 > 龍翔道 > 東九龍
即:https://goo.gl/maps/ewUnZXNti5x

我深知呢個方案係唔會好快,但荃景圍最小有返條線出入深水埔 - 足以比 30X 上西九龍走廊(解決第一個問題),另外美孚、長沙灣及深水埔有條快線直出東九龍,最小客量可以保證返條線唔會只做單向生意先。
至於快慢問題,好似上面所講,快過而家就已經叫快,何況一程車唔需要轉車已經係優勢。

既然有條線頂左美孚同埋西九龍個位,咁 38、40、42C 就唔需要再理會美孚了。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Haydn 發表於 2016-3-1 17:25 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-1 17:04
根本荃灣區要兩條線出東九龍呢個計畫係好理想化,問題係唔見得九巴會同你玩,
除非九巴自己本身認為有 so ...

無計
40而家尤其東行咁樣賣大包俾美孚,又$6.4又15分鐘內(通常12-13分鐘)到黃大仙20分鐘到九龍灣,美孚<>黃大仙東行比鐵(19分鐘)快4-7分鐘而西行可以打和(小弟曾經係某星期日午後實證,係同時一人搭40一人搭鐵既實驗結果)
如果仲要行埋長沙灣深水埗先上龍翔道,不如俾貴少少保番鐵,去觀塘搭番官美。呢條線吸到既可能係長沙灣元州邨附近至深水埗既客,去黃大仙係時間上或會有優勢

不過荃灣<>深水埗用呢個template俾30X上西廊就值得考慮
rusf101001 發表於 2016-3-1 18:01 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-1 17:04
除非九巴自己本身認為有 so ...

荃灣拆兩條做既客源其實完全唔同
荃景圍,市中心,青山公路
麗城,柴灣角,楊屋道,橫龍工業區
荃灣一條做晒姐係塞返市中心既成分落下個組合度
然後荃景圍繼續冇,青山公路就繼續42C食返

西九往來東九塊餅講大又唔係話好大
搵條線順便做埋係岩
不過宜家40唔小心做到紅小地鐵都唔夠佢快
相信一開始改線只係諗住比人轉返6D
更加冇諗過荃葵咁多市區線都經美孚
使鬼特登用返40做咩
美孚之後兜埋長沙灣深水埗變相慢左
姐係美孚唔會同意
宜家討論都話最緊係比現有路線快已經係快但係美孚係慢左

其實個波留返比6P搞掂佢la
當然RPP建議個路線勁有問題

荃灣市區線重組我之前都有提過係想咁做
30 荃景園-青山公路-葵涌道-長沙灣道-界限街/太子道西-太子道東-彩虹-四順
30X 照舊至大河道-楊屋道-荃灣路,葵涌道,西九龍走廊-旺角-油麻地-佐敦-尖沙咀-黃埔花園
234X->34X 縮至太子循環線
新234X 延長至深井,海興路上荃灣路,中段取道西九龍走廊
殺234A

你個建議反而我覺得可以套落青衣南度
42A變242X,新42C中段取道西九龍
但係一樣衰美孚唔係尾站
936收皮935全日
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-1 18:34 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-29 17:20
2X同40有辦你睇,西行兩者可以差唔多,但係東行用2X行法或者行界限街既話都唔會好似40咁可以20分鐘去到九 ...

美孚當然要補只係我覺得有得揀既盡量都唔好再要同荃葵青幾個大位夾
今日40煩 lee個問題
他日又要再煩過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-1 18:40 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-1 16:45
40P 始終仲拉住個東北葵工業區同埋而家 38 同 42C 起青山公路葵涌段真係有實際客量 prove 到係有需求,
...

咁又諗另外一個問題係青衣人口多過東北葵
兼且青公外圈應該繼續會有一條線經過

其實唔少東九龍多客既線
就算做純住宅都可以好旺場
唔係下下都要做到雙向客源先可以得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過