hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃

HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:13 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-2-14 11:40
顧問話唔好行觀塘道吖嘛
咁新線咪行偉業街囉

條線非繁真係行山好過
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 13:14 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-14 13:01
龍運開咁多條 A 線,上面就傳佢其實係為左港珠澳鋪路,所以龍運究竟玩邊科就係後話(雖然站起荃灣區 o既角 ...

佢搞好930系列唔系錯,不過似乎太過理想,對乘客黎講個重組相當亂...
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-14 13:08
今次聯營其實未必無道理
現時各自做全日好大機會會兩邊一起蝕錢
反而聯營雖然會俾對方瓜分一般車費收入, ...

聯營既話
今日條 930 934 一定冇咁多變化
甚至會係九城是但一邊自己開分支去揾食
AVD1 發表於 2016-2-14 13:17 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-14 13:14
佢搞好930系列唔系錯,不過似乎太過理想,對乘客黎講個重組相當亂...

930 系而家搞到咁亂其實只係因為不同時間有不同總點站,
解決呢個問題其實係可以參考 171 點樣起繁時拆線之後改 number - 171A、171B 等等。

而家呢個我覺得只係過度期,
即管睇下出年佢會唔會整到 930 全日分拆,
分分鐘連 930A 都會併入埋 930X,到時只會有 930 + 930X 兩線全日。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-2-14 13:20 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:17
聯營既話
今日條 930 934 一定冇咁多變化
甚至會係九城是但一邊自己開分支去揾食

啦,而家九巴城巴要搶仲可以搶埋石圍角,
假如城巴真係開分支搶石圍角,九巴最易就係將 936 拉長,
我相信呢個真空位如果兩邊其中一邊入紙,另一邊都應該爭住入

所以我係比較睇好 935 + 936 重組後全日多過佢會將 934 全日,
因為荃灣真係要食都比城巴、紅小、港鐵食左,除非九巴而家真係咁戰鬥格去追打城巴咁就冇得講。
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 13:23 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-14 13:20
我相 ...

呢個老化區域兩巴都未必咁積極 la
如果睇重既話分分鐘 RDP 已經有條叫 932 既物體 la
反青沙撐獅隧
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:26 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-14 13:14

930 就係學 33A,專做新區客
所以先行楊屋道盡快上山

930X 要做荃灣市中心客
所以行沙咀道

荃灣客上車照舊去沙咀道
落車是但一條都得
一啲都唔亂
唯一問題係塞聯仁街...
AVD1 發表於 2016-2-14 13:27 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 13:23
呢個老化區域兩巴都未必咁積極 la
如果睇重既話分分鐘 RDP 已經有條叫 932 既物體 la
...

一日一班你真係吹佢唔脹,
而家兩間公司為插旗插到呢個地步有咩出奇

又或者兩間公司根本志不在石圍角,而係大河道個帶 o既荃灣(石圍角經大河道天橋就可以落到大河道)。
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:27 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-14 13:20
我相信 ...

石圍角冇新樓
上葵有 935 936

AVD1 發表於 2016-2-14 13:34 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:27
石圍角冇新樓
上葵有 935 936

啦,冇新樓未必代表冇市場,
仲要未計開線其實唔係只係一個區,成功係最決於究竟佢 o既定線如何,
935/936 o既東北葵除左住宅區之外,仲有工業區,最重要一點係唔近港鐵站。
但假如「插旗論」係兩間公司主要目的,咁石圍角唔想做都要做埋佢,那怕佢一日一班好全日半粒鐘一班好。

另外一樣野就係,假如佢條定線有本事定到 234C 咁 o既樣做半流水半特快,
一樣會有客上釣,而家石圍角其實同深井係差唔多,起本土線唔多 o既情況下,迫人坐貴價過海線出九龍,呢 d 屎忽數巴士公司最鐘意計。

當然石圍角有過海線機會現階段係唔高,
但以目前兩間公司起荃灣區取態,又唔係真係冇機會。