hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17年度屯門區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17年度屯門區巴士路線計劃

kmb兄 發表於 2016-2-15 23:58 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-2-15 18:30
九龍灣商貿區, 平日繁時都叫做得下, 其他時間甚至假日真係死路一條, 邊條入去做死邊條...

...

見到九龍灣果堆甲廈完全唔開胃,
同小市民脫節,
平時果度都唔多人, 入去入面唔會製造好多客
dogdog002 發表於 2016-2-16 00:01 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-2-15 13:23
碼頭沒有全日 A / E 車,是要給富裕小輪一條生路吧。

富裕小輪好似比較富裕,有心有心

觀塘北角綫 屯門東涌綫日日拍烏繩 都無加價做左咁耐

最近仲推出長者小童優惠

為屯門碼頭添置彩色顯示器展示班次

大家唔洗擔心

即管拉E33P入黎啦

bestwishes706 發表於 2016-2-16 00:04 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-2-15 13:23
碼頭沒有全日 A / E 車,是要給富裕小輪一條生路吧。

就連NA33都唔入碼頭,咁夜D船一早收哂啦,唔知LW又諗乜。。。
JR800 發表於 2016-2-16 00:07 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-2-16 00:04
就連NA33都唔入碼頭,咁夜D船一早收哂啦,唔知LW又諗乜。。。

最攪笑係NA33比N260免費轉乘,E33比59M只減4大元 ~
miklcct 發表於 2016-2-16 00:18 | 顯示全部樓層
JR800 發表於 2016-2-16 00:07
最攪笑係NA33比N260免費轉乘,E33比59M只減4大元 ~

A車同市區車又點同?
進智公交
bestwishes706 發表於 2016-2-20 00:38 | 顯示全部樓層

我又諗,962E開線代表城巴響掃管笏插旗啦(雖然對出青公都係佢服務範圍),但回程可能會因為咁而有九巴客轉962E返星堤個面
而號碼又skip左962D,會唔會預留開掃管笏去中西/灣仔區服務呢?

反正962B朝早又同962S重疊,如其縮到屯轉就會引起青公客反感(962B有位坐),不如抽962B車由星堤起載,
咁黃金海岸班962B客行去嘉和里村搭都得,掃管笏個度已經遠離國際學校塞車黑點,
無論對城巴回車,定係對掃管笏乘客、或者大小欖黃金候車時間,都會有好處
再者,若果下繁有中西/灣仔區經深井往掃管笏回程服務(抽962車),雖然行車時間仍然較960/1>61M/52X多,但入到掃管笏,班客就可以慳番步行時間,話唔定會搶番九巴D客

雖然掃管笏有唔少空地仲等緊起樓,要有一段時間,但早D開辦掃管笏來往港島服務唔係壞事(962E 2017年第4季真係太遲),962E就算屯門唔夠客,深井一樣可以上到企人
而如果抽962B車開去中西/灣仔區服務,掃管/黃金/青龍頭/深井班客仲係搭番個班車,班客唔會少,分分鐘更多,而且縮短掃管笏客步行距離都係好事

唔知大家點睇
地鐵屯門線MTR 發表於 2016-2-21 20:29 | 顯示全部樓層

碼頭人爭取左 259D 唔入屯市咁耐,今次終於如佢地所願。
不過我估九巴唔會長期都有3條全日線來往屯門同官塘,
好大機會行幾年睇下邊條線多人坐,慢慢陰乾最少人坐個條嘅非繁服務,
到時逼人轉車。

呢家開三條疏線又做靚個聯合班次,等人習慣左轉車先。
不過最重要係 62X 要入轉車站。

2076 發表於 2016-2-23 07:55 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-2-20 00:38
我又諗,962E開線代表城巴響掃管笏插旗啦(雖然對出青公都係佢服務範圍),但回程可能會因為咁而有九巴客轉 ...

住過掃管笏,因為交通實在不甚方便所以搬番出青公大路沿線,之前朝朝出港島都係行/搭車出青公轉962B,不過後期大多搭私家車/的士出轉車站等N飛,城巴插旗係可以減少該一帶的乘客流失至九巴
掃管笏有新線絕對係好事,不過如果掃管笏真係發展得好大,運輸署應考慮加設屯公高架巴士站,選取部分巴士線(理想為約5條)停站
抗議962B重組
還我962全日服務
hadboy5 發表於 2016-2-23 08:24 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-2-16 00:01
富裕小輪好似比較富裕,有心有心

觀塘北角綫 屯門東涌綫日日拍烏繩 都無加價做左咁耐

觀塘北角線班班起碼有三四十人搭,未至於拍烏蠅,其實62X 全日之餘有無加經轉車站?
shakugan2005 發表於 2016-2-23 21:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2016-2-23 07:55
住過掃管笏,因為交通實在不甚方便所以搬番出青公大路沿線,之前朝朝出港島都係行/搭車出青公轉962B,不 ...

小欖交匯處已經加左個站, 朝朝已經用多5-10分鐘去排隊埋站等上落客, 依家仲嫌行屯門公路快過西鐵, 想加站塞耐D? 洗唔洗深井交匯處加多個站咁話? 係現有路線下, 61M仲有大把空間加班, 執執K51走線, 再唔係開條K51X行屯門公路, 青山公路實施巴士專線時段等等