hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 撬人長腳/一腳踏兩船 = 衰人 ??
開啟左側

撬人長腳/一腳踏兩船 = 衰人 ??

windcaptain 發表於 2005-1-31 08:49 | 顯示全部樓層

[ref=119529]307[/ref]  在 2005-1-30 10:45 PM 發表:

如果你被人出賣的情況下散拖,
第二日仲要見返佢同埋佢個新歡的話,
我諗呢一下的刺激更大。

刺激大唔大都係次要...

睇來都唔止我,好多人都會更加怕的係

呢種陰影會帶落之後....

甚至連基本對人的信任都會影響到
是但啦...
307 發表於 2005-1-31 09:15 | 顯示全部樓層
[ref=119772]windcaptain[/ref]  在 31-1-2005 08:49 發表:
刺激大唔大都係次要...
睇來都唔止我,好多人都會更加怕的係

呢種陰影會帶落之後....
甚至連基本對人的信任都會影響到

我諗,
如果呢度有部份只要初戀的人,
經歷到初戀的人都可以咁樣對自己,
睇怕佢呢世只會都唔拍拖...
只罵不建議=不負責任
windcaptain 發表於 2005-1-31 09:35 | 顯示全部樓層
[ref=119782]307[/ref]  在 2005-1-31 09:15 AM 發表:

我諗,
如果呢度有部份只要初戀的人,
經歷到初戀的人都可以咁樣對自己,
睇怕佢呢世只會都唔拍拖...

會唔會成世唔拍拖就睇個人點...

不過,睇怕之後想佢地對感情事勇敢,應該都幾難了...

我都明明地佢地感受(你講的野就係我的寫照)

咁樣出事的話,身邊的朋友好重要...

對呢類case,講就一定係要盡快忘記,克服之類

不過,真係好難做到,尤其係初戀就搞到咁大鑊的人...

同人講的,都係那一句

如果邊個要一腳踏兩船或者撬人牆腳,請你諗清楚係唔係一定要咁做

呢d野可大可小,搞不好會傷人一世架

而且一旦發生之後就差不多可以話係永遠都番唔到轉頭

[ Last edited by windcaptain on 2005-1-31 at 09:41 ]
是但啦...
18092001 發表於 2005-2-3 23:41 | 顯示全部樓層

[ref=119529]307[/ref]  在 2005-1-30 10:45 PM 發表:

如果你被人出賣的情況下散拖,
第二日仲要見返佢同埋佢個新歡的話,
我諗呢一下的刺激更大。

大大大...非常大!!

但如果對方同新歡甩左
而再有另一個新歡
個感覺又好似無乜野咁
18092001 發表於 2005-2-3 23:50 | 顯示全部樓層
[ref=119796]windcaptain[/ref]  在 2005-1-31 09:35 AM 發表:

同人講的,都係那一句
如果邊個要一腳踏兩船或者撬人牆腳,請你諗清楚係唔係一定要咁做

我估成世唔拍拖既機會都好細呱~
害怕面對將來...的確會係
始終驚再次受傷, 驚再次遇到d同類人

難做, 極之難做, 但偏偏我又要面對
假若有天我再有新女友的話
我必定會俾佢知道, 你話我 報復心重/記仇 都係咁話

如果個個都識好似你咁諗
呢個世界就會好美好, 但可惜唔係
有d人總係貪得無厭, 一個都嫌唔夠
好~ 撬人牆腳+一腳踏兩船
再賤d, 搶完返黎玩一陣又唔要, 拖拖拉拉
到左人地有新男友, 佢又再搶過:mad:
可謂賤上加賤, 女都係幫唔落, 犯賤!
307 發表於 2005-2-4 00:12 | 顯示全部樓層
算啦,VA12兄,
隔離飯香嘛...

我地淨係睇下d貓貓狗狗,
佢地見到有部野食,
都會想搶新的黎食啦,
又有咩奇怪呢?

不過,如果一個人係咁貪新忘舊的,
咁佢都唔會有咩好下場。

可能就係因為被人誤會係報復,
又或者只係因為佢覺得對我唔住,
之前果個無咩再聯絡lu~~

因為我依家好過佢好多,
佢係好清楚的。
只罵不建議=不負責任
307 發表於 2005-2-4 00:32 | 顯示全部樓層

[ref=119796]windcaptain[/ref]  在 31-1-2005 09:35 發表:

我都明明地佢地感受(你講的野就係我的寫照)
咁樣出事的話,身邊的朋友好重要...

同人講的,都係那一句

即係話我同你的經歷相若啦,
不如你又講下佢地好難對感情事勇敢一句何解啦...

睇下我同你的經歷係唔係identical。

哈哈...又講埋我d心聲出來,
我就係咁好彩,
第一次已經整到咁大鑊。

不過,唔緊要,
我好多謝佢,
因為佢,我睇自己更加清楚,
睇人亦更加清楚、小心,
亦都學識左點樣去處理感情事。

對我來說,
呢次都唔係一次完全無著數的經驗來的。
只罵不建議=不負責任
windcaptain 發表於 2005-2-4 01:21 | 顯示全部樓層
[ref=122966]307[/ref]  在 2005-2-4 12:32 AM 發表:

即係話我同你的經歷相若啦,
不如你又講下佢地好難對感情事勇敢一句何解啦...

睇下我同你的經歷係唔係identical。

哈哈...又講埋我d心聲出來,
我就係咁好彩,
第一次已經整到咁大鑊。

不過,唔緊要,
我好多謝佢,
因為佢,我睇自己更加清楚,
睇人亦更加清楚、小心,
亦都學識左點樣去處理感情事。

對我來說,
呢次都唔係一次完全無著數的經驗來的。

呢d野,唔止一個人咁慘

淨係咁,我諗大家已經舒服好多.....

我當時...唉~

同佢好左唔算好耐(我都覺得係快得反常),呢個應該係不幸中的大幸...

係去到2004/7/3(剛剛7個月),記得那一晚係約佢食飯的(早三日約好2000等佢放工)

在1930佢打電話過來話叫多個同事出來...咁ok啦...

之後去到先知大件事...

見到有d問題,後來問佢...唔講,坐低左,等個男仔走左先講我知呢樣野...

--佢兩個已經一齊左,成個過程都我都係被蒙在鼓裡...嘿...

我諗我唔醒水問的,到時肯定會更加大鑊

再問佢地幾時開始...實習期間開始的

(我係3月中同佢熟,5月開始好,6月先正式少少咁開始,佢就6月14日開始)

記得6月頭有一晚大家意識到快過頭...估唔到我俾佢咁樣飛起的速度仲快...

後來就當然成為一堆玻璃碎--透明兼散哂...

當時係恨不得立即挖個窿,即刻匿埋入去,永遠都唔出來

最後我無講咩同做咩,因為我好清楚講咩都已經無用,佢都唔會明...

只係諗辦法早走早著...

那一日的感受,我呢一世人都會記得...

本來話見下自己個"女友"的,不過就在俾人暪住加少少被坑害成份

令自己在公眾場所變成左一粒高火數的Philips...嘿...

(就算將呢一句的女友換做朋友,都已經夠令人好難堪,何況...)

我都唔怕講多樣野...我頭半年係見到任何個名同佢類似的人

係會本能上自動迴避的(係有少少條件反射)...

當然,我知道咁樣對呢個無辜的人係幾唔公平,不過無辦法...

係剛剛先克服到呢樣野...哈~

我諗...點解唔勇敢...

遇到呢d事,防禦心理點都會唔覺唔覺多一層....

好耐時間搵到一個俾人咁玩法...有動力去搵到第二個已經要好多勇氣...

而且就算係有勇氣去追...佢都會怕俾人背叛而更加慎重的...

初戀時的那一種單純同唔怕死....之後都幾難見得番...

我後悔的,唔係發生呢件事....

而係,我到那一刻都繼續選擇退讓(佢同人講到係我煩住佢咁)...

令自己仲要對佢盡朋友責任 -- 偏偏,連見到佢都已經係好痛苦的事...都要自己咁做...

無錯...係會有人話我好(其實我咁做只係令我好受一點而已)...

不過受幾多委屈同傷害,可不是人地讚好就可以彌補得到的....

[ref=122920]18092001[/ref]  在 2005-2-3 11:50 PM 發表:
我估成世唔拍拖既機會都好細呱~
害怕面對將來...的確會係
始終驚再次受傷, 驚再次遇到d同類人

難做, 極之難做, 但偏偏我又要面對
假若有天我再有新女友的話
我必定會俾佢知道, 你話我 報復心重/記仇 都係咁話

如果個個都識好似你咁諗
呢個世界就會好美好, 但可惜唔係
有d人總係貪得無厭, 一個都嫌唔夠
好~ 撬人牆腳+一腳踏兩船
再賤d, 搶完返黎玩一陣又唔要, 拖拖拉拉
到左人地有新男友, 佢又再搶過
可謂賤上加賤, 女都係幫唔落, 犯賤!

講中好多人心事...

報復心...我認我都有d...因為太難堪...

有時唔係記唔記仇,而係連自己傷到人都唔知(佢就係呢類人),點原諒呀~~~

我係明講話唔會報復的...不過,我心入面都係好想鬧到佢狗血淋頭...

只係應承過佢仲係朋友(我認我真係有d後悔同佢咁講),唔好意思要佢難堪...

好多人要同人爭,又搶人又一腳踏兩船又盛...

我諗佢地都唔識真正的愛情係點囉...

我好清楚,到最後,呢d人一定會為自己的不負責任後悔的

[ref=122906]18092001[/ref]  在 2005-2-3 11:41 PM 發表:
大大大...非常大!!

但如果對方同新歡甩左
而再有另一個新歡
個感覺又好似無乜野咁

因為...已經麻木左...

而且佢咁樣成日換,都唔慌係好事

[ Last edited by windcaptain on 2005-2-4 at 02:02 ]
是但啦...
307 發表於 2005-2-4 08:32 | 顯示全部樓層
windcaptain兄,
你唔單止講出左我的心事,
仲要講出左被人背叛的感覺。

記住,被人背叛的感覺,
只有呢種情況,
尤其係初戀的感受,
先至係最深的。

唔同的,可能係我唔覺自己有報復心理,
反而係有好大的動力去珍惜現時的一段感情,
只可惜都有力有不逮的時候,
(就像應承了一些東西,
但因為自己著實太差又辦不到。)
而這一刻的感覺,就正正是最差的。

唔想見人,結果我當時就係匿埋響Gym房,
而花最多時間見到的,
係四面牆,一直至到開始同現任女友熟。

信人呢個問題,
係好睇自己。
但係,可以講的係,
如果你本身都係易信人的,
咁問題唔會太大。

但如果係唔易信人的,
呢份信任真係難再復見。
只罵不建議=不負責任
18092001 發表於 2005-2-4 11:14 | 顯示全部樓層

windcaptain, 唔好介意我提起你d傷心事
你前度女友都夠絕喎真係, 仲絕過我果個
未同你講分手就已經帶埋出黎俾你見
真係好難想像當時既尷尬情況
呢d女友值唔值得再同佢繼續, 真係要自己諗諗