hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當年要急冷,今日唔急金?
開啟左側

[問題] 點解當年要急冷,今日唔急金?

bjbus 發表於 2016-4-15 19:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
HT408 發表於 2016-4-15 19:59 | 顯示全部樓層
熱狗會搞到人中暑,冷馬唔會
仲要收平啲,俾我係巴士公司當然盡快全冷啦
kay 發表於 2016-4-15 20:52 | 顯示全部樓層
巴士公司同政府傾好左慢慢全低地台
咁當然唔急金啦

雖然話新創建服務唔好,但係最早全低地台又偏偏係新巴

依家睇九巴定城巴包尾(無留意車退役期)
世界很簡單 人類很複雜
GK3258 發表於 2016-4-15 21:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-15 20:52
咁當然唔急金啦

應該九記批小白龍包尾。早排好似已經續左去2017
橫看香港巴膠
低地台AD 發表於 2016-4-15 21:32 | 顯示全部樓層

其實我覺得全金一樣重要,否則♿️要多等一班車
紅字咩邏輯黎...你上唔到車定輪椅客先...再者,冷氣巴係重要過低地台囉

冷氣巴受惠係全港,低地台只係比輪椅客,你話唔公平都係咁架喇
Van仔夠唔係低地台啦
唔通過多幾年得番幾架歐二車係度行唔退你又會唔會話九巴係咪無動力去改善空氣質素?
HKI 發表於 2016-4-15 22:16 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-15 20:52
咁當然唔急金啦

最早不是龍運嗎?
kay 發表於 2016-4-15 22:25 | 顯示全部樓層

HKI 發表於 2016-4-15 22:16
最早不是龍運嗎?

漏左添

不過龍運計埋落九巴個疊就
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2016-4-15 22:29 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-4-15 19:59
熱狗會搞到人中暑,冷馬唔會
仲要收平啲,俾我係巴士公司當然盡快全冷啦
...

或者講﹐熱狗車除了個別巴士愛好者外﹐真係神憎鬼惡﹐不適係乘客定係司機﹐一到夏天便避之則吉。

冷氣車已經成為大眾的基本要求﹐見到熱狗都唔會上。

在資源許可下加快全冷﹐實在係正常過正常。

另一方面﹐真係淨番幾條線幾班車要用熱狗﹐車廠要刻意去調部車出去行(去到尾期好似好多條線都唔係熱狗行全天)﹐這一方面都係行政及車務上煩惱。

與否有足夠的冷馬﹐早少少全冷在資源上無問題﹐後勤行政又可提升效率﹐對巴士公司來講都係一件好事。

至於金車﹐同白馬又有什麼大分別?
除了2級樓梯外﹐上落無咁方便之外﹐在車務上唔需要做區分派車﹐行政上無分別﹐提早全金根本無提升效率﹐所以沒有需要這樣做。

低地台AD 發表於 2016-4-15 22:51 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-4-15 22:29
或者講﹐熱狗車除了個別巴士愛好者外﹐真係神憎鬼惡﹐不適係乘客定係司機﹐一到夏天便避之則吉。

冷氣車 ...

熱狗又未去到神憎鬼厭,起馬佢冬天行真係好爽
dennislokawai 發表於 2016-4-15 23:51 | 顯示全部樓層

講真熱狗同白板真係無得比,
好多point其他板友都有提及,
例如熱狗既受歡迎程度咁,
秋冬天可能好多人都好鍾意,
但一到夏天、落雨天咁,
真係好多人寧願唔上等下一架,
但白板受影響既最多只係少數無同行者既輪椅客。
晌車務上越來越少熱狗晌派車上亦會出現困難,
但白板就算無聲無色咁退晒都無人覺。

講真依家九巴都有晒到站時間仲顯示埋係咪低地台,
部份大站站頭亦有顯示,
對輪椅客來講已相當方便,
所以我覺得白板晌九巴眼中只係一款空調巴士,
跟金車沒有兩樣,無需要急於提早退役。
youtube.com/c/dennislokawai