hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新款電子路牌 車身三處展示「目的地」 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴新款電子路牌 車身三處展示「目的地」

JR205 發表於 2016-4-19 20:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0419_00822_001.html

今朝italk上載嘅幾幅相俾XX報「轉載」
不過聽番嚟就應該XX報做咗賊喇
lsc04d11 發表於 2016-4-19 20:42 | 顯示全部樓層
唔明,城巴機場快線唔係早早就已經有呢個「功能」咩?

要求低D,城巴、新巴都有前、側目的地啦,差在冇後面JE……

或者「食字」一D,港鐵D新車,SHOW「港鐵站」、「龍鼓灘」三字都算係卦。港鐵前、後、側都有目的地嫁,不過後同側轉頁之嘛。
有時,展示「目的地」非要點,最重要係路線編號,目的地錯反而仲惹多多誤會。(當然一D站係雙向都有車,呢個先變得重要)
kei_hk 發表於 2016-4-19 21:38 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-4-19 20:42
唔明,城巴機場快線唔係早早就已經有呢個「功能」咩?

要求低D,城巴、新巴都有前、側目的地啦,差在冇後 ...

MTR 方面﹐則牌尾牌強行出目的地﹐做法原意係好﹐但係非常客有時真係被玩死﹐都唔知部車其實行乜線。

尾牌方面﹐顯示目的地﹐整體來講其實都唔算好有用﹐唔係太多路線係2個方向都在同一位置的﹐即使在同一行車方向﹐都有有前後位。
即使車尾追車用﹐比你睇到方向正確又點﹐又未必追得到。

則牌方面﹐出目的地係幫到大家的。
出途徑地方﹐有時都會呃到人的(同車頭路線牌相同﹐當車已經徑過相關地點.......)。

而則牌最大用途﹐將會係一些「特車」﹐以某個位提早做總站的特車班次。
這可以令更多乘客容易睇到﹐減少上錯車的機會。

Haydn 發表於 2016-4-19 21:43 | 顯示全部樓層

[ff] 58X有長側牌尾牌車既高話會唔會係側牌show「不經轉車站」5隻大字呢
toyl 發表於 2016-4-19 23:23 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-4-19 21:43
[ff] 58X有長側牌尾牌車既高話會唔會係側牌show「不經轉車站」5隻大字呢

呢D嘢最好唔好,一係只係全部唔寫剩係唔入先出,否則精明的乘客會自動過濾咗第一個字照上車
brianlhm 發表於 2016-4-19 23:40 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-4-19 21:38
MTR 方面﹐則牌尾牌強行出目的地﹐做法原意係好﹐但係非常客有時真係被玩死﹐都唔知部車其實行乜線。

尾 ...

講起側牌,唔知城巴係唔係試緊過左個啲地方就唔會show 再出嚟
例如102去港島會show >維園>北角>太古>筲箕灣
去到北角個時得返>太古>筲箕灣
去到太古個時得返>筲箕灣
不過只係102 見到

dogdog002 發表於 2016-4-20 00:23 | 顯示全部樓層

尾 ...

而家轉新車用橙牌已經好左好多唔會慢慢轉

綠牌就算啦

過多幾就Short 就唔好啦

dogdog002 發表於 2016-4-20 00:24 | 顯示全部樓層
brianlhm 發表於 2016-4-19 23:40
講起側牌,唔知城巴係唔係試緊過左個啲地方就唔會show 再出嚟
例如102去港島會show >維園>北角>太古>筲箕 ...

個側牌都Show得好慢下

分分鐘前門上晒客關左門都未SHow到第一個目的地

brianlhm 發表於 2016-4-20 00:31 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-4-20 00:24
個側牌都Show得好慢下

分分鐘前門上晒客關左門都未SHow到第一個目的地

咁去到佢出得晒個時就唔會行走馬燈
所以我係睇得到佢係冇出前面個啲地方
S315E 發表於 2016-4-20 02:34 | 顯示全部樓層

尾 ...

鐵巴轉頁比較奇怪,因為佢個位show唔曬成個目的地,所以只係出簡寫同比較快。
不過問題就嚟喇,如果遇著個客唔係巴迷又唔係熟客,望住側尾牌其實有幾會唔知佢做緊乜線去緊邊。
如果show嘅只係簡寫其實不如唔好show好過,始終呢樣野唔係個個睇得明。

BTW,側尾牌可以完整show全個牌嘅內容,
我諗應該方便到咁多位想截訓練巴士然後截唔到就上去XX報投訴嘅乘客。
有次等等下車,有部做路線訓練嘅金雞埋站停低開落客門,居然有三四個等緊車嘅客想截…
我諗以後大大隻字show你睇呢部係訓練巴就應該無人投訴掛…
圖文轉載,盡在Wa Kong photography