hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 綠島A車及過海預計年內重組
開啟左側

[報刊新聞] 綠島A車及過海預計年內重組

hk20020062 發表於 2016-4-23 22:03 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-4-23 18:55
948全日講左甘多年,今日既呼聲真係最高,我覺得出現係下年rpp既機會真係高唱入雲
...

未必
佢個六日服務傾得嚟都年尾
948 全日仲要過 113 嗰關
kmb兄 發表於 2016-4-23 22:34 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-4-23 22:55 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-23 22:34
唔好玩啦,
41m,41,41a,44減左幾多部車呀,
仲有43b,42,43,43m,全部有減無加,

唔好玩啦 ?
我聽你啲發言仲更加一頭霧水 , 其實你想表達乜野 ?

41A 先後減班 ,
減左一架車俾 42C (X42C 同日開線) , 後來早繁再抽多架車去做 X42C 長康特車
請問佢同 X42C 一日開幾多班 , 收緊幾錢有乜關係 ?
我睇到呢度就記起你之前個套所謂物理「定律」,完全係九唔搭八亦唔知道你既邏輯係邊 。

至於其他線 , 減完又點 , 無減又點 ?
如果 948 全日係天降用車 , 咁無得講 ,
如果係要等價交換既 , 呢度大多數版友都支持用 41 既用車換 ,
你有道理既 , 就麻煩你講得服我地 , 唔係既話麻煩你自己檢討下

你三番四次強調用返以前減既車直接成全 948 全日。聽落係好美好 , 實際係咪咁理想 ?
講到底你咪又係想轉移大家對 41 用車放落 948 既視線
如果你個套諗法係現實行得通既 ,
我就唔明白點解呢度無版友會支持你喇
請用文明來說服我。
kmb兄 發表於 2016-4-23 23:20 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-4-23 23:29 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-23 23:20
我問緊你41m,41,44,43b,43減左既車,去左邊?答唔到?
948天降資源,預左啦,
948係新九聯營,全日既話新 ...

新巴本身冇其他青衣區路線
係第二度抽資源/空降資源就梗
不過你都識講 948係新九聯營啊
九巴呢?
事必要拎番減落堆車出黎?
有藉口斬蝕錢線唔通唔斬?
係啊巴士公司就係可以咁無恥架喇。

係咪要一定斬41呢我就冇咩意見
九龍流水有線行就得
不過環顧整個青衣
條數有機會差過41睇怕都係得68E
68E就上RPP話要改線
淨低可以郁既就得番。。。
kmb兄 發表於 2016-4-23 23:38 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-23 23:46 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-4-23 23:49 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-4-23 23:20
我問緊你41m,41,44,43b,43減左既車,去左邊?答唔到?
948天降資源,預左啦,
948係新九聯營,全日既話新 ...

正字 : 合之眾

43 43B 個堆減左咪減左 , 不過 43B 44 連編定班次都無減咁解囉
請問佢地同 948 全日 , 甚至同呢個 topic 有乜關係 ?

上一個 reply 已經講緊你不顧現實情況諗野 , 你都仲要死纏唔放 , 我都費事講落去。

我唔係太想直接表達個人睇法 ,
不過你個啲「代表」論調真係好黑人憎 , 乜你有一次正確代表過居民既意願 ?
41 如是、40 如是、就連大家眼中正常 290 你都可以搞到鬧戰 , 乜你好好咩 ?
你係有道理既話點解咁多個 post 差唔多全民與你為敵 ?

呢度唔止青衣版友 , 亦都有住係深水埗、甚至何文田既版友 ,
幾乎全部都認為 41 唔係你諗到咁重要
有意見既亦大多只係擔心 45 服務不足 , 並唔係直接認同你既立場 ,
真係對 41 無咗「青衣 - 何土獨市」服務而出聲既人少之又少 , 你既論述根本一開始已經錯咗。
請用文明來說服我。
Haydn 發表於 2016-4-23 23:58 | 顯示全部樓層

你都識講948係新九聯營,唔好話全日,今次延長服務時間兩巴都要攞資源出黎la,如果唔係你搭乜?

41貴價流水大把人受既話點解全日大部分時間連44一半班次密度都無,仲要除左繁時之外連窗邊位都坐唔曬?41條數好過44既話點解長線用8車短線用16車?

你講返青衣,我就同你講呢個方向
41深水埗區甚至全部同44重疊既車站入面最多人上車係美孚
我甚至係美孚見過有一條10幾人既隊入面有三分一人見44唔上等41,因為見到個mon顯示41仲有3分鐘到,而且最重要係41同44往青衣唯一同價車站係美孚,都係收$5.6

所以你話41條數好過44唔出奇,講到用車少=條數好d咁,我真係笑左出聲

GU9338 發表於 2016-4-24 00:01 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-4-23 23:29
新巴本身冇其他青衣區路線
係第二度抽資源/空降資源就梗
不過你都識講 948係新九聯營啊

68E 里數比 264M 短足足 8.6 公里 ,
但收費相同 , 用車少接近一半 , 而繁時亦坐得滿甚至企人

盤數未必靚 , 但客觀環境應該好過 264M
至於同 41 比 , 兩者行車里數相若 ,
41 不時過鐘 , 68E 70/80 分鐘一單都大把時間抖既時候 ...
請用文明來說服我。