hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213M開辦消息(4/6開辦)
開啟左側

[服務調整] 九巴213M開辦消息(4/6開辦)

kaiyip24 發表於 2016-5-13 10:07 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-5-12 22:11
已確定5月21日起開線,服務時間為05:00至02:00,班次4-20分

另外,會和港鐵有6毛錢轉乘優惠.

屋邨都未全面入伙,新線一開竟然已經可以朝五到深夜兩點,仲要最密4分鐘一班,當年5M同288新開張時都無咁厲害。

應該會做埋上秀寶達客,所以才開咁早咁長兼咁密?
eric278 發表於 2016-5-13 10:14 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2016-5-13 10:07
屋邨都未全面入伙,新線一開竟然已經可以朝五到深夜兩點,仲要最密4分鐘一班,當年5M同288新開張時都無咁 ...

213M沿線本身有秀茂坪南邨、秀茂坪五期、寶達等人口稠密的屋邨
之前有站友指71A及71B小巴已出現壓力爆煲而唔夠小巴疏導
同埋上秀步行3至5分鐘又可到多間中學,自然有一班去藍田接駁鐵路的學生客

還看香港公交
GK3258 發表於 2016-5-13 11:47 | 顯示全部樓層
屋邨都未全面入伙,新線一開竟然已經可以朝五到深夜兩點,仲要最密4分鐘一班,當年5M同288新開張時都無咁 ...

唔好話當年啦,依家兩線都未有4分鐘一班啦。
開到咁密我就唔信真係有客,咁早開咁密都唔知為乜
橫看香港巴膠
carson911 發表於 2016-5-13 11:56 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-5-13 11:47
唔好話當年啦,依家兩線都未有4分鐘一班啦。
開到咁密我就唔信真係有客,咁早開咁密都唔知為乜
...

你可以唔信架
一樣有班人見到13s走去上車
寶達上60人出藍田
88開線啦
AVW28 發表於 2016-5-13 13:24 | 顯示全部樓層

5M和288基本上分別係啟德兩邨和水泉澳邨的專線,服務範圍不及213M大。
5M唔太熟,麻煩高人。
288基本上未必有博康人用佢,始終除水泉澳外,博康和沙角兩邨去沙中有代替品(即809系、81K等),
田園閣個站去沙中仲有多一條798揀,基本上係唔會死等288。
當然,可能有更多人選擇行路。

相反,213M沿線有冇去藍田站既代替品?
嚴格來講,是除左71A和71B小巴外,就冇(93M和13S並非全日服務)。
LL3850
dennisung 發表於 2016-5-13 13:32 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2016-5-13 13:24
5M和288基本上分別係啟德兩邨和水泉澳邨的專線,服務範圍不及213M大。
5M唔太熟,麻煩高人。
288基本上未 ...

繁忙時間
213M當然可以幫71A同71B清人(大前提係在秀暉樓加站)
但需唔需要開到4分鐘一班?

GK3258 發表於 2016-5-13 13:41 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2016-5-13 11:56
你可以唔信架
一樣有班人見到13s走去上車
寶達上60人出藍田

13S廿五分鐘一班,當分落213M度,每班都係分得10個客。何況架車係唔入寶達,班客分分鐘行番去71A條龍度。
唔排除長遠213M會夠客,但依家已經4分鐘一班,真係開單層都得
橫看香港巴膠
Snowbb 發表於 2016-5-14 00:52 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2016-5-13 13:24
5M唔太熟,麻煩高人。
288基本上未 ...

288 其實有加班空間
依家繁忙時間用 12 米都要企
KG1428 發表於 2016-5-14 01:04 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-5-12 22:11
已確定5月21日起開線,服務時間為05:00至02:00,班次4-20分

另外,會和港鐵有6毛錢轉乘優惠.

打破城巴5B最長服務時間紀錄

咁長,深夜有無人搭呀
213M成為搵鬼線
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
pccpkl 發表於 2016-5-14 10:28 | 顯示全部樓層

點解到今日九巴官方都未宣布開辦213M?