hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213M開辦消息(4/6開辦)
開啟左側

[服務調整] 九巴213M開辦消息(4/6開辦)

alsonchc 發表於 2016-5-23 22:45 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-5-23 22:15
但5M一開始已經有5D同24傍住
本來就已經限制左佢發展方向
相對213M依家都仲算有獨市時間

我始終係覺得係投標既考慮係多D雖然唔係同5D同24同一日放入去, 但213X 同213D晨早已在手了
君不見18X, 開左線要減班從來都係比開線加班更難
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2016-5-23 23:01 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-23 22:11
又唔可以話致命打擊到。其實大家都對條線過份樂觀,講到71AB好似實死無生咁。事實上同小巴重叠路線,班客 ...
已經定點班次有得預,仲要入到寶達總站,唔使你行埋岀黎
兩者有D唔同, 最主要係喺寶達, 唔係話唔得, 但等71A就好難跑出去坐13S
同需要唔係好顯著, 但都有啟田道同直落將軍澳隧道既分別
但而家兩線完全平衡, 站又放埋一齊, 路線又一樣, 見到車黎無理由唔轉投繼續等.....
我都係講秀暉, 寶達同個站又有一段距離, 但71A秀暉都佔唔少客, 都算致命的了
理性討論+互相尊重
EX-TL 發表於 2016-5-23 23:16 | 顯示全部樓層
213M開咁密, 38 42C又話建議改行觀塘道行車隧道往藍田站, 加埋本身有堆線行隧道, 咁嘅話有機會吸到部份本來在觀塘市中心轉13M 98A上山的乘客, 唔駛再受98A無定向班次之餘, 仲減輕左市中心路面負擔.
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-24 01:08 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-5-23 20:46
咁又唔係咁講呀,早繁理應已係最好客, 4班定點班都吸唔到客
睇返5M哩D屋村線, 即使到而家做4分都唔得
啟 ...

13S朝早三班車一係偏早一係偏後夜晚一千零一班都唔知等唔等你好
知名度低定點都冇用

情況等同82B回程
做到票價一樣都冇用
定點班次又如何
真係冇人識你82B又或者13S係咩水

都係果句
牌面上秀暉樓可以方便地做多兩條村
當然唔係穩贏
但起碼博得過又真既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-24 01:13 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-23 22:11
又唔可以話致命打擊到。其實大家都對條線過份樂觀,講到71AB好似實死無生咁。事實上同小巴重叠路線,班客 ...

事實上例如8號仔咁非繁的確係輸班次
而213M夠膽做到平日非繁8分一班既
起碼唔會同小巴差得遠
係唔係會一擊打死小巴當然冇可能
但同鐵路通車一樣
巴士第一下唔會即刻一命嗚呼
但巴士一減班開始就會惡性循環
同道理如果213M頂得住唔郁班次
而小巴自己頂唔住要加價或減班既咪小巴麻煩
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
alsonchc 發表於 2016-5-24 09:48 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-24 01:08
13S朝早三班車一係偏早一係偏後夜晚一千零一班都唔知等唔等你好
知名度低定點都冇用

早繁時間差距離遠,
夜繁有兩班但放工時間太分散, 基本上係載空氣咁濟
知名度低...係因素但未必係主因, 除非上面因素配合到.................

九巴好似都唔想做...所以我就估213M開4分既話, 13S遲早執
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2016-5-24 09:51 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-24 01:13
事實上例如8號仔咁非繁的確係輸班次
而213M夠膽做到平日非繁8分一班既
起碼唔會同小巴差得遠

同意...大家都認同雖然有投機但都樂見進取競爭心態
你講開我又覺得其實213M可能都有轉乘優勢, 尤其去新界線
但去九龍同屯門行到去西行嗰邊就麻麻.....

既然係循環, 有無得喺西行加多個站呢?
理性討論+互相尊重
Haydn 發表於 2016-5-24 10:03 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-5-23 23:16
213M開咁密, 38 42C又話建議改行觀塘道行車隧道往藍田站, 加埋本身有堆線行隧道, 咁嘅話有機會吸到部份本來 ...

38 42C要轉13M 98A既話識轉一定係觀塘市中心轉就算兩條線行隧道,一樣可以停觀塘市中心,296A/C就係例子,仲要停得幾前下

所以呢兩條線行隧道變左唔關呢度事

不過你話213M咁密,吸引到人改去藍田轉又係真ge

至於可以減輕觀塘道幾多壓力,就有待觀察la
EX-TL 發表於 2016-5-24 13:01 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-5-24 10:03
38 42C要轉13M 98A既話識轉一定係觀塘市中心轉就算兩條線行隧道,一樣可以停觀塘市中心,296A/C就係例子 ...

38 42C現時停果個站位, 已經可以落隧道.
我意思係現時秀茂坪居民, 用98A 13M轉乘上山的乘客當中, 有部份可能會捨棄該兩線, 改用更頻密的213M上山, 而改行隧道後的38 42C, 乘客就有更大誘因選擇到藍田站轉乘213M, 原因就是不需再經迴旋處入觀塘站(不論是13M 98A 38 42C任何一線), 再慢慢等出觀塘道, 從而提升38 42C轉乘213M上山的吸引力.

不過, 搭38 42C轉上山的乘客當中, 有部份已經可以在荃葵搭290A直往秀茂坪, 選用38 42C轉乘213M的只有該兩線的獨市位.

EX-TL 發表於 2016-5-24 13:07 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-5-24 09:48
早繁時間差距離遠,
夜繁有兩班但放工時間太分散, 基本上係載空氣咁濟
知名度低...係因素但未必係主因, 除 ...

反而我會諗若果213M跟13S藍田站同站, 而213M又做得起, 13S客量一定會被帶挈上升, 尤其是當213M儲到一定寶達/五期客的時候, 而13S的客量基數又那麼低.