hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議九巴 14X, 38, 42C 往藍田改行觀塘道行車隧道 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署建議九巴 14X, 38, 42C 往藍田改行觀塘道行車隧道

樓主| da54 發表於 2016-5-20 00:08 | 顯示全部樓層

yoho 發表於 2016-5-19 20:03
啲數怪怪地喎,若果14X有2400, 38同42C止唔止9300/ 10000?
定14X計來回客量,38同42C計左單向?
...

38, 42C 似計單向.....
至於你們信不信?反正我信了
andy1010 發表於 2016-5-20 00:54 | 顯示全部樓層
無論咩時間我係觀塘都見42C都坐滿估唔到得一萬
kmb兄 發表於 2016-5-20 01:14 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-20 07:19 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-5-20 01:14
真係唔好低估1萬呢個數,

有100人排隧其實條龍已經好長,

將條龍分去十個站度,你就唔會覺條龍好長,情況同290A相似
橫看香港巴膠
AVD1 發表於 2016-5-20 07:40 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-5-20 00:08
38, 42C 似計單向.....

其實 38 + 42C 呢個數據起 castanopsis 兄個篇文已經出過一次:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 9026&extra=page%3D1

單向個數係似,但假如將上面個數 x 2,
咁換句話講 38 有約 18,000 個客一日,而 42C 就接近兩萬。

但係要做到呢個數唔係易事,又搵類似客量 o既路線參考下先:
2012 年個陣,當年 RDP 指 968 平均每日有 17300 人次乘坐。

換句講話,而家 o既 38 + 42C 仲多過當年 o既 968。
當然,968 係長途線加上客量好單向,38 加 42C 作為長途流水線,兩邊都有客 o既情況下或者真係比得上 968 都唔定。
不過有一點要講就係,假如上面推斷係真的話,咁 38、42C 或者已經起九巴黎講客量數一數二多客 o既線。

同類東九往返新界路線,今年 RPP 259D 已經起上文比版友 castanopsis 推算過日均 14,000 人次。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HE7921 發表於 2016-5-20 09:32 | 顯示全部樓層
另外我親眼見過40落左觀塘道隧道,跟住出來即刻cut兩條線埋駿業里個站
期待香港出現載161人的E500 MMC
Haydn 發表於 2016-5-20 09:55 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2016-5-20 09:32
另外我親眼見過40落左觀塘道隧道,跟住出來即刻cut兩條線埋駿業里個站

應該係純粹行錯路下話
我見d巴士出隧道cut完2線最近都要去到80個站位,
有d難想像40出隧道點樣即cut 2線埋站
tunghang 發表於 2016-5-20 10:20 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-5-20 00:54
無論咩時間我係觀塘都見42C都坐滿估唔到得一萬

邊有咁好客
起碼非繁青衣方向冇半滿,下午非繁觀塘方向客量更低
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-20 11:17 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-20 07:40
其實 38 + 42C 呢個數據起 castanopsis 兄個篇文已經出過一次:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 90 ...

調返轉係lee篇文出左先

我諗全部都係單向
又或者全部都係雙向
冇咩理由一時單向一時雙向
覺得條線好多客就話係似單向唔太合理

都係果句啦上萬個客其實已經唔差
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb兄 發表於 2016-5-20 11:20 | 顯示全部樓層