hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 觀塘區內線重組
返回列表 發新帖
開啟左側

觀塘區內線重組

樓主| S3BL100 發表於 2016-5-24 14:00 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2016-5-23 12:30
腦閉塞唔知有無睇錯, 四順至觀塘依舊3條全日線??
然後樂華得番條20分鐘一班全單線?

四順至觀塘依舊三條全日線,但每小時少左一班車,逆時針 loop (23A/B) 上繁外平均 10 分一班,反而係順天直落加密左

而家 23M 樂華觀塘一段唔會爆,就算變左一條有人坐走全程的藍田/油塘線,都唔會即係塞爆,果段路真係只值 20 分一班車,但換到覆蓋地區增加

有諗過彩福併四順、安達併啟晴,但:
1. 啟業而家無車來往四順,但假假地有 13X 非繁來往秀茂坪,再唔係可以去觀塘道搭 1A/11C 等線
2. 唔係太想塞條平線做寶達九龍灣
3. RPP 出左條 26B

所以最後我個方案變左安達併彩福、四順併啟晴

藍田協和街值得做,但油塘協和街同樣值得做。
不過油塘四順無全日車,而藍田四順有小巴 60,你併埋 16M/26M,都係唔會有人坐走全程

所以結果我爆左條 23A 出來…

而我的目的之一係要盡量減車拎去做跨區線,需求唔夠大的位盡可能 20 分一班,
但你個方案本身都要 34 部車,比我用多三部;就算 13M/14B 減到同我服務水平一樣,最盡都係同我打和

fb.com/scientisthk2usa/
expertuser2004 發表於 2016-5-24 14:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-23 05:12
加分段先係傻仔,因為乘客就算搭其他線,例如 93A/95M 或四順線,錢都係落九巴袋

14B 而家乘載率 50% 都 ...

20分鐘黎說對秀茂坪寶達客黎說算等得相當耐,因經將軍澳道落官塘 13m 特班也輕鬆10分鐘內完全沒難度 (13M 特班只係得一架車做),秀茂坪寶達曉麗也有更快但更貴秀旺秀佐線落九龍灣
其次搭 13X 牛頭角總站轉車又得, 紅小去埋彩盈完全舉手之勞,長短線位位$9 更加和味,重點秀旺秀佐是1分最少有3班車,即最快 15 秒就有一架,13X 也不洗15分由曉麗到九龍灣淘大
紅小秀茂坪 / 寶達到彩盈更是 15 分鐘耐搞定, 秀旺線能 22 分鐘由總站到總站,換句話說巴士要由安達總站十分鐘到彩盈先有得同小巴爭

基本上巴士完全是三輸清光,輸速度輸客量輸班次,好相信九巴客乖乖送晒比紅小,人地點解要搭又貴又慢仲要有排等的 213B ?

98A 都做到寶達落牛頭角站12分鐘循環點,213B 班次似乎有不少修正空間, 並不是樓主所諗兜路咁簡單
1. 本身 13m 已全雙層車行走並沒單層簡中會有12米特見
2. 人地跨區線, 怎可能全部行單 (單層) 呢?起碼都一部雙層換2部單層去加密班次

我覺得要同小巴打, 速度同機動性需要大幅度提高。

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2016-5-24 21:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-24 14:00
四順至觀塘依舊三條全日線,但每小時少左一班車,逆時針 loop (23A/B) 上繁外平均 10 分一班,反而係順天 ...

首先拉直 16M + 14B 合併不加價但大幅加班, 會較理想做法, 建議調整一下路線
16M 沿線問題相對更易解決,摺到 216M 會更加好(不得也可以有解決方法),基本上新 14B 已做到 216M 全部功能,只是藍田站沒左平車坐/碧云道沒特快落藍田站
又可順手殺埋 28B, 一舉多得

官塘站 -> 鯉魚門道 / 油塘 = 14, 14X, 新 14B
官塘站 -> 官塘警署 / 官塘泳池 / 法院站 / 藍田站 = 可改乘觀塘道途經所有路線, 新 14B
官塘站 -> 康雅苑 = 16, 16X, 63M 專線, 新 14B
官塘站 -> 官塘工業中心 = 11號車(行路), 新 14B
官塘站 -> 啟田, 平田 = 15, 15A, 38
官塘站 -> 廣田村 = 16, 新 14B
官塘站 -> 牛頭角道(牛頭角總站) = 新 14B, 23M

用車對照表(不包括柯打車):
16M = 3部車 (1雙2單)
216M = 4部車 (2雙2單)
14B = 5部車 (4雙1單)
28B = 6部車 (全單層)
總共有 18 部車也使用

PLAN A
216M 只留一部車行(或取消), 每 30 分鐘一班, 行單層, 走線不變
14B 同 16M 則合併做一條線, 28B 取消, 14B 延長到彩福,  建議使用剩下的 10 (11) 部單層行走, 剩左 7 架雙層建議調走
班次會有極大幅度提高, 建議駛入 (設置廣田特快班次) 廣田巴士總站可增強派車穩定性
啟晴村由新線 213B 負責
===============================================
彩福 > 彩盈 > 牛頭角站 > 牛頭角道 > 物華街 > 官塘站 > (全日不停泳池站, 警署站) > 康雅苑 > 興田 > 德田 > 廣田 > 高怡村 > 油美苑(油塘站.大本形) > 油翠苑 > 油麗村 > 藍田站 > 官塘法院 > 官塘站
裕民坊 > 牛頭角道 > 牛頭角總站 > 彩盈 > 彩福

PLAN B
28B 縮短路線不經啟晴村, 由彩福經協和街牛頭角道折返, 與 14B 做聯合班次, 啟晴村由新線 213B 負責, 減 2 部車
14B, 16M, 216M 跟 PLAN A 做法, (個人建議玩更高難度, 完全飛走油塘不補償), 所有車輛換回雙層巴士, 或一部雙層換二部單層

PLAN C
28B, 14B, 16M, 216M, 跟 PLAN A 做法, 但 13M, 213B 做大型分拆並修改路線, 新增: 213M, 213P (213 / 213B)
可理順編號, 有快慢車選擇, 開闢全新客源
213M 安達村開 > 寶達總站(回程經寶達橋底) > 特快落官塘(來回經將軍澳道) > 官塘道(牛頭角, 九龍灣 > 麗晶 > 彩頤花園) > 啟晴村 (全日服務)
13M 安達村開經寶達, 跟原有路線行走, 班次不變, 13M 特別班次取消(可改乘 213M, 213P, 98A)
213P 只於每日上下繁服務單向 / 郵輪碼頭有船到雙向服務 (主要做放工返工郵輪客)
安達村開 > 特快落官塘(來回經將軍澳道) > 官塘道(牛頭角) > 勵業街 > 海濱道 > 祥業街 > 舊機場跑道 > 郵輪碼頭總站
郵輪碼頭開 > 祥業街 > 九龍灣站(限郵輪班次駛經) > 海濱道 > 偉業街 > 將軍澳道 > 寶達橋底 > 安達村總站

LAK2 發表於 2016-5-25 00:22 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-5-24 14:00
四順至觀塘依舊三條全日線,但每小時少左一班車,逆時針 loop (23A/B) 上繁外平均 10 分一班,反而係順天 ...

23B/213B 四順/安達臣/啟麗啟晴/彩福, 其實點拼我無意見,不過有條官方建議既26B, 就梗係四順拼九龍灣啟麗啟晴

用車數唔係我上面個方案多過你, 係你條條都15/20咁兇狠, 梗係用少D車啦
 樓主| S3BL100 發表於 2016-5-25 04:21 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-5-24 14:14
20分鐘黎說對秀茂坪寶達客黎說算等得相當耐,因經將軍澳道落官塘 13m 特班也輕鬆10分鐘內完全沒難度 (13M  ...

我完全唔知你想 up 乜,先頭係話 213B 無必要加觀塘巿中心往來安達雙向分段倒錢,因為乘客唔搭佢都會搭九巴其他路線,
轉過頭你就唔知咩事扯埋去寶達彩盈

但秀旺秀佐兩條紅小根本只係秀茂坪方向先會經彩盈,旺角佐敦方向係唔經的,所以最多只係一個方向有用

何況班次根本就唔係 15 秒一班咁誇張,否則振華道牛頭角道燈口每轉燈我應該見到至少四架秀旺紅小,成條線要用近百架小巴先夠行,
但漢華小巴成個秀茂坪加埋都係得大約 70-80 部車

所以你講果堆野根本係完全唔關事

213B 可以方便三彩去秀茂坪,但對三彩而言,觀塘先係主菜

至於你個方案,14B 16M 合併完仲要走去大幅加車?
根本而家兩條線都無咁多客,單程收費又低,一轉時間又唔係短,貿然加車同倒錢落海無分別。
有車剩,要增加收入同客源,點解唔係拎去做收費高、回車快的跨區特快線?

其次係 28B 點改都好,三彩唔能夠無車去聯合醫院

LAK2 發表於 2016-5-25 11:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-25 04:21
我完全唔知你想 up 乜,先頭係話 213B 無必要加觀塘巿中心往來安達雙向分段倒錢,因為乘客唔搭佢都會搭九 ...

其實呢...果位人兄應該係若干年前某位幾乎同名會員黎
同佢講野唔係對牛彈琴咁簡單, 而係感覺好似有隻牛對住你彈琴
所以, 都係無視佢就算

講番四順觀塘線, 三條線, 15/20/20, 合共十班車,
但我寧願非繁兩條15, 即係現時既23/23M, 直接搣走26M
咁樣班次應該會相對穩定

而你前面提到「如果做密是但一條,結果大部份乘客會集中巿中心四順一段,同而家 23M 情況差唔多」
我同意既, 但計現時堆區內線, 28B九龍灣段算係有潛力, 併23M上四順應該有力獨大
簡單D講就係, 我睇好#1條23B

當然, 如果23/26M合併成事, 又會係另一種玩法, 要再研究
例如係咪應該23維持現狀, 改用14B(23A)併26M呢, 即係直接拉26M經油塘去廣田
因為23本身唔差, 維持現有班次的話新清一段會係浪費
反而14B/26M非繁都係廿分鐘一班, 合併可以話岩岩好

咁樣四順區車站會比較近似現時安排, 兩條正線逆時針走, 唔同站位果條快線就比較疏
落觀塘唔駛諗繼續等23/23M(23B), 延長版26M就留番比真係去油塘既慢慢等

新26M做埋彩雲<>油塘, 14D全日基本上已經唔需要諗

樂華至觀市非繁甚至全日20分無問題, 即係現時14B服務水平
但現時14B都用5部車, #1減到4部仲要做循環, 似乎有難度...
尤其是油塘藍田一段, 隨時唔小心執左一堆番學客...

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
expertuser2004 + 1 + 5 樓主記錯左,我是本人,並沒有分身哦,之前.
S3BL100 + 1 + 5 有隻牛對住大家彈琴

查看全部評分

樓主| S3BL100 發表於 2016-5-25 12:19 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2016-5-25 11:06
其實呢...果位人兄應該係若干年前某位幾乎同名會員黎
同佢講野唔係對牛彈琴咁簡單, 而係感覺好似有隻牛對 ...

做大 23B,延長版 26M 去油塘,都係一條出路

不過如果 23B 要做全日 15 分一班,按現時 23M 28B 行車時間估計,應該都要 7 部車,比起 #1 用多兩部;
而延長版 26M 全日 20 分一班,應該都要 6 部車,比起 #1 的 23A 用多一部

如果留低條 23 可以減班用四部車行,調整班次,下繁都開 15 分一班,就會同我 #1 的建議打和

呢個係我當時決定油塘線順利止步、23+26M 合併的原因之一,其次就真係因為官方建議有 23+26M,
另外我本來真係諗住想加密條站位唔同的快線,盡吸順天客,同時維持逆時針 loop 兩條加埋都唔會太疏

不過油塘線拉到落彩虹,而唔做四順循環,一個幾明顯的好處係油塘方向站位會同 14D 一樣。
咁樣將 26M 駁半條 14B,亦正如你所講,班次係岩岩好,咁做的確分分鐘好過我 #1 的方案

但我亦傾向相信如果係 23+26M 的話,彩雲果段應該都會多左少少客,起碼可以落到開源道

===

14B 班次問題,唔肯定我手上資料係咪 update,但其實大部份時間都係行緊一粒鐘一轉,
只係得上繁幾班車因為拉疏間隔,同埋下繁 15 分鐘時段,真係做緊 75 分一轉

廣田經油塘落藍田站,同埋經啟田道落藍田站,時間應該唔差太多,亦只係行多約 400 米;
所以理論上 14B 拉上樂華改藍田逆時針循環後,80 分一轉應該不成問題,不過無可避免要跳飛機

同埋我有諗過 14B 食埋 #1 條 216M,之後再加藍田油塘區內分段 $3.2,但三條變一條又真係驚俾人鬧,
留返條 216M 都有好處,起碼可以選擇大本型做總站,同埋 14B 唔使加呢個分段收費

LAK2 發表於 2016-5-25 12:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-25 12:19
做大 23B,延長版 26M 去油塘,都係一條出路

不過如果 23B 要做全日 15 分一班,按現時 23M 28B 行車時間 ...

依家四順既好處就係無小巴落觀市, 最近榜都係得條47入翠屏
順天落觀塘, 比唔比條快線佢都係坐巴士, 似乎唔存在吸盡與否的問題(?)
有錯請指
expertuser2004 發表於 2016-5-25 15:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-25 04:21
我完全唔知你想 up 乜,先頭係話 213B 無必要加觀塘巿中心往來安達雙向分段倒錢,因為乘客唔搭佢都會搭九 ...

安達村應是屬於九龍東不屬於西貢區,但寶林路屬於西貢區可收貴一級車費,而寶達情況相同,感覺收費上有不少爭議空間。

本身 98A 都是成條線沒任何分段,213M 樓上反建議是 14B 同 16M 的合體版本,並不存在有雙向分段呢個問題,新 14B 兜遠咁多難免有加價。同加班並沒有衝突
而且仲可甩返全部雙層車做其他野,變相有大把方法玩。
至於紅色小巴夜更班次比日間班次密,原因不明,樓主可夜晚有時間去安基苑看看,一次幾部車一齊到站經常有

用 13M 本身資源做埋 213M (213B),有多種服務選擇,又唔洗再點加車,方案應該會比 #1 要多4部車好,疏車特快有沒人用要再觀察

28B 本身呢條好多輪椅客搭佢去醫院,因為夠平,個人覺得留返呢條線較好。
個人反建議中 28B 其中一考慮方案是保留醫院段走線, 並拆走啟晴村, 由 13X / 224X 改經解決, 因 13X / 224X 可由麗晶花園兜一兜入去停站再返回原線行走, 車程都是多 5-10 分鐘, 但最大問題要搵位比佢停, 所以不考慮搞佢, 塞條 213B 接駁線比佢就算

如跨區線搶不到人地客,又慢過人建議不做好過,要單玩cut 車,成個重組計劃正係用 m 線玩,應該cut 得仲金,有更重手的方法是玩 15,30,45,60(類似72A,73A,74A 個種),某位人兄所說重組完都是得 20 分鐘一班根本是好小事。有 98A 一條已好夠,個人覺得用 213 (13) 系去到更遠的地方更實際,是不需要密車同平價。

牛頭角道慘左少少,14B 比人整完仲容量同班次少左。

樓主應有心理準備 cut 左人地車預左要還,想迫人地坐又貴又疏會有d 難度

個人一直計劃想理順觀塘區幾條M 線, 一來有用車問題(車本身就不多), 二來四順區本身又有順逆三線一齊落官塘格黎 CUT 人地班次議員未必會接受之餘又沒補償比人是好難, 最後就是樓主所提出的價錢問題是人都知九巴是想長線賺短線客錢不過好多都不如意, 做完什至可能有反效果, 所以諗過一直止步, 所以本人也不主張一次過用大量路線去重組

四順個組合個人研究緊因有不少外來因素需要考慮。因樓主 #1 建議改完之後, 四順一樣會有3條線經官塘 (23A, 23B, 26A), 只不過多左可去埋藍田油塘, 用車加左 3 部
其實比 LAK2 兄建議仲要再多一部, 分別就是人地用二條線交叉做轉乘, 加強資源去做好分工; 而樓主就選擇分拆資源採用 3 條獨立路線去運作
跟本人所提議 M 線完全融合節省資源有較大的不同, 而且討論方向似乎有不同, 所以較難相題並論

213M 會係6月4日正式啟動,會採用特快循環版本平日全日單位數字
http://www.kmb.com.hk/tc/news/pr ... ws201605252350.html