hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 估唔到落雨d人都亂咁黎…+渣名廠車會串D? ...
開啟左側

估唔到落雨d人都亂咁黎…+渣名廠車會串D?

DK5416 發表於 2006-5-17 22:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說我今日由屯門放工渣車出九龍塘,去到歌和老街落斜去到油站既時候,
我行緊慢線,前面部100仔無喇喇由快線抽入黎去油站,佢仲要鎖晒尾胎咁收車黎入…(後期坐隔離既阿聰講既…)
當時我可以做既野只有打死火燈同踩迫力,好彩部車無鎖胎…(部車無ABS架嘛…)
又落雨,又落長斜,整單咁既野真係玩死人,又好好彩我後面部電單車又收得切,如果唔係就玩串燒囉…

P.S.由青雲路開始,上皇珠路,有部S500係咁推住我尾…出路口就係咁想抽頭…,上到屯公大斜路佢抽出第四線想過我頭,跟著我一腳油踩到5千轉開TEC行第三線過返佢…
真係渣BENZ大晒咩…
virus 發表於 2006-5-17 23:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
1081 發表於 2006-5-17 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-5-17 23:09 發表
應該是,
駕名廠車的人,
好多時都不懂7如何去駕駛這類車輛,
甚至是不懂駕車。

同意同意,渣住部靚車最叻就係推人尾、亂 cut 線 .....
同的士大佬的駕駛態度無乜分別
marktang 發表於 2006-5-17 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2006-5-17 23:09 發表
應該是,
駕名廠車的人,
好多時都不懂7如何去駕駛這類車輛,
甚至是不懂駕車。

岩岩過左個星期日,係天水圍洗完車,行荃錦出荃灣
上到郊野公園,開始被架  BENZ S500 阻著去路
落山係咁落 BREAK
我同我個 FRIEND吊住佢尾都唔讓
之後我個 FRIEND 忍唔住抽佢頭
到我吊佢尾,之後後來趕上O既車都掉轉啄我尾
我日光日白開晒大燈都仲唔讓

跟著我條車龍又追到另外一架名廠慢車,標緻唔知咩型號(橙色的)
我搵到機會一抽二,點知架大 BEN 以為我幫佢單擋,佢又抽右(又唔打燈)
我即必鬼佢,佢縮都縮唔切,我就絕塵而去
吊住我尾架 ECHO 都跟著一齊抽
我回來了!
CZ_6686 發表於 2006-5-18 00:42 | 顯示全部樓層
果架100仔就真係恐怖喇,燈又唔打,以為佢Cut入黎,點知佢r
成架扭入油站,尾胎都鎖哂
楂住D貴車既人不嬲都無咩品

前幾晚行大欖隧道,一出收費亭落元朗果陣,
有架波子SUV開住高燈推我,
我就係咁頂住佢,由百二收到再同架舊C仔平排
送左個Box比佢,之後佢抽去慢線大油走左

噚晚行獅隧公路果陣
我同架CM5一齊平排咁Keep住70黎行
點知後面有架E46 3仔行得好快咁突然閃我燈
我就頂住佢,佢一路閃我就一路慢
跟住我一下重Brake收到40,跟住再大油放番佢r

頭先行大老山隧公路又係,有架新E仔武雷宮咁遠就閃定燈叫人行開
我行緊80,我就死都唔走,佢去邊我就走到邊
跟住佢作狀想撞埋黎,點知條友真係閘我
我唔怕佢,去到分叉路,佢去馬鞍山,我就死頂住唔比佢Cut線!跟住佢就跟住我入左大埔喇!

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
df9321 發表於 2006-5-18 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2006-5-17 23:35 發表

同意同意,渣住部靚車最叻就係推人尾、亂 cut 線 .....
同的士大佬的駕駛態度無乜分別

哈 ... 我呢d貨車佬最鐘意同Benz玩 , 渣住架4.8 turbo夠晒砌啦 , 瓷器撼缸瓦 , 我食得正我仲有錢袋落袋添 !
無聊中......
LEO 發表於 2006-5-18 03:25 | 顯示全部樓層

講開benz,有一日渣車返屋企
係5線燈口起步,我係第3線,架CSL500係2線
一起步我行過佢,之後佢大cc上返黎,一路到分叉路,見路口有相機咪唔俾油囉,我打燈cut左,佢即時俾大油過我喎!!我cut緊啦嘛~~~
過左路口我係佢後面,但佢又慢車頂住我喎
行多一段路,到我轉左入小路,前多幾個車位停晒,佢好停唔停,停係個路口前面
星星交叉月亮呀!!!即時開大燈閃佢,佢仲要唔行,過多幾秒先行

而家好後悔冇一路俾大燈佢
FX8173 發表於 2006-5-18 08:01 | 顯示全部樓層
渣得 Benz,氣焰係大D﹗但係我覺得大還大,俾返少少車品囉﹗
通常見 D中港牌 S500,o係街上亂舞,故意阻住我去路或者挑機的話,我都唔會俾面佢,一o野閘佢算數﹗反正市區內一架 1500cc 一噸車同一架 5000cc 兩噸車起步加速計算,我架車仔係有著數﹗除非o係公路,為o左唔想死先,我就會讓佢行先﹗但係如果對手係 320 系,唔使理﹗佢要玩可以慢慢陪佢玩﹗3200cc 根本就好難o係低轉時推得架兩噸車好快﹗

請開前文架 100 仔果種閘法﹗我都見唔少,但係多數係的士佬多﹗有理無理抄你頭唔打燈就閘你左轉﹗上個星期六中午出旺角,因為登打士街一段路又改o左路,我慢車睇路牌時就俾架正想埋路邊上客的士咁閘法﹗於曷我有理無理即刻包抄返佢唔俾佢出。此時車上o既細妹o岩o岩要落車(該段為非黃線區)﹗我就吩咐我細妹慢慢執好D『行李』先行﹗最後搞o左佢兩三分鐘我先放路﹗(其他車唔受影響)
NISSAN Presage 2.4 CVTC
FX8173 發表於 2006-5-18 08:04 | 顯示全部樓層
原帖由 df9321 於 2006-5-18 01:00 發表

哈 ... 我呢d貨車佬最鐘意同Benz玩 , 渣住架4.8 turbo夠晒砌啦 , 瓷器撼缸瓦 , 我食得正我仲有錢袋落袋添 !

真係唔好話,有時真係想睇下D Benz 佬撞車之後點死 (意思係點賠錢﹗)
見過唔少 S320、E320 司機渣住架車o係公路推人 (特別鍾意推 D 日本跑車),但係試諗oY﹗人家架車又輕,起動力又快,320 邊夠玩oY,仲要跟得貼﹗一陣前車收慢隊落人家車尾就真係指住o黎笑咯﹗

*唔好講『俾 Benz 撞有錢袋』呀﹗呢度有D人好『衛道』o架,一陣又去投訴我o地板無規舉呀﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
andeon 發表於 2006-5-18 08:27 | 顯示全部樓層

講開Benz,有次行士美菲道上薄扶林道,俾部E-Class 高速抽我頭,之後停燈時,佢o向我隔離線,見佢車頭出晒煙...