hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線 ...
開啟左側

沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-8 00:17 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2016-6-7 23:38
明明人口有增加但反而減線減車,沙中線通車前我睇唔到佢幾個點解會放走是但一條。
89D飛黃泥頭亦最少再推 ...

等到咁大既競爭對手出現
先改既話或者已經太遲
特別是而家77區肯定對而家89C興趣好低
如果能夠早D改既話
先能夠早D穩定客源唔會流去鐵路
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
bennyho1004 發表於 2016-6-8 00:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-8 00:17
等到咁大既競爭對手出現
先改既話或者已經太遲
特別是而家77區肯定對而家89C興趣好低

89C客量上升潛力大過286M好多,89C可以到東九,286M一開沙中線就再見
而家286M好客左係因為過過唔鐘意要坐89C落石門同等車耐
89D今年8-9月應該可以到83X重組
之後89C客量一定雪上加箱,到後年甚至出年RDP就要CUT做兩味實行重組計劃時的方案
所以要盡快殺286M做兩繁等89C同89D客量可以平衡,繁時89C可以幫手舒緩89D已經完全飽和既客量
白石角同大學一齊做埋石門係理想選擇,因為兩區都慢慢發展緊,客量有好大上升潛力,所以開條線由白石角開經大學站/石門/第一城外圍上大老山出東九係好理想。但如果係就要殺74D反正都無咩人坐。
85M就可以順手繁時撒出富安,同286M重組
等286M繁時都有更多客量支持

樓主| epsilon 發表於 2016-6-8 00:52 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-8 00:10
A
如果89C唔使蝕錢既就唔會想轉兩味
如果286M唔使蝕錢既就唔會想落單層
A
如果89C唔使蝕錢既就唔會想轉兩味
如果286M唔使蝕錢既就唔會想落單層
班次就唔縮左咁多
此外另一樣野做重組先能夠保送89D飛走大水坑

B
Errr可來89C要南行一定要減價?
最多咪只係老隧BBI可以做返286M個價
反正89C又唔會停鑽石山
當然85M就要俾返$7.2

唔好忘記一個重點
85M有空間接到286M既客
同樣89C亦都有空間接到286M既客
比較理想既情況下非繁可能用多一兩架車
就足以收埋286M非繁既服務
即係用多少少成本可以減少大量成本

如果真係咁堅持要留條線既
286M減到全日30分鐘一班都可以

至於俾咩線做石門既
我建議會係白石角
啦合理地假設286M同89C而家都係蝕
重組完之後89C最起碼應該可以收支平衡有多
石門果條線當286M蝕果份
咁都係好過而家bo

C
如果前題係89C/286M冇蝕錢既
咁就啱既
但而家89C/286M客量好明顯

ABC一次過回。

一併送走89D同286M去換89C,牌面上對九巴係好有利呀,但山頭唔收貨喎,
未有沙中線之前,點解鞍西要接受一個連轉鐵都要轉多程巴士嘅方案?
89C加分段唔係我老作,係2004年九巴自己提出呢個超平分段頂286M,
有此先例,唔該保留。八仔搞回水技術上做到,咁係咪全套大隧轉乘都搞回水
先公平呢?呢度支出又幾多?想用89C頂晒89D同286M根本係脫離現實嘅諗法。

話慳車但你又未計石門新線,石門搭白石角里數幾乎同89C相同,係夠長收返$8.6,
但你忘記而家白石角非繁去大隧轉乘最低消費係幾多嗎?南行平$1.5,北行平$6.2喎,
嗰度全面發展後都依然會係少客,更應該繼續用貴線快線去做,唔係兜沙田減價。
C方案下85M/89D非繁一樣用少咗車,拎畀89C/286M非繁加車,
點睇都好過拎啲車去做白石角石門/火炭石門觀塘線。
481B班次雖然衰格
但又真係未試過要等十幾分鐘咁耐
而481B可以快速上路
245X仲係核心外圍行緊
都唔講青沙仲要跑遠左

楊屋道245X可以用站位贏
但重點係
核心外園明明老九自己都食到七七八八
老九點解要開條線打返自己?
用八架車跑同自己打既線
我唔見得會有好大意思

有市場唔代表撐得起一條幾依賴lee批客既線
就算你睇下而家287X/982X之類
係有固完一堆客咁做
但係成個市場來講就唔係主流囉

i. 245X收得貴過46X/48X/城隧上西行或荃灣上東行49X/286X
ii. 將免費甚至變相減價嘅轉乘客推去直達貴線
iii. 將平價直達慢線嘅客吸去坐貴價線上青沙轉車
iv. 由小巴度搶客
v. 開發本來完全坐鐵嘅客
vi. 迎接新增人口
vii. 殺39A、281M
viii. $2客/豪客畀全價坐區內短途

唔知點解呢度個個淨係由沙田區角度出發,荃灣區完全唔睇,
荃威加入轉車站網絡,荃灣西站轉鐵呢啲陰啲陰啲都係儲客門路嚟。

流星☆雨 發表於 2016-6-8 08:25 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2016-6-8 00:52
ABC一次過回。

一併送走89D同286M去換89C,牌面上對九巴係好有利呀,但山頭唔收貨喎,

講起荃威,其實咁疏仲要定線都唔夠直接+只係去到大圍會令沙田線個吸引力打左個折扣

始終另一邊39M密好多,惟一唔好係39M轉城隧線要行
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2016-6-8 10:44 | 顯示全部樓層
ABC一次過回。

咁我又覺得唔係淨係得 ABC 三個選擇的,至少 89C 改快唔代表 286M 要轉兩味兼 85M 89C 加平價分段,可以係 286M 非繁進一步減班都得

286M 減到非繁 20 分一班,可以慳一部車;減到非繁 30 分一班,仲可以慳多部;
但 89C 改快後,非繁由 20 加到 15 分一班,都只係用多一部車。
同時 89D 飛亞公角的話,相信唔減班都可以減多部車出來。

當然咁做就要拆條線做石門加火炭/白石角,但呢條線非繁只需跟 89C 開廿分班就可以;
如果跟我之前的建議,89A 拉去駿景園,其實唔需要用多好多車

如果拉去白石角(我自己就唔傾向咁做,但印象中有其他 make sense 的版友都提過類似建議),
的確會收平左,但班次好睇好多,或者可以拉返一部份乘客。
其次仲有個功能,係石門/第一城外圍駁大學站轉東鐵,分分鐘可以屈錢

何況非繁仲有其他線可以供車,例如 82X 84M 呢對重疊線,客真係無咁多,非繁齊齊廿分班的話,已經可以放到兩部車出來

最後非繁 overall 可能只需要出多兩部車左右,但全日計其實未必出多左車;非繁出多部車,對比起全日要出多部車,成本增加好有限

但如果全日計唔需要出更多車、非繁出車數目相若或只係多兩三部的話,唯一需要考慮的問題係成組線加埋做到幾多客、收入幾多。
反而回車速度都唔會有咩影響,因為只會影響個別路線成本,而咁多條線加埋的總成本大致同出車數目成正比。

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-8 18:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2016-6-8 08:25
講起荃威,其實咁疏仲要定線都唔夠直接+只係去到大圍會令沙田線個吸引力打左個折扣

始終另一邊39M密好多 ...

現時你可以39M轉到大圍線嗎?直達同行段遠路轉車再轉車夠大分別嗎?

話時話,有冇人肯定46X美孚方向,城隧轉荃灣車,再轉39M都有優惠?
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-8 18:55 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-6-8 10:44
咁我又覺得唔係淨係得 ABC 三個選擇的,至少 89C 改快唔代表 286M 要轉兩味兼 85M 89C 加平價分段,可以 ...

你話邊條邊條線非繁減班可以cut車,其實唔少都同點樣重組無關,
82X/84M/89D呢啲應該獨立嚟睇,唔可以當係任何方案嘅優點。

286M非繁真係中段9個幾鐘都開15分一班嗎?
事實上常見冇開足班次,暗中收車。現實已經有時做緊20分一班甚至更疏,試過喺新港城睇住架車走,
下班車即時返到總站,都要等足30分先至開車,
我仁慈啲當佢開到20分一班以上係路況影響脫班,
但要89C起飛又想保留286M,再減車更疏,
出現表列25/30分,實際開35/40分一班唔係天方夜譚。

上面我已計過,火炭同白石角都比鞍西少人得多,
假設89C只佔鞍西四分一觀塘客已經好做過火炭/白石角,
但而家89C開20分一班都唔掂,89A開20分一班會係咩境況?

第一城/石門都有火炭小巴,早繁有82C去大學,站位又靚,
但82C客量都唔多似樣,白石角線就唔好旨望偷到幾大隻雞啦。

我仍然都係睇唔到點解要對你或者snoopy嘅方案咁樂觀。
仲有一點,白石角線會唔會由74D(即係74X)拎車?
要牽涉埋大埔區?

av335 發表於 2016-6-8 22:23 | 顯示全部樓層
ABC一次過回。

89C經九龍灣、牛頭角及觀塘站,並不存在你話「轉鐵都要轉多程巴士」的情況

2004年果時都未有大隧轉車站的概念,八仔系統未成熟,提跟286M分段係好正路的方法
而家情況比果時進步,自然可以有更多唔同的方法去做呢件事
當然,九巴肯賣大包直接畀7.2分段,我都唔會反對

合併路線而特別處理,我覺得其實都無話唔公平
264M果次都只係得279X有回水轉乘

沙中線通車運吉郁286M的話,其實以上「脫離現實」的事都係要做
就像Snoopy兄講,早點養定班客會比較好

dcyw 發表於 2016-6-8 23:31 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2016-6-8 18:30
現時你可以39M轉到大圍線嗎?直達同行段遠路轉車再轉車夠大分別嗎?

話時話,有冇人肯定46X美孚方向,城 ...

40X、43P、43X、46P、46X、47X、48X、49P、49X、73X、273P、278P及278X均與
31M、39M、42M、235M、238M及243M設轉乘優惠,不受因需在城門隧道轉車站轉車
影響。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
epsilon + 1 + 1 實有資料

查看全部評分

Snowbb 發表於 2016-6-9 00:37 | 顯示全部樓層

i. 245X收得貴過46X/48X/城隧上西行或荃灣上東行49X/286X
ii. 將免費甚至變相減價嘅轉乘客推去直達貴線
iii. 將平價直達慢線嘅客吸去坐貴價線上青沙轉車
iv. 由小巴度搶客
v. 開發本來完全坐鐵嘅客
vi. 迎接新增人口
vii. 殺39A、281M
viii. $2客/豪客畀全價坐區內短途

唔知點解呢度個個淨係由沙田區角度出發,荃灣區完全唔睇,
荃威加入轉車站網絡,荃灣西站轉鐵呢啲陰啲陰啲都係儲客門路嚟。

荃威 呢啲位就算加入轉車站網路都唔見得好多人會用
荃灣市中心可能都仲會有既 , 不過城隧同青沙班次比就 ………

講真以荃灣市中心去美田為例 , 用 49X / 46X 轉車來往
人地到左美林 , 用 245X 都唔知等到 286X 轉車未

不過 245X 都唔係冇可取之處既 , 起碼取代 39A 同 281M 兩條頹線
但係可能要加個雙向分段先可以吸番啲區內客 , 尤其新田圍來往顯徑係有唔少學生客