hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 出8964電牌的車長停職
開啟左側

[報刊新聞] 出8964電牌的車長停職

238X 發表於 2016-6-12 12:47 | 顯示全部樓層

DW8306 發表於 2016-6-12 03:56
城仔母公司個老細鄭家純係梁粉是常識吧

我只能話,有公司嘅老闆比鄭某更加梁粉,但似乎唔覺嗰啲公司咁多「關公災難」。

講到尾係公司文化問題,新創建本身係咪對呢啲嘢準備不足,搞到比位人入呢?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kei_hk 發表於 2016-6-12 14:53 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-6-12 11:30
根本最簡單個問題就係,
如果個司機唔係出 8964 而係寫 1234 會唔會比人停職?
如果唔會,咁出 8964 就要 ...

我只會講﹐如果出1234﹐或者一些無意的數字英文字﹐根本吸引唔到人去影相﹐更加唔會推上報。
唔上報管理層未必知﹐或者可以當唔知﹐又甚至接受係測試塊電牌有無問題。

但係上了報﹐便唔會再理你係出什麼內容﹐自然會去查﹐當事人解唔到點解要出這堆字﹐自然要受罰。

都係一樣野﹐要玩便留番車廠無外人睇到的地方玩﹐被外人睇到影到相﹐推埋上報即係叫人唔做野唔得。

樓主| KG1428 發表於 2016-6-12 17:43 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-6-12 08:34
話時話, 如果遲D新車出牌...唔知會唔會整個 U? 8964 俾新城嘆吓??

九汽曾經有, 但應該退咗.

整得的話,新城遲下又要換車牌

原因:車牌號碼不吉
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
CTBVolvo637 發表於 2016-6-12 20:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL343@66 發表於 2016-6-12 21:24 | 顯示全部樓層
唔知當年城巴點樣處置依位司機呢?
Sharp Daily - since 20110919
V18  |   新聞  |   吳爽一分鐘  |   By 吳爽  |   2013-06-26 Keyword Highlight  Highlight keyword(s) and click to start search

車長KAMAN號巴士冧女       

有人話揸巴士係浪漫嘅職業,原來係真㗎!話說一位名叫Kaman嘅港女,今個月30號就25歲生日,日前喺facebook貼出圖片晒命話:「今日收到一份禮物...好開心呀!!」原來有架城巴機場快線,車頭路線顯示屏打出「KAMAN」大字,現場背景疑似東涌巴士站。

張相好快有過百個Like,朋友仲以為Kaman收到巴士做禮物,戥佢開心,但亦有人懷疑巴士公司高層公器私用,好快會收到投訴。城巴發言人證實嗰架係營運中嘅巴士,顯示屏只可以打出巴士編號同路線等營運資料,車長唔可以擅自輸入任何字句,由於事發日期、時間同地點都未能確定,需要進一步調查先個別處理。

城巴職工會理事長鄧善慶話顯示屏資料由控制室一早設定好,只有新年或者聖誕時會加入祝福語,車長應該能夠輸入個別英文字,但絕對禁止作私人用途,如果用嚟追女仔更加係有失職業操守,會受到公司紀律處分,「所有同事都知咁樣唔啱,我從未聽過有車長會咁做,唔知會點罰,但一定會被公司召見」。

吳爽
* 爽報執左,原文來自 WISENEWS
kl9327 發表於 2016-6-12 21:32 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-6-12 11:30
根本最簡單個問題就係,
如果個司機唔係出 8964 而係寫 1234 會唔會比人停職?
如果唔會,咁出 8964 就要 ...

你寫1234民主大報就唔會報啦
咁城巴都唔會知呢件事
 樓主| KG1428 發表於 2016-6-12 23:09 | 顯示全部樓層

在非專利城巴玩689/8964電牌又有無問題

耐不耐搞特色牌,如結婚
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
williamau 發表於 2016-6-13 00:46 | 顯示全部樓層
CTBVolvo637 發表於 2016-6-12 20:05
只係一堆數字 , 新創建咁都驚 .....
方丈真係小氣 , 一年先得一次 ......
又唔係日日都紀念8964 , 咁樣停職 ...

你地呢班人真係冇得救, 做錯野一句政治打壓就諗住咩事都冇?

AVD1 發表於 2016-6-13 04:35 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2016-6-13 00:46
你地呢班人真係冇得救, 做錯野一句政治打壓就諗住咩事都冇?

都係個句,如果車長出 1234 要比人停職,咁我就覺得呢個真係公司規矩。車長要比人罰係自作蒘。
但係如果因為就係出 8964 呢四個數目字而要比人停職,明顯就係雙重標準。

其實而家香港搞成咁,根本就係有班人驚死,
一接觸到中共神經就即時自我審查左先,最好就唔講唔提。但我想講唔講唔提唔代表件事唔存在。

後記:
《一九八四》本來就係一本虛構 o既諷刺小說。竟然本書面世左接近六十幾年之後 o既香港會越黎越似本書入面個虛構世界。
將來可能乜乜街道只有 688 號 688A 號、690 號。九巴新巴連條 23 號都要改名;仲有一大班五毛無啦啦就走出黎舉報你,可能過多幾年升埋級做批鬥都唔定。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
VA54-HN8897 發表於 2016-6-13 11:24 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-6-13 04:35
都係個句,如果車長出 1234 要比人停職,咁我就覺得呢個真係公司規矩。車長要比人罰係自作蒘。
但係如果因 ...

哦,即係1234就罰得,8964 就唔罰得,呢D 係咩規距? 咁又對打1234個車長公平嗎?
1234 衰極都可以話開12點34分,8964又點樣解釋為營運需要呢下??遊河玩牌都唔俾啦,只係檯底玩唔見光咁大家就當無事發生je....依家傳通街又點當無事呢? 8964呢四隻字又點解有特權呢?

政治的確係一回事,但規距就係規距,唔好將D 野習慣左就當理所當然
好似張貼車廠內拍攝o既相片咁,咁多年黎都係禁架啦,只係呢一度同埋某個台見巴士公司永遠都捉唔到源頭,就算捉到都唔係自己上身先係咁貼咋嘛,唔通之後有人俾人捉又話剝削公眾之情權? 車廠貼個廣告又一定要話俾公眾知?