hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 晨早影快相
開啟左側

晨早影快相

lee329 發表於 2006-5-20 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2006-5-20 15:59 發表

呢個位我發覺有車炒過之後就會兩三日, 之後就好少. 佢個射槍位好陰濕...

真係好陰濕!!警方之前解釋過係唔想比車撞,保障執法人員安全,但係都唔駛爬入草叢影嘛....
gk9112 發表於 2006-5-20 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2006-5-19 21:33 發表
反而新界好多度地方好耐都冇見有:
1)沙田大埔公路沙田鄉事會路橋底大埔方向; (會唔會係因為整路,所以D車唔快得,而取消o左?)
2)吐露港公路白石角橋面來回; (呢個移前o左少少,改o左去吐露港馬料水橋面來回,早個月成日見,多數係黃昏)
3)大老山公路石門交匯處大老山方向; (呢個成日都有呀﹗一個月都有幾日﹗我試過兩次出隧道俾人用槍指住﹗)
4)葵涌道瑪嘉烈對出葵涌方向..... (呢個真係唔見o左好耐﹗以前搭小巴成日見小巴佬收慢﹗但係我到而家都未知佢企邊度影﹗)
除左大老山公路那個在二月見過之外,
其他都冇見成年咯.....  

- 上述影相位都唔係成年冇見既:

1)上個月某星期日過一次
2)白石角同馬料水橋面來回係吐露港影相熱點,成日都影;另
加馬場橋底出九龍,呢個位你唔去到橋底都睇唔到,小心小心
3)有時會移前少少,沙田醫院出九龍
4)呢個就真係好耐都冇見過了

歡迎討論.
hanvas 發表於 2006-5-20 21:40 | 顯示全部樓層
渣返車兩年幾, 日日行吐露港, 最奇特都係早半年左右有一朝:
駕車行大埔公路吐露港公路去大埔,
去到馬場新沙圈對面, 見到前面有個著晒反光衣既人,
企正嚮快相機側, 離遠百幾二百米都見到, 企到咁揚, 慌死無人見到佢咁.
再行近 D, 原來個反光衣人係渣住雷射槍既, 再行近 D添就見到有兩部鐵馬 Stand-by 中.....
HL
hkbw 發表於 2006-5-21 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-19 21:11 發表

果個位叫『西沙路恆安邨方向西貢』,近排成日有﹗有時朝早 8︰30 已經開壇,夜的話,試過 9︰00 幾都見過有位﹗

*今朝聽收音機 8︰36 分o既交通時,梁東都話觀塘道條隧道仔有位,仲話係新位o忝 ...

馬鞍山路恆安V位真係左十幾年, 都仲係好多人中招…以前V位未整之前,
出馬鞍山方向仲過癮啦…

而家馬鞍山路除了恆安呢個位外, 亦都有雅景臺方向西貢.
西沙路 (馬鞍山內) 就有兩個位, 一個就新港城, 一個就係恆安…

仲有一個早午晚宵夜, 一日可以足四次, 得好過癮的西沙路帝琴灣西貢,
早到可以七點半就開檔, 夜起上來十一點都仲有得….總會有d Benz BMW中招的….

話時話, 唔知馬鞍山繞道翠擁華庭仲有冇呢? 之前過幾次之後又冇左下...
殺雞焉用牛刀?!
Bristoll5g 發表於 2006-5-21 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2006-5-20 21:40 發表

去到馬場新沙圈對面, 見到前面有個著晒反光衣既人,
企正嚮快相機側, 離遠百幾二百米都見到, 企到咁揚, 慌死無人見 ...

你咪話, 一樣有好多人中架

係大埔汀角路高爾夫球場門口經常成個大老爺咁坐度影,
未一樣次次都見到有人中招
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
Bristoll5g 發表於 2006-5-21 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 lee329 於 2006-5-20 17:00 發表

真係好陰濕!!警方之前解釋過係唔想比車撞,保障執法人員安全,但係都唔駛爬入草叢影嘛....

汀角路X雅花園對面, (大尾督方向)
的執法人員會爬左上護土牆行用灌木叢掩護影落黎
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
hanvas 發表於 2006-5-21 20:26 | 顯示全部樓層

我都踩單車見過, 一轉完灣就成個 Block 位等你.
不過總覺得 Block 位得太近, 一堆慢車去唔切咪冇生意囉.

原帖由 Bristoll5g 於 2006-5-21 18:16 發表

汀角路X雅花園對面, (大尾督方向)
的執法人員會爬左上護土牆行用灌木叢掩護影落黎
HL
FX8173 發表於 2006-5-21 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2006-5-21 20:26 發表
我都踩單車見過, 一轉完灣就成個 Block 位等你.
不過總覺得 Block 位得太近, 一堆慢車去唔切咪冇生意囉.

都唔會喎﹗佢又去得切 D 車﹗都唔知係唔係超少少就放,超多多就扣呢~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
art0925 發表於 2006-5-22 06:26 | 顯示全部樓層
One question, are those "photo spot" reliable at all from the Radio, like RTHK and 881903?

Because when I listen to RTHK 2, or 903, they mension it, but when I listen to Radio 3 when driving to work, they never mension them.

原帖由 FX8173 於 2006-5-20 12:33 發表

我聽收音機都聽到﹗好彩今朝唔經果頭~

*呢個位係唔係成日?﹗
hanvas 發表於 2006-5-30 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hanvas 於 2006-5-19 21:33 發表
反而新界好多度地方好耐都冇見有:
大老山公路石門交匯處大老山方向 ...

原帖由 gk9112 於 2006-5-20 17:58 發表
- 上述影相位都唔係成年冇見既:
3)有時會移前少,沙田醫院出九龍 ...

今日傍晚六點放工,過完馬料水橋面向大老山方向,
一落橋差唔多到沙田醫院,突然閃左一閃,
醒起早排有站友講過有快相機會附近,
果然見到有部快相機嚮路邊,阿公角路就停左部衝鋒車;
以前我都係見石門交匯處用雷射槍射落黎,快相機都係第一次見~
HL