hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳觀塘線重組計劃
開啟左側

將軍澳觀塘線重組計劃

MP6513 發表於 2016-7-10 21:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的:
1. 穩定山上往來觀塘行車時間
2. 讓坑口提供更穩定快捷往來觀塘的服務
3. 讓坑口往來協和街及曉光街更方便

重組路線:93A, 98A, 296A
開辦路線:98B, 293A, 298A

93A
- 路線取消,由新線 98B 取代

98A
- 路線取消,由新線 293A 及 298A 取代

296A
- 路線取消,由新線 298A 取代

98B坑口北觀塘碼頭

全程收費:$6.10
分段收費:
欣明苑往觀塘:$4.70
敬業街往坑口:$5.10

星期一至五坑口北開
0525-0645 (20)
0645-1000 (12-15)
1000-1600 (20)
1600-1845 (15)
1845-0025 (20)

星期六坑口北開
0525-0645 (20)
0645-1000 (15)
1000-1600 (20)
1600-1845 (15)
1845-0025 (20)

假日坑口北開
0525-1045 (20)
1045-1400 (15)
1400-1600 (20)
1600-1745 (15)
1745-0025 (20)

星期一至六觀塘碼頭開
0600-1600 (20)
1600-2015 (15)
2015-0055 (20)

假日觀塘碼頭開
0600-1600 (20)
1600-1915 (15)
1915-0055 (20)

293A寶林循環牛頭角站

全程收費:$5.60
分段收費:
安達臣道往寶林:$4.90

星期一至五寶林開
0545-0635 (10)
0635-0835 (8)
0835-1005 (10)
1005-1605 (12)
1605-1715 (10)
1715-1835 (8)
1835-1905 (10)
1905-0005 (12)
0005-0050 (15)

星期六寶林開
0545-0645 (12)
0645-1305 (10)
1305-1605 (12)
1605-2105 (10)
2105-0005 (12)

假日寶林開
0545-0845 (12)
0845-1305 (10)
1305-1605 (12)
1605-2105 (10)
2105-0005 (12)

298A坑口北循環牛頭角站

全程收費:$6.10
分段收費:
尚德總站往牛頭角站:$5.10
創紀之城往坑口:$6.10
牛頭角站往坑口:$5.10

星期一至五坑口北開
0520-0630 (10)
0630-1050 (7-8)
1050-1500 (10)
1500-2240 (7-8)
2240-0000 (10)
0000-0100 (12)

星期六坑口北開
0520-0700 (10)
0700-1300 (8)
1300-1500 (10)
1500-2220 (8)
2220-2300 (10)
2300-0100 (12)

假日坑口北開
0520-1100 (10)
1100-2220 (8)
2220-2300 (10)
2300-0100 (12)

改動前用車
改動後用車
93A
98A
296A
98B
293A
298A

93K 減班至平日18-20分鐘一班, 假日不變 (減2部蛇車)
配合客量需求, 剩餘資源全部給予 98C (加3部蛇車)

歡迎討論.
GW5878 發表於 2016-7-10 23:23 | 顯示全部樓層
簡單d講即係 296A 延長去坑口,98A 縮去寶林,搵 93A 補唔等洗既位

巴士公司未必願意減山上接駁果架車既車費,因為巴士公司睇死你一定會搭咁濟,$5.6 似乎太理想化
另外厚德同景林就行到地鐵站先有巴士搭,但行得到去不如搭地鐵 ( 不過係小問題 )

不過整體上不如解決同 95M 重疊問題重實際
或者 95M 都取消, 開辦 98A 98B 全部都係坑口至觀塘碼頭,分別就行曉光街定係聯合醫院,並提供繁時 8-10 分鐘非繁 15 分鐘聯合班次
miklcct 發表於 2016-7-10 23:49 | 顯示全部樓層
我會建議嗰三條線分別用返93A、98A同296A呢三個編號,因為只係延長同縮短。
進智公交
5504~NK3640 發表於 2016-7-11 02:29 | 顯示全部樓層

我係尚德就唔會睬你啦。
上下繁296A都已經爆晒廠,新個條298A要同坑口分之外仲要唔加密班次(就算非繁296A其實出緊8分一班,而家減到10,即係代表觀市等車既人要再食多d塵),若要尚德buy的話最少都要加番個3架車俾298A先 (一正兩蛇)。
補充:建議298A尾車跟296A開到0110,因為呢班尾班車對屯元天番尚德既人都幾重要下。
ATEU15 發表於 2016-7-12 00:53 | 顯示全部樓層

其實你條293A想拉長裡數的話放翠林都OK,來回入康盛總站,
扮下野加強了服務,又不用塞寶林燈,同時等山上議員勸服寶琳受條93B
再不夠的話過九龍入一入啟田道,早繁行啟田道落快過塞將軍澳道U型橋,順便做一下基孝學生@@

個人覺得建議的298A過九龍應行寶順路,不用塞POPCORN燈位 ,易D做定點
要統一反站位,不可以過馬路,過了馬路便落了MTR

不過我麻麻BUY拉298A落坑口,不想借D依給M線將南.......不過你這個方法用在296C/D是OK的

樓主| MP6513 發表於 2016-7-12 11:46 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2016-7-11 02:29
我係尚德就唔會睬你啦。
上下繁296A都已經爆晒廠,新個條298A要同坑口分之外仲要唔加密班次(就算非繁296A ...

上下繁多人最多加個柯打得啦!

至於非繁時8分鐘一班 仍有剩餘載客量;
如果谷到10分鐘一班 坐滿D會好睇D

坑口尾車1:00 唔使擔心!
去觀塘方向經尚德總站
每晚尚德尾班車定點開01:10。

利申
298A 八正二蛇
293A 六正三蛇
98B 六正三蛇
 樓主| MP6513 發表於 2016-7-12 11:56 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2016-7-12 00:53
其實你條293A想拉長裡數的話放翠林都OK,來回入康盛總站,
扮下野加強了服務,又不用塞寶林燈,同時等山上議員 ...

293A唔落寶林 請問搵邊條線出創紀做轉乘?

本身已經唔快 仲要入藍田 :0) 咪玩啦
藍田呢個位 鍾意搭小巴地鐵690都得
唔使再搵車入去

298A 如果行寶順路
主要驚朝早隧道車龍頂到佢入尚德
所以調轉行寶邑路 右轉寶康路 再左轉唐明街入尚德!
放心 唔經popcorn!
係行 寶 康 路!唔會停popcorn燈位。

往觀塘停站位置:
坑口北
坑口站
厚德商場
富康花園
尚德總站
唐明街
...

往坑口停站位置
...
唐明苑
尚德廣場
將軍澳運動場
新寶城
坑口站
富寧
坑口北

仲有298A唔入坑口 邊個負責出創紀做轉乘?
同埋好陰謀既係 拉左298A入坑口尚德
296M可以尚德調頭 唔入坑口 順手減一車都做到20分鐘!
南韓金仔 發表於 2016-7-12 13:57 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-12 15:00 | 顯示全部樓層
按現時 98A 行車時間推斷,
樓主條 293A 唔可能 9 部車做 8 分一班,應該要開 12 部車

換言之,唔拉埋 95M 落水,唔會夠車重組

又,而家 93A 95M 某程度上累鬥累,其實只要補到聯合醫院的話,
協和街唔需要兩條非繁廿分一班的巴士線入將軍澳,一條非繁 15 分一班就可以

淨係呢個位,已經仲有想像空間

而我亦認為 296A 唔適宜吞埋坑口。
296A 而家叫做好地地,尚德有一條咁既駁腳村巴,已經解決大部分往來新界其他地區交通的需要

反而如果大方向係開 293A 做寶林同山上轉乘的話,我覺得可以考慮 298E 加兩部車,做 298A 工業村往來牛頭角站,
坑口尾站直出,非繁廿分一班,工業村觀塘轉乘呢個巿場或者值得做,298E 就留兩味算數

用車數目未必多過樓主條 298A

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| MP6513 發表於 2016-7-12 16:43 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2016-7-12 13:57
296A係靠密車+平+快+多bbi
非繁忙時間就算半滿,靠繁忙時間客量+bbi客夠收支平衡
假日可以坐滿上公路,繁忙 ...

巴打 你講既野都大致認同
至於咩296A上山特車 都係唔好講笑啦!
不嬲將南人鍾意隧道 行山姐係同將南作對