hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東九龍路線重組建議
開啟左側

東九龍路線重組建議

angusovo 發表於 2016-7-31 19:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

11X 來往紅磡鐵路站及上秀茂坪
東行馬頭涌道後沿太子道東天橋, 太子道東及觀塘道, 直達九龍灣鐵路站
11. 新山道, 馬頭涌道
太子道東天橋, 太子道東, 觀塘道
12. 九龍灣鐵路站, 觀塘道 $5.8
13. 牛頭角下邨, 觀塘道
14. 觀塘道休憩處, 觀塘道
15. 創紀之城, 觀塘道 $4.5
16. 物華街, 物華街

17. 和樂邨, 協和街用車: 不變
班次: 不變

15 取消服務
用車: 0 (-15)

15X 來往紅磡碼頭及平田

提升至全日服務, 並更改紅磡及藍田之總站
西行
1. 平田總站
2. 藍田(北)

3. 啟旺樓, 德田街
4. 啟田商場, 啟田道
...
16. 機利士南路, 機利士南路
17. 紅磡南道, 紅磡南道
18. 紅磡碼頭總站
東行
1. 紅磡碼頭總站
2. 紅磡南道, 紅磡南道
3. 機利士南路, 機利士南路
...
20. 啟田邨, 德田街
21. 德田廣場, 德田街
22. 平真樓, 安田街
23. 平田總站
用車: 13 (+13)
班次: 12-20分鐘

28 來往尖沙咀碼頭及樂華
繞經紅磡, 東行馬頭涌道後沿太子道東天橋及太子道東, 直達彩虹邨
西行
9. 鴻福街, 土瓜灣道
10. 庇利街, 馬頭圍道
11. 民裕街, 馬頭圍道
12. 寶其利街, 寶其利街
13. 機利士南路, 機利士南路
14. 紅磡鐵路站, 暢運道
15. 香港科學館, 漆咸道南
16. 麼地道, 漆咸道南
17. 尖東鐵路站, 梳士巴利道
18. 尖沙咀碼頭總站
東行
5. 加連威老道, 漆咸道南
6. 香港理工大學, 暢運道
7. 紅磡鐵路站, 安運道
8. 紅磡南道, 紅磡南道
9. 機利士南路, 機利士南路
10. 家維邨, 馬頭圍道
11. 北拱街, 馬頭圍道
12. 江西街, 馬頭圍道
13. 天光道, 馬頭圍道
14. 新山道, 馬頭圍道
太子道東天橋, 太子道東
15. 彩虹邨, 太子道東
用車: 16 (+2)

13X 來往尖沙咀東及寶達
經觀塘市中心, 全日不停紅磡曲街站
西行
9. 曉麗苑, 曉光街
10. 祥和苑, 協和街
11. 和樂邨, 協和街
12. 裕民坊, 裕民坊
13. 創紀之城, 觀塘道
啟福道天橋
14. 九龍灣國際展貿中心, 啟福道
啟德隧道
15. 九龍佑靈堂, 佐敦道
東行
11. 山谷道, 漆咸道北
啟德隧道
12. 九龍灣國際展貿中心, 啟福道

13. 宏通街, 啟福道
啟福道天橋
14. 創紀之城, 觀塘道 $4.5
15. 物華街, 物華街
16. 和樂邨, 協和街
17. 曉睛閣, 曉光街
18. 曉麗苑, 曉光街
用車: 11 (-1)
***設與11X, 15X及215X之轉乘優惠

215X 來往九龍鐵路站及藍田(廣田邨)
全日不停紅磡曲街站
***設與11X, 13X及15X之轉乘優惠

14X, 219X 取消服務
用車: 0 (-11)

214X 循環來往尖沙咀及藍田(廣田邨)
1. 藍田(廣田邨)總站 $7.5
2. 高俊苑, 高超道
3. 高怡邨, 高超道
4. 鯉魚門廣場, 鯉魚門道
5. 油塘邨, 鯉魚門道
6. 聖安當女書院, 鯉魚門道
7. 油麗邨, 鯉魚門道
8. 藍田鐵路站, 鯉魚門道
9. 麗港公園, 偉發道
10. 麗港城總站
11. 麗港中心, 茶果嶺道
12. 偉樂街, 偉業街
觀塘繞道
13. 九龍灣國際展貿中心, 啟福道
啟德隧道
14. 香港理工大學, 漆咸道南

15. 香港科學館, 漆咸道南
16. 麼地道, 漆咸道南

17. 尖東鐵路站, 梳士巴利道
18. 半島酒店, 彌敦道
19. 九龍公園, 彌敦道
20. 尖沙咀警署, 彌敦道
21. 南京街, 彌敦道
22. 勞資審裁處, 加士居道
23. 衛理道, 加士居道
24. 山谷道, 漆咸道北
啟德隧道
25. 九龍灣國際展貿中心, 啟福道

觀塘繞道
26. 麗港城商場, 茶果嶺道 $4.5

27. 麗港中心, 茶果嶺道
28. 油塘道遊樂場, 油塘道
29. 聖安當女書院, 鯉魚門道
30. 油塘邨, 鯉魚門道
31. 高怡邨, 高超道
32. 高俊苑, 高超道
33. 藍田(廣田邨)總站
用車: 10 (+10)

班次: 10-20分鐘

14 來往中港碼頭及鯉魚門(崇信街)
油塘總站延長至崇信街
***設與11X, 13X, 15X, 214X及215X之轉乘優惠
用車: 11 (+1)

expertuser2004 發表於 2016-7-31 21:39 | 顯示全部樓層
其實 213X 已於 7月30日全線通車, 反建議 28 可縮短路線至紅勵碼頭, 13X / 213X 改經尖沙咀碼頭就可以
另一選擇就是 28 + 15 二條線取消, 但要解決總站沒車的問題, 可取得車輛數目相當可觀

14X 有政治背景應不易取消, 近年要求加班聲音相當多
219X = 大帝線, 同 14X 不相百仲, 取消 219X 但開 214X 有什麼分別? 而且 214X / 219X 一樣去不到九龍站同中港碼頭一帶, 14 太慢, 14X 太疏
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ADS@81K 發表於 2016-7-31 22:46 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-7-31 21:39
其實 213X 已於 7月30日全線通車, 反建議 28 可縮短路線至紅勵碼頭, 13X / 213X 改經尖沙咀碼頭就可以
另一 ...

其實佢個建議最大問題係樂華九龍灣比人減車減到傻無咗15 13X 換番半條11X同15X

跟着整慢埋28只係加2車就意圖一條線做晒下路尖沙咀
可以預見既係28上繁西行九龍灣會唔夠載

跟着去佐敦焗住搭213X遊花園
仲要條213X竟然可以一部車都無加過
啟麗非繁要出入尖沙咀仲要行出九龍灣先有車搭係想點?
藍田山就竟然多條全日特快紅磡線
觀塘市就直頭左擁右抱有齊晒11/13/15/215X
觀塘市客量真係高到要咁多條全日特快線出南九龍?
214X就奇奇怪怪明知油塘麗港城都唔鐘意入對方果區都仲要夾硬黎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
expertuser2004 + 1 + 10 二條線換返半條 + 半條線

查看全部評分

kmb71k 發表於 2016-7-31 22:50 | 顯示全部樓層

11X觀塘道停晒咁滯, 我都唔知X係邊度

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| angusovo 發表於 2016-7-31 23:10 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-31 22:46
其實佢個建議最大問題係樂華九龍灣比人減車減到傻無咗15 13X 換番半條11X同15X

跟着整慢埋28只係加2車就 ...

漏左題13X嘅改道大前題當然係213X加密左班次
至於15 沙中通車之後根本毫冇競爭力, 全日15X提速無疑係挽救嘅唯一方法
28 繞經紅磡某程度上係同15補位, 同埋紅隧口塞嘅時候, 經紅磡區去尖沙咀根本唔會慢好多
213X 開左之後同28大幅重疊 , 28經紅磡只係妥善運用番資源, 發掘新客源, 如果唔係28亦遲早比213X陰干
15X同215X無衝突架, 15X全日 215X全日唔洗經曲街唔係好事?
啟麗係假設224X全日, 令你誤會左唔好意思
觀塘市依家一樣係有齊11X/14X/15/215X出南九龍架
 樓主| angusovo 發表於 2016-7-31 23:25 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-31 22:50
11X觀塘道停晒咁滯, 我都唔知X係邊度

依家11X東行塞完土瓜灣, 九龍城, 仲要塞偉樂街, 茶果嶺道同鯉魚門道
都唔知X係邊度, 根本一開始專登兜出觀繞都係為左收7.5特快價, 行觀繞對提速完全無幫助
繁時搭15都仲會比11X快5-10分鐘到觀塘
反而行天橋同觀塘道可以30-40分鐘到觀塘 (根據15X經驗) 何樂而不為呢?
如果唔洗做協和街客 我都寧願佢觀繞直到將軍澳道去秀茂坪
ADS@81K 發表於 2016-8-1 02:37 | 顯示全部樓層

angusovo 發表於 2016-7-31 23:10
漏左題13X嘅改道大前題當然係213X加密左班次
至於15 沙中通車之後根本毫冇競爭力, 全日15X提速無疑係挽救 ...

15X提速其實我就唔算好反對
係回程果度有無需要九龍灣開始11X 15X一齊站站停?
可唔可以係兩線梅花間竹咁停或者係是但一條走入牛頭角道放番條28回程上去上路?
另外28同2A宜家係九龍城打後總算有啲上樂華既流水
28都走埋上橋我會懷疑中段2A運載力(特別係2X開咗之後2A比人抽咗水)

213X果度
搞完一大輪重組之後只係得一部車剩
就當你加番落去213X 又做唔做得到宜家13X水平
要記住成個九龍灣宜家係13X+28+224X+213X 一齊做
係213X 出現之前 28+13X呢組係運載力不足
抽走13X一堆車之後 28+213X只係多咗3部 扣番13X抽走既車 成個區反而係少咗車 咁呢個問題係有限資源下點解決好?
仲有呀 佐敦特快13X就咁成條比人抽走咗點都講唔通

另一方面宜家觀市尖咀有14X+215X
但好明顯215X唔係爆得滿瀉既情況下14X係十分慘淡
抽走完14X比條更密既13X等同將13X+215X攬炒
觀市有咩條件食2條班次偏向頻密既尖沙咀特快先?
一邊資源不足一邊資源過剩就絕對唔係好事囉
kmb71k 發表於 2016-8-1 18:20 | 顯示全部樓層
angusovo 發表於 2016-7-31 23:25
依家11X東行塞完土瓜灣, 九龍城, 仲要塞偉樂街, 茶果嶺道同鯉魚門道
都唔知X係邊度, 根本一開始專登兜出觀繞都係為左收7.5特快價, 行觀繞對提速完全無幫助
繁時搭15都仲會比11X快5-10分鐘到觀塘
反而行天橋同觀塘道可以30-40分鐘到觀塘 (根據15X經驗) 何樂而不為呢?
如果唔洗做協和街客 我都寧願佢觀繞直到將軍澳道去秀茂坪

你要行番觀塘道? 得, 但係唔該飛走晒觀塘道大部份車站, 新蒲崗下一站係觀塘市中心, 否則, 11X唔應該叫11X, 變番13A算把啦

以上回應,是否可行?是否合適?
expertuser2004 發表於 2016-8-1 22:34 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-31 22:46

跟着整慢埋28只係加2車就 ...

其實係淘大見過條龍可打爆一架大車上返樂華, 有二條密線是好事 (2A + 28)

至於 X 線問題, 的確成個九龍灣宜家有 13X+28+224X+213X 一齊做, 官塘有 215X+14X+15X+11X, 仲有 D 215P 用得
當然 219X 大帝線要處理唔係完全沒辦法, 除左開新線同改路外, 個人也建議用全日特車 (特別細車) 去解決, 但主線仍會支援特車 / 係其他線各借一車砌最疏班次比佢地食
因不少地區仍未有舊機隧覆蓋, 例: 四順一帶, 啟德區, 清水灣道全段, 三彩區, 而且新葡崗隧道通車同沙中線通車後(基本完全重疊鐵路線), 慢車一定沒得留低
我會較考慮 28 改快之餘, 可試試開闢其他新客源, 224X 除非有新方法改, 預計沙中線通車後會影響到 224X

有趣的是東隧政府收返之後不會減價同紅隧一樣, 紅隧日日例塞機會仍相當多

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ADS@81K 發表於 2016-8-8 11:05 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-8-1 22:34
其實係淘大見過條龍可打爆一架大車上返樂華, 有二條密線是好事 (2A + 28)

至於 X 線問題, 的確成個九龍 ...

28我就唔建議改快
土瓜灣路況咁差既情況下28行法算係比較穩陣
-----
224X我自己就覺得唔係咁適合全日
一黎沙中線通車啟德呢個位都比鐵食硬
唯一可以搞搞既係做番掂個繁時
再做下數屈啟麗非繁客量唔多夠直接逼人出番去搭13X/28或者出番大路揀其他車
------
至於14X/219X個關係
油塘同厲鬼其實個基本盤都穩陣
係油塘條14X本身班次太難睇
相信加密番客量會有所改善同埋分到觀市215X個餅
219X果度非繁黎講班次調整空間唔係無
我自己就有個諗法
捆綁埋621個下繁
219X非繁減車
觀塘再自己重組大家夾車開番條西九線
觀塘道一帶基本盤係夠
加埋麗港城之前40重組就要小巴公司落埋水
相信小巴佬亦唔係好想做果條新線(如果無記錯係69A)
夾條東西九半直通線
中途停少幾個站
相信客量唔會差
順手滿足小巴佬摺埋條69A專心做主線好過
觀塘有條唔使經石硤尾既西九線
麗港城自己換得番條西九線番黎補40位仲可以要埋條40簡直又食又拎
--------
15X全日我覺得沙中線再一齊搞會比較好
如果觀市真係咁需要條土瓜灣特快就直接11X半直通入觀塘
中途停大站就算