hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴。新線。新開張
開啟左側

[特見一刻] 新巴。新線。新開張

da54 發表於 2016-8-3 10:51 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-3 10:22
788早繁除左藍灣半島同小西灣邨,仲有其他小西灣範圍嘅車站?

富城閣呢?
至於你們信不信?反正我信了
ma212223 發表於 2016-8-3 10:52 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-8-1 14:09
又唔一定嘅,可能有 d 唔想企 788 的人肯俾多 $2.8 轉坐 88X.....

我覺得要搶錢的話氹780班客上車
會易過搵788堆客

而家788根本已經近乎直達
早繁又唔停舊灣仔警署
88X根本好難快過788

但780又要上柴灣斜
仲要停舊灣仔警署同金鐘先出返皇后像廣場
如果88X落東區走廊後跟18X不停站
去中環應該會快過780唔少

問題係到底780有幾多客係柴灣斜前上車去中環站一帶
加埋本身柴灣小西灣本身有幾多去西區嘅客
一出RDP   要去鵝頸橋?
Ming@5119 發表於 2016-8-3 11:04 | 顯示全部樓層

按照新巴城巴網頁記錄,富城閣所屬地區係柴灣(東),而非小西灣
Ming@5119 發表於 2016-8-3 11:19 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-8-3 10:52
我覺得要搶錢的話氹780班客上車
會易過搵788堆客

老老實實,住得喺780頭兩個站附近又想快捷地去出到中環嘅,一定係行去翠灣搭788架啦
真正搭780/780P嘅乘客其實係環翠或之後嘅居民
當88X跟8P上橋果陣,我又唔覺得佢有幾大吸引力,要我俾多$2.8喎

而事實上,我個人認為之所以18X/88X停砵典乍街,背後得一個好簡單嘅理由:等5X嘅乘客可以叫多兩飛咁解 (5X/18P/18X)
當然啦,如果有不智嘅乘客搭18X/88X喺砵典乍街落車,咁就係佢嘅事啦

返返去88X嘅問題,如果喺唔影響18X服務*嘅前題下開88X特別班次,其實對於喺西環/堅尼地城附近返工、又住柴小嘅人又冇壞嘅
畢竟點計88X都一定平過地鐵

*唔係話唔改得,要改得好囉,雖然你點改都好,18X沿線居民都唔會賣你帳架啦,呵呵
da54 發表於 2016-8-3 14:58 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-8-3 11:04
按照新巴城巴網頁記錄,富城閣所屬地區係柴灣(東),而非小西灣

其實我回文 #8 無打過「小西灣」三個字,我唔知你想表達乜野。
至於你們信不信?反正我信了
tombo 發表於 2016-8-3 21:16 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-8-3 09:54
788 只有小西灣巴總一個站?

好心你啦,富城閣都搬埋出黎
富城閣有幾多客上車你係區內人一定心知肚明啦
依個站如果你講下繁點疏導大量工廠區放工客就仲有野討論下

tombo 發表於 2016-8-3 21:25 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-3 11:19
老老實實,住得喺780頭兩個站附近又想快捷地去出到中環嘅,一定係行去翠灣搭788架啦
真正搭780/780P嘅乘 ...

題外話依排9點幾係砵典乍街等18P/X去石塘咀
唔知係咪一直都係咁
18P同18X成日"拍拖更"一齊到
新城寫字樓既人見到跟進下啦
我搭車先搭8分鐘
等車就等左20分鐘

Ming@5119 發表於 2016-8-3 23:15 | 顯示全部樓層
tombo 發表於 2016-8-3 21:16
好心你啦,富城閣都搬埋出黎
富城閣有幾多客上車你係區內人一定心知肚明啦
依個站如果你講下繁點疏導大 ...

佢係區內人嘅話,佢仲點會講得出佢回過嘅content xd
Ming@5119 發表於 2016-8-3 23:17 | 顯示全部樓層
tombo 發表於 2016-8-3 21:25
題外話依排9點幾係砵典乍街等18P/X去石塘咀
唔知係咪一直都係咁
18P同18X成日"拍拖更"一齊到

新城好似不嬲都唔鍾意夾時間呢回事
正如788/789下繁小西灣出中環/金鐘永遠都係拍拖更一樣
不過運車就算啦
ccicoltd 發表於 2016-8-4 01:03 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-3 11:19
真正搭780/780P嘅乘 ...

18X / 88X 停砵典乍街的原因可以很簡單:copy & paste A12。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2