hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士違泊被鎖
開啟左側

[突發!] 巴士違泊被鎖

kei_hk 發表於 2016-8-6 15:07 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-8-6 13:36
宜家d管理公司真係當自己係土皇帝咁
我係九巴就告到佢甩褲
再出通告係站頭話因為管理公司鎖左部車,導致班 ...

違例泊車在先,公家路可抄牌$320,私家路扣車交罰款,理所當然的事。只係私家路管理員的效率高過警察及交通督導員好多倍﹐所以公家路無事私家路出事囉。

當年271尖沙咀都被警方玩抄牌

第347章的道路交通條例第 121條已經授權私家路的管理人可以鎖車罰款,再玩落去,拖走部車都得。
所以,絕對不是你講 "真係當自己係土皇帝",因為法例授權他們可以這樣做。

nonmember 發表於 2016-8-6 15:18 | 顯示全部樓層
到時171冇車開大甩班唔好問點解啦海怡班咸魚或者唔知點解多咗利東特車啊呢啲咁
南港島線開咗你班海怡大帝就知死啦得罪九巴
kiwai 發表於 2016-8-6 15:54 | 顯示全部樓層
若果呢件事發生喺四、五十年前, 肯定會攪到好大鑊
初則整條巴士線的司機罷工, 繼而整區所有巴士線罷工
dogdog002 發表於 2016-8-6 16:15 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2016-8-6 15:54
若果呢件事發生喺四、五十年前, 肯定會攪到好大鑊
初則整條巴士線的司機罷工, 繼而整區所有巴士線罷工
...

不過可惜出事既對方係對家地頭呢

新城車長仲唔一地花生殻

佢衰又衰在拍正人地商場大門口,落Order鎖車果個應該唔會係一般管理員啦

$320違泊告示版係正前面 (第二張圖)咁就抵死啦

甚至$320又唔咩大數目

四五十年前就話姐
腦夫子 發表於 2016-8-6 19:37 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-8-6 16:15
不過可惜出事既對方係對家地頭呢

新城車長仲唔一地花生殻

其實就算換轉新城既話, 相信都係無情講 (新城個班主係邊個你知道的)
錢唔係重點, 最重要係面子和人情

而家地主玩到咁盡, 相信九記可以係區議會度借機抽水, 趁南港島線通車後縮到西邨做總站唔經對家。
#曲線要講明
dogdog002 發表於 2016-8-6 20:21 | 顯示全部樓層
腦夫子 發表於 2016-8-6 19:37
其實就算換轉新城既話, 相信都係無情講 (新城個班主係邊個你知道的)
錢唔係重點, 最重要係面子和人情

違泊果個位其實就係巴士站

朝早大把新城車係出面行添,實有新城友經過

同埋至少新城可以係巴士總站拖馬幫拖

九巴隻孤兒仔就慘慘慘豬既

不過搞清楚先,肚痛就情有可願, 如果係走去大家樂買早餐就唔抵幫啦

唔通九記Carlo新黎新豬肉初黎海怡/首次入私家路以為地下無黃綫就可以亂泊?

PB602 發表於 2016-8-6 23:58 | 顯示全部樓層

唔明點解巴迷覺得巴士就係大晒,可以亂泊車。
你架巴士亂泊車阻街俾人鎖車,嘈上區議會分分鐘巴士公司俾區議員鬧多轉。

如果因為俾人鎖車令171脫班,責任喺巴士公司而唔係管理公司。

你班九巴佬夠膽咪去玩嘢,搵夠十架車塞死晒海怡路好唔好?搞大件事區議會、運輸處同慈母一定會追究九巴,何況玩「佔領」咁敏感,司機俾人炒工聯會都唔會幫班司機出頭。

你睇而家九巴都知錯扮晒死狗,話個司機有問題會教育司機唔好亂泊車就知啦。
kei_hk 發表於 2016-8-7 00:12 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-8-6 20:21
違泊果個位其實就係巴士站

朝早大把新城車係出面行添,實有新城友經過

部車在快線違泊鎖車﹐點講都唔係巴士站呀?

同一個位慢線﹐真係一個巴士站了。(第3張相非常清楚)

Man@MFHK 發表於 2016-8-7 00:31 | 顯示全部樓層
s3n354 發表於 2016-8-6 15:07
據知係海怡無位,司機肚痛急住去商場如廁,15分鐘後返黎發現巴士被鎖

打死火燈開尾蓋扮壞車嘛......
睇黎個卡佬都好急下,明明對面有站位都唔擺要擺快線。

Volvo B8L
dogdog002 發表於 2016-8-7 16:36 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-8-7 00:12
部車在快線違泊鎖車﹐點講都唔係巴士站呀?

同一個位慢線﹐真係一個巴士站了。(第3張相非常清楚)

你可唔可以睇下我講緊咩嫁同埋我覆緊邊個人講既野?

我地講緊新城食花生呀

見到巴士站就衝出黎搶著Comment