hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上報了~35°C機場巴士冇冷氣 熱到hihi
開啟左側

[報刊新聞] 上報了~35°C機場巴士冇冷氣 熱到hihi

UE3240 發表於 2016-8-8 10:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日日派D無冷氣的殘舊巴士出街行, 終於見報

呢排熱到人都癲,吓吓過30°C,酷熱天氣警告老是常出現。天文台叫人注意健康,城巴就唱反調,費清就搭到一架熱過熱狗嘅機場巴士。

當日(24日)去亞洲博覽館睇Bigbang演唱會(剩係少女先可以去㗎!),由於係下午場,所以中午最熱嘅時候就要搭車入去。由將軍澳搭城巴E22A,剛上車乘客唔多,都唔覺有咩,但去到觀塘、九龍灣等,越嚟越多人上車,就開始feel到巴士冇冷氣,摸吓出風口,只有熱風(好後悔冇帶廢青風扇),但呢個時候巴士已經上咗公路。
成車人喃喃自語:「咁熱㗎」,車窗外一滴雲都冇,天文台app話室外溫度34.5°C,嘩,巴士入面隨時40°C或更高。司機就話開咗冷氣喎。全車人個幾兩個鐘熱到hihi咁入到去亞博。費清當時打去城巴熱線反映,問吓會唔會了解吓個冷氣係咪壞咗,但職員話係聯絡唔到嗰司機,「唔知有冇事㗎,要等巴士埋總站先知」。吓?巴士公司聯絡唔到司機?如果嗰司機有事點算?
與此同時,朋友Grace搭另一架龍運巴士E32入亞博,佢話都係冇乜冷氣,成車人焗sauna。查實,經常搭嘅都知道,香港啲巴士好高科技,係恆溫㗎,只不過係當冬天開大冷氣,夏天開到好細啫。
城巴調查咗兩個禮拜,終於回覆話架巴士冷氣係壞咗喎。費清聽到火都嚟,點解城巴唔當時盡快瞭解吓?車程超過個幾兩個鐘,巴士又冇窗,期間有乘客因為太焗唔舒服點算?
費清嬲嬲哋,話架巴士註明係「空調」,而家冇冷氣違反《商品說明條例》喎,係咪要退全數或部分車費呀。不過,城巴職員話:「架車送咗你去目的地,冇得退㗎」。明嘅,財到光棍手嘛。

HT408 發表於 2016-8-8 10:34 | 顯示全部樓層

我坐親22XX都凍到雪櫃咁
成篇文得個噏字人地城巴話搵唔到車長,又話有意外點算
揸緊車點搵人?聽電話咪又一樣俾人投訴!
andrewyl 發表於 2016-8-8 11:15 | 顯示全部樓層

司 機 話 開 佐 冷 氣 , 點 解 唔 同 司 機 講 叫 佢 停 埋 安 全 位 置 去 檢 查 有 無 冷 氣 出 ?
個 司 機 係 新 黎 , 唔 知 規 舉 ? 定 係 成 班 客 話 無 冷 氣 都 照 去 目 的 地 ?
全 車 人 熱 個 幾 兩 個 鐘 係 焗 爐 到 ? 成 班 客 中 晒 暑 啦 . 仲 講 到 話 去 到 亞 博 館 .
成 班 客 去 瑪 嘉 烈 就 差 唔 多 . 成 篇 野 都 唔 合 邏 輯 . 奇 奇 怪 怪 講 D 唔 講 D ...   

bjbus 發表於 2016-8-8 13:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
andrewyl 發表於 2016-8-8 13:53 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-8-8 13:23
柴小公司,想佢服務優質乘客第一?算吧啦

柴 小 應 該 係 抵 FF .  
不 過 最 縮 骨 就 係 筆 者 自 己 .
唔 當 場 叫 換 車 已 經 係 蝕 張 .
但 又 識 事 後 波 走 去 做 鍵 盤 戰 士 .

JX7348 發表於 2016-8-8 14:07 | 顯示全部樓層
個客梗係無搭開E線至大驚小怪
人地後勤區返工客日日咁搭,司機日日咁揸都無得嘈
就算比你叫停過車,可能下一部仲熱過呢部
因為係死症無得搞,又或者係唔肯去搞
車都已經唔足夠,只要部車仲有風出,都唔會咁易比你入廠整,
司機位裝左風扇開左都係吹熱風,仲衰
就算比部65xx/85xx都唔好咁開心,早期果d都已經變左吹冷風,只係比22XX叫好些少
kennethtsoi0715 發表於 2016-8-8 14:37 | 顯示全部樓層

老實講呀 鹹魚唔出聲司機自己都應該駛埋一邊比乘客過車啦我記得幾年前坐671中左架NL262 其實我唔覺得有問題 但係到左銅鑼灣師傅話唔夠冷氣叫去藍田觀塘個D過車 (我仲記得個陣係上左692落藍田 )

HT408 發表於 2016-8-8 15:32 | 顯示全部樓層
kennethtsoi0715 發表於 2016-8-8 14:37
老實講呀 鹹魚唔出聲司機自己都應該駛埋一邊比乘客過車啦我記得幾年前坐671中左架NL262 其實我唔覺得有問題 ...

陣間啲鹹魚又投訴話做乜無喇喇要過車,又唔係唔行得㗎喇
PatPatLeo 發表於 2016-8-8 15:40 | 顯示全部樓層
JX7348 發表於 2016-8-8 14:07
個客梗係無搭開E線至大驚小怪
人地後勤區返工客日日咁搭,司機日日咁揸都無得嘈
就算比你叫停過車,可能下一 ...

65XX 都係咁???行咗幾個月咋喎....
andrewyl 發表於 2016-8-8 15:53 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-8-8 15:32
陣間啲鹹魚又投訴話做乜無喇喇要過車,又唔係唔行得㗎喇

做 乜 要 過 車 ?
因 為 你 要 過 白 車 .
到 時 就 唔 好 投 訴 .