hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 12.8米轉廠消息
開啟左側

12.8米轉廠消息

GR1473 發表於 2016-8-14 04:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2016-8-14 04:41 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-8-14 04:27
其實259D無論從客量上,抑或係路面情況上都係用唔到12.8米
你就搬一大輪廢話又話俾L廠派就派到。61X係咪 ...

打多幾行字就以為唔辭窮?!

61X有字軌轉廠唔係第一次發生, 你咁叻叻, 知唔知九巴八十幾年來有幾多個字軌轉過廠?

我唔識答架, 所以只會問, 就算係講啲從未發生過嘅事, 你認為唔對路, 歡迎反駁, 但態度可以係好嘅, 可惜我從來唔覺得你態度有好過, 包括唔係回我post嘅時候, 有料剩係答人就算啦, 前前後後啲廢話, 何止廢, 直程撩交嗌, 有更多係想收人皮, 但係又唔知自己邊位, 人地係邊位先最 最 最好笑!

259D沿線原來唔止觀塘道迴旋處「行唔到」12.8米, 請問仲有邊度行唔到?
EX-TL 發表於 2016-8-14 04:48 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-8-14 04:31
咁事實就係今時今日冇發生過,即係冇囉
你講咁多將來會發生做咩啫。事實擺在眼前就係今日都冇出現過阿死 ...

個個回覆都叫人死......, 小心好快 好快就有報應呀!
呢啲無聊口水post唔想再回囉, 下下叫人死... 嗰啲人唔該積下口德丫!
neoplan720p 發表於 2016-8-14 14:01 | 顯示全部樓層

有啲人收到少少內部料,就係到懶醒咁。

如果259D無需要用12.8,咁何以見得86K、87K有需要

86K、87K好多人坐?
如果一直都咁爆嘅話,就唔會之前用低載直梯車啦,應該已經換哂坐137人嘅MMC,載得幾多就幾多,係咪?

即係得出咩結論?
就係86K、87K本身老九唔會預佢有得行12.8m,只不過因為某啲原因(可能係買車前無同運吉夾定,又或運吉事後突然發癲唔俾某啲線行),令九巴大失預算,結果車就出左牌,但無線岩用,結果就擺係啲249M、86K、87K呢啲區內線到。

再講啦,249M 十年前已經有人講過,堆人根本就唔太想上去上層,你派架12.8m,其實真係唔太有用。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kingprowm 發表於 2016-8-14 15:39 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-14 14:01
有啲人收到少少內部料,就係到懶醒咁。

如果259D無需要用12.8,咁何以見得86K、87K有需要?

就算 60X 都唔見得需要掛咁多 12.8 米,換換吓換咁多部
腦夫子 發表於 2016-8-14 17:37 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2016-8-14 15:39
就算 60X 都唔見得需要掛咁多 12.8 米,換換吓換咁多部

可能換哂之後借機減班
碇真治 發表於 2016-8-14 18:01 | 顯示全部樓層

其實好多線都要用12.8m,但運吉署唔批都冇辦法,好似49x,40x其實已經多人到接近飽和,明明試路成功都用唔到 。259D仲有其他新界至東九龍巴士線一樣,因為受到九廠路面限制而搞到用唔到12.8m。
EX-TL 發表於 2016-8-14 18:09 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-8-14 18:01
其實好多線都要用12.8m,但運吉署唔批都冇辦法,好似49x,40x其實已經多人到接近飽和,明明試路成功都用唔 ...

有人講到係觀塘道迴旋處問題, 如果將駿業里89D同80X 83A 83X 89C個站換位, 89D西行可以落埋隧道, 咁就來回程都可以派12.8米, 食到差唔多30架, 而其餘四線本身客量相對冇咁高, 東行亦入迴旋處, 不用換車, 而我不知89D仲有冇其他位行唔到12.8米.

petcity 發表於 2016-8-14 18:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Matt_101 發表於 2016-8-14 18:27 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2016-8-14 18:01
其實好多線都要用12.8m,但運吉署唔批都冇辦法,好似49x,40x其實已經多人到接近飽和,明明試路成功都用唔 ...

S廠衰在大部份中長途線都要行經隧道
單係S廠已批路線,73x 279x 客量已經要將無柯打做的車換12.8長陣去清客