hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [REPORT] ET672+ET673 HKG<>NRT
開啟左側

[飛行報告] [REPORT] ET672+ET673 HKG<>NRT

S3BL417 發表於 2016-8-26 01:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實早已經想試下呢間航空公司
年頭果時上網睇都係 $2000 頭,緊係即刻扑鎚啦

航班:ET672
航空公司:埃塞俄比亞航空
出發地:香港國際機場 (HKG)
抵達地:東京成田機場 (NRT)
機型:Boeing 787-8 (ET-AOT)
乘搭日期:10-8-2016
起飛時間:15:47 (UTC+8)
抵達時間:21:05 (UTC+9)
座位: 19A

去到閘口架機都仲未到

架機差唔多接近3點先到閘口,已經預左遲架啦

上座率應該得六七成

饍食只得兩款:Beef or Chicken,今次叫左 Beef,Chicken 就返黎先要

AVOD 個位啱啱好可以攝得入部電話比我叉電

原定就 20:20 降落,結果就過 9 點先到

回程果日晏就已經到左機場
咁去影陣機先

突然遇到俄佬貨 Superjet 100

終於見識到達美航空係 NRT 有幾重兵
短短一個鐘已經見到六七隻機降落

後來見到 CX 架 747 泊左係度,咁就過埋去影啦

其實本身都有諗過想坐因航,不過派747果班機要索價過萬 ... 唯有放棄

Check-in先

似乎42閘口係呢條線固定使用

無幾耐就宣佈 delay 至 21:45

大約夜晚9點半到了

又係搭返同一架機

航班:ET673
出發地:東京成田機場 (NRT)
抵達地:香港國際機場 (HKG)
機型:Boeing 787-8 (ET-AOT)
乘搭日期:21-8-2016
起飛時間:22:30 (UTC+9)
抵達時間:01:40 (UTC+8)
座位: 19L

上座率依然一般

座距唔差,至少好過 QR 多多聲

ET的國際航線分佈

新加坡的樟宜機場都有係 ET 本雜誌賣廣告
當中的設計可圈可點

饍食仍然係果兩款 Beef or Chicken,今次緊係揀雞啦

甜品賣相好差 ...

AVOD 選擇其實唔錯,至少都好多野揀,不過無野啱我睇
求其揀左套講香港電車既紀錄片

結果一睇就出事
個系統 lag 到較音量果時係成個畫面都停左,仲要係停左好耐果隻

最後班機係接近 1:30 先到香港
比原定的遲左 40 分鐘

總結黎講 ET 絕對係不過不失,LCC 價錢但有 Full Service 既服務,加埋係 CX 既 catering,如果唔介意時間差既話,其實 ET 都係唔錯既選擇
不過自從廚叉開埋 NRT 線加上近排又做緊 promote 既情況下,睇黎 ET 既競爭者又大了

謝謝點閱

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

asv2 發表於 2016-8-26 10:51 | 顯示全部樓層
ET672 有站定 DELAY? 1547 開 2105 先到?

樓主| S3BL417 發表於 2016-8-26 13:48 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-8-26 10:51
ET672 有站定 DELAY? 1547 開 2105 先到?

香港飛去東京都要四個鐘,計埋時差咪啱
雖然 ET672 班機本身係預計 14:40

FS7418 發表於 2016-8-26 20:00 | 顯示全部樓層

因航係NRT係唔係有地勤分公司,見部拖車疑似有因航logo
kks 發表於 2016-8-27 22:00 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2016-8-26 13:48
香港飛去東京都要四個鐘,計埋時差咪啱
雖然 ET672 班機本身係預計 14:40

唔知點解呢班機明明係 Scheduled 15:20 但日日都會改為「預計 14:40」,
我五月坐 ET672 果陣又係咁,地勤通知話將會早40分鐘,由1520改1440
但最後班機 14:3X 先到泊位,最後都係 15:13 先 push back.....

DIH 發表於 2016-8-27 22:45 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-8-27 22:00
唔知點解呢班機明明係 Scheduled 15:20 但日日都會改為「預計 14:40」,
我五月坐 ET672 果陣又係咁,地勤通知話將會早40分鐘,由1520改1440
但最後班機 14:3X 先到泊位,最後都係 15:13 先 push back.....

我估係為免連鎖 delay,盡量call齊班客到閘口先,人等機好過機等人。

照樓主經驗似乎呢條線都係固定派機。

雖然係平到喊,但時間遲,又冇團客,好多人聽到埃塞俄比亞就驚(咪又係波音造出來的787),上座率有六七成我覺得算唔錯。

多數都係聽聞有 delay,但今日凌晨班 ET673 NRT->HKG 原定 01:30 到港結果 00:54 埋閘,
接續 HKG->ADD 原定 02:30 離港亦改於 01:43 啟航。
(資料來源:香港航班資訊 app)

P.S. 樓主的 spotting 都好正!
kks 發表於 2016-8-27 23:36 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2016-8-27 22:45
我估係為免連鎖 delay,盡量call齊班客到閘口先,人等機好過機等人。

照樓主經驗似乎呢條線都係固定派機 ...

都唔係固定機的,我5月果陣去, 一程係ET-ASG, 另一程係ET-ASH
之前睇 flightradar 仲試過派過新機落地冇耐就燒穿過機頂既 ET-AOP

果次ET672 1513 pushback, 最後 2017 就到NRT Gate,仲早過預定時間

至於回程就ET673都係用成田42閘, 但因為飛機遲左黎, 2155先push back, 最後都係 0112 就到閘口
(然後0127就出行李, 之後仲趕得切坐 0140 開既NA33 lol)

我果陣去程架機約六七成滿,但回程果陣架機有約九成滿的
而睇flight stats 之前果陣見呢班機通常delay都係一粒鐘以內,係耐唔耐先會有一次遲個幾兩個鐘

同埋其實我好鐘意佢個回程時間, last day在日本可以玩到盡先去機場 第二朝仲可以照返工
係個去程時間真係唔太靚,果陣清完關拎完行李,在機場入完電話卡,坐埋京成本線去到新宿已經11點幾.........

樓主| S3BL417 發表於 2016-8-28 01:29 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-8-27 22:00
我五月坐 ET672 果陣又係咁,地勤 ...

但其實我上官網訂飛,佢顯示既出發抵達時間係 14:45/20:15
之後過幾個月佢 send email 黎話改左時間,變左 14:40/20:10

我都係飛果日先知仲有 15:20 呢個時間。

樓主| S3BL417 發表於 2016-8-28 01:38 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-8-27 23:36
都唔係固定機的,我5月果陣去, 一程係ET-ASG, 另一程係ET-ASH
之前睇 flightradar 仲試過派過新機落地冇耐 ...

其實佢回程時間真係幾好的,但如果可以再早多少少就好,可以趕得切1點幾開果啲通宵特別線

宜家個時間我只能夠坐 N21 落旺角轉車,但問題係拖住個喼上巴士個司機都未必肯,結果都係等頭車。
AVD1 發表於 2016-8-29 15:46 | 顯示全部樓層

唔知係錯覺定係真係咁,
見到佢地 d 位 o既椅套好似鬆得好緊要咁,就咁睇落去真係好唔整齊同埋好殘舊咁,
雖然我都知道非洲 style 係偏好呢隻綠色,不過睇相個感覺真係 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1