hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 薄V/薄L
返回列表 發新帖
開啟左側

薄V/薄L

rusf101001 發表於 2016-8-30 11:03 | 顯示全部樓層

真係要攞個平衡
白板豪上層樓梯前三排位就岩
仲有歐二電豬都好似係咁裝
我極度討厭L凳向後傾鈄

歐二既躉(無論亞記都普)
樓梯前個兩排位都岩既
但要拆左個頭枕佢lo
岩岩頂住左個背脊
歐三躉就直得濟
九巴將坐凹左既凳換左做薄坐墊之後直情向前傾
d歐三躉好多人都坐凹左上層樓梯個兩排位
936收皮935全日
Oliver_ME16 發表於 2016-8-30 11:19 | 顯示全部樓層
V凳坐得高就頂頸,坐得底就頂腰,正一垃圾

利申175cm高 80kg肥仔一個
我...
peterson 發表於 2016-8-30 17:27 | 顯示全部樓層
薄V比薄L好坐,
薄V最多坐得樣衰啲,雙腳叉開少少頭枕位我剛剛好

斜度雖然都係直,但坐喺黎反而無厚L咁直

薄L對我黎講係惡夢,
頭枕對落三寸嘅椅背有骨架凸出黎,成程車腰心腰肺,
Legroom比薄V少少少,但因為前面椅背成凹字型,咁對腳唯有頂住前面啦

ps.
最難坐:新記按摩椅 > 3+2 > 窄 2+2 > 2 + 2(無頭枕) > ...
最好坐:AF > 舊 City Flyer > .... > 厚V > 高身厚L > ....

利申:181cm 肥男
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
s031096 發表於 2016-8-30 20:27 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2016-8-30 11:03
真係要攞個平衡
白板豪上層樓梯前三排位就岩
仲有歐二電豬都好似係咁裝

呢個似係你個人興趣異於常人多D喎
坐樓梯前兩三行嗰D,多數都係D坐一陣就落而廢事行嘅師奶呀叔多

concorde3388 發表於 2016-8-30 21:00 | 顯示全部樓層
對我嚟講,薄LV都係難坐,只係2種唔同既難坐,完。
koneotis 發表於 2016-8-30 21:35 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-8-30 17:27
薄V比薄L好坐,
薄V最多坐得樣衰啲,雙腳叉開少少頭枕位我剛剛好

反而我覺得是薄V個頭枕對落有野定住
薄L跟厚L個人覺得分別不大
雖然頭枕太硬
但部分厚L裝得太矮反而我不喜歡

薄V就真的比較重口味
有d人fit得落個桶型會稍微好d
不過fit到落去個背都有野頂住

其實巴士椅子是應該以大衆爲設計對象
如果好像薄V那樣得部分人fit得落
個人覺得幾失敗
dennislokawai 發表於 2016-8-30 23:20 | 顯示全部樓層

對我呢d無腰骨又肥又矮既人來講,薄L係好坐過薄V,尤其係薄V個頭枕,
完全係將我個頭推向前,
搞到我如果瞓著咗個頭就會好自然咁向前中,
搞到成日都頭CHOK到頭痛。
當然薄V係咪真係唔舒服咁又唔係,
只係要坐到個人直一直,
如果正正經經咁坐得好"是正"的話,
薄V的確係舒服過薄L的,
可惜我唔係呢種人。
youtube.com/c/dennislokawai
rusf101001 發表於 2016-8-31 00:05 | 顯示全部樓層
s031096 發表於 2016-8-30 20:27
呢個似係你個人興趣異於常人多D喎
坐樓梯前兩三行嗰D,多數都係D坐一陣就落而廢事行嘅師奶呀叔多

唔講興趣
樓梯前個兩三排位
我特登留意左好多次
好多人坐足大半程……
936收皮935全日
kingkiu 發表於 2016-8-31 14:39 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-8-31 00:05
唔講興趣
樓梯前個兩三排位
我特登留意左好多次

坐前排可以避免中途站有人上上落落影響你.
但見有小朋友係車頭位就要走頭.
TankKingEH9697 發表於 2016-9-2 05:54 | 顯示全部樓層

v凳個設計要好似v man咁 向後傾先好坐偏偏其他款係接近90度
坦克王EH 9697