hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 續牌一問:電油van
返回列表 發新帖
開啟左側

續牌一問:電油van

CZ_6686 發表於 2006-5-22 23:33 | 顯示全部樓層

好一個雙重標準
商用車就用歐盟既排放標準
私家車就唔係
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
KV9033 發表於 2006-5-23 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-5-22 23:27 發表

睇你部車點保養,保養得宜的話柴油車一樣可以冇煙。

唔知大家覺唔覺,行過石油氣的士旁邊,即使架車只係怠速,
陣味都好難頂!而事實上,我亦都聽過石油氣車雖然唔噴黑煙,
但睇唔到既廢氣其實比碳更毒。

我都覺得等客中既石油氣的士站,
果陣味好難頂..

樓主| leslie 發表於 2006-5-23 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-5-22 23:29 發表

其中一個原因係部車本身夠平,不過就平買貴用囉。

哈哈,岩岩在計緊呢d野,一架Bongo電油大約$1.7一公里,Hiace 柴油就$0.9一公里,當一個月跑1500km,電油Bongo一個月多成$1200油費,一年多成$14000...真係唔多值得....
L. Chan - 我們堅持才有希望!
S3BL121 發表於 2006-5-23 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2006-5-22 23:24 發表

而家大部份歐洲私家車,都會出最少一款柴油引擎,輸出比電油引擎一點都唔輸蝕,
每升柴油可行里數比電油更高,反觀香港政府就當歐洲大廠冇到,繼續認為油渣係
最唔環保,真係無話可說。

其實之前睇過一些新聞
流行柴油汽車的國家
好大因素係該國家對柴油有稅務優惠
相反無柴油優惠的國家
仍然係電油汽車為主導
正所謂
有頭髮邊個想做癩痢

之前我都對柴油私家車寄予厚望
但早前過珠海
見到當地好多jetta的士都用1.9TDI柴油偈
坐過一次
0~60真係爽到爆
但50~60km/h上了5波之後再踩上去高轉
真係好鬼嘈,而且過了80km/h之後加速得好辛苦
香港的山路就好適合油渣車
但行公路就唔太適合。
粵B 66645 311常用車
760il 發表於 2006-5-24 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL121 於 2006-5-23 13:58 發表
但早前過珠海
見到當地好多jetta的士都用1.9TDI柴油偈
坐過一次
0~60真係爽到爆
但50~60km/h上了5波之後再踩上去高轉
真係好鬼嘈,而且過了80km/h之後加速得好辛苦
香港的山路就好適合油渣車
但行公路就唔太適合。

呢個係你坐架車保養唔好﹐因為就算舊既 VW 1.9 TDi 都唔應該噤差

我渣過唔少TurboDiesel 私家車﹐完全無呢個問題﹐而且 TDi 係公路係靜﹐順﹐夠力同慳油

你試下渣任何一架新或保養好既 turbodiesel 車係公路低轉 5/6 波地板油你就唔會話行公路唔太適合
760il 發表於 2006-5-24 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-5-22 15:24 發表
而家大部份歐洲私家車,都會出最少一款柴油引擎,輸出比電油引擎一點都唔輸蝕,
每升柴油可行里數比電油更高,反觀香港政府就當歐洲大廠冇到,繼續認為油渣係

而家好多廠直頭將柴油版做主力, 仲出埋高性能 model, 好似 golf TDi GT 噤......
art0925 發表於 2006-5-24 05:58 | 顯示全部樓層

Even Taiwan relax it's rule on diesel cars, and our PRC now also offer Diesel cars...maybe when Grandfather said change, then our little government will change lor.

原帖由 arhang2001 於 2006-5-22 23:24 發表

art0925 發表於 2006-5-24 06:00 | 顯示全部樓層
Those are 1.9 SDI lei ga, design in Brazil, 1.9TDI or the newer 1.9 PDI is quite quiet ga, but the best is still those MB/ Freightliner/ Dodge Sprinter 2.7 CDI, they are hella quite.

原帖由 S3BL121 於 2006-5-23 21:58 發表

其實之前睇過一些新聞
流行柴油汽車的國家
好大因素係該國家對柴油有稅務優惠
相反無柴油優惠的國家
仍然係電油汽車為主導
正所謂
有頭髮邊個想做癩痢

但早前過珠海
...