hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員要求西區通宵巴士服務
開啟左側

中西區區議員要求西區通宵巴士服務

Gary_B 發表於 2016-9-11 22:55 | 顯示全部樓層

如果有N線 5B就可以12點收檔 之後收逍宵價

ma212223 發表於 2016-9-11 23:14 | 顯示全部樓層
城巴連N969都要改經屯門公路慳隧道費
我就唔覺得城巴有幾想做西區通宵線

地鐵就近乎冇可能
唔知通宵電車收$6有冇得諗?

一出RDP   要去鵝頸橋?
EX-TL 發表於 2016-9-11 23:29 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-9-11 23:14

N969改行屯門俾我感覺係為將來洪水橋新市鎮鋪路多過慳隧道費, 日間過海已經有960系插旗, 過境線又有嶼巴插旗, 加上無需競爭都贏梗嘅鐵巴, 如果通宵線城巴唔插定先, 第時新市鎮有咩新路線靠鄰區兜埋好, 有新路線招標好, 城巴(新創建)牙力太細, 好難同人揮.
GD1570 發表於 2016-9-11 23:48 | 顯示全部樓層

拉N8X/N11入去做雙向分段都唔係好過份,最多都係加一至兩部車,應該唔難去找條數嘅!
再唔係,搵N121入去,又係做雙向分段,九巴應該無乜所謂,新創建自己就可能未必肯畀人插旗落去喇!
你有你可愛,我有我好笑。
nwfb23 發表於 2016-9-12 00:30 | 顯示全部樓層

電車主要係維修同噪音

我之前返輪班,其實西環係深夜都唔少人出入
頭班車客量係唔差,點計算3-5點0既需要?

14%同21%都係人,但係邊度計?
nwfb23
paul2357paul 發表於 2016-9-12 01:54 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-9-11 15:37
但你想想,其實依D紅小線唔係一個運輸處指明既 offical 服務
就算有一晚突然唔開你都奈佢唔何,咁係咪要個陣先走嚟搵解決辦法?

成左線既紅小線其實基本上當係「綠小線」都冇問題。
有有背景人士睇住,過分極都有譜。

其實紅綠小之間真係分別咁大?
當紅小界隨著時代發展會走出有例如「成線」這種「綠小化」既行為,
而綠小界亦有例如「班班總站等滿客才開車」、「某些路段既上落客位例飛」,
甚至最討厭既例如「只得幾架車走天涯,導致實際班次疏到發霉」等等既「紅小化」既行為既時候。

JX9097 發表於 2016-9-12 02:05 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2016-9-11 22:55
如果有N線 5B就可以12點收檔 之後收逍宵價

依家收開日間價(0000後)
即使開N5B都唔見得可以行回頭路
所以城巴都未必有興趣開N5B
因為最多客時段都畀5B(凌晨時段)食哂
即使0300打後收$10位都未必維到皮
paul2357paul 發表於 2016-9-12 02:26 | 顯示全部樓層
RM344 發表於 2016-9-11 15:09
其實而家去西環係5B尾車開咗之後,就淨係得$15嘅過海紅van,對於夜歸人士(尤其是去完中環銅鑼灣等嘅外國人)係少咗好多選擇
試過3點係旺角上紅van返西環,我第二個上,等咗5分鐘已經可以滿座開車,就算到西環都有大約6至7人落車,可見夜晚返西環嘅人流的確唔少,只係佢地冇選擇而要搭的士
同埋通宵唔覺有不北流水喎。。。
利申:西環居民

通宵公共巴士服務既設計原意只係for某些全程的士行程既替代選擇。
例如西環得番$15嘅過海紅van又so what?$15點都唔夠搭程紅的,巴士公司點都吹佢唔漲。
cruisesnet 發表於 2016-9-12 10:16 | 顯示全部樓層
地鐵就近乎冇可能
唔知通宵電車收$6有冇得諗?
電車都要做維修, 而且吾可以學地鐵轉行車方向tim

ahken 發表於 2016-9-12 11:56 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-9-11 15:37
但你想想,其實依D紅小線唔係一個運輸處指明既 offical 服務
就算有一晚突然唔開你都奈佢唔何,咁係咪要個 ...

紅van根本係要逐步取締, 過年加價, 落雨加價, 打風打劫, 巴士路線重組後又打劫, 班次又唔穩定, 諗起都覺得同柴小巴士公司冇乜分別.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分