hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴673轉全日消息(22/10起生效)
開啟左側

[路線消息] 九巴673轉全日消息(22/10起生效)

GK3258 發表於 2016-10-16 17:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-16 11:15
到2021先算啦

到時九巴變港巴真係唔奇

睇怕“港巴”會係港鐵巴士多啲
橫看香港巴膠
ccicoltd 發表於 2016-10-16 19:48 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-10-16 07:49
插旗還插旗,有客先得架...除非做北角商業區特快,否則太古坊有678,銅鑼灣已經有673,晨早入柴小唔通食 ...

上上水開往柴灣的 NR108,中途停太古坊,仍只能開一班車。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
3ASV174 發表於 2016-10-16 20:05 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-10-15 18:20
613冇咁快,起碼11月

蝕唔切咩,
老九仲未吸取 213M 的教訓嗎?

其實呢條線 17 年先開都唔遲,
亦無咩必要一開就全日。
如要討論,請先自貼差餉單一次
053h4 發表於 2016-10-16 20:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HT408 發表於 2016-10-16 20:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-16 20:27
投得標就要跟標書開齊佢

投左標唔如期開線好似西九龍個堆係垃圾新城呢D公司先做得出

咁運吉又無話要佢幾時開
當年招標去啟德條線時,機場都未拆,點開?
leungky0528 發表於 2016-10-16 20:48 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-10-16 20:05
蝕唔切咩,

613點同213M只做安達咁少呢
秀茂坪同藍田山要打唔係無市場

話說聽日都應該會揭曉673有無轉乘吧
Ravenclaw 發表於 2016-10-16 20:56 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-10-16 20:05
蝕唔切咩,

213M唔算,213D就真係教訓啦...

leungky0528 發表於 2016-10-16 21:04 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-16 20:56
213M唔算,213D就真係教訓啦...

213D到今日最好都只係見佢食到下層半滿
已經唔係堅唔堅持到入伙嘅問題
3ASV174 發表於 2016-10-16 21:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-16 20:27
投得標就要跟標書開齊佢

投左標唔如期開線好似西九龍個堆係垃圾新城呢D公司先做得出

新橙西九無開既線,一條係因為啟德早年無左影唔使開(但有用 796C 延長代替,只係無客),一條係因為老九瘋狂反對,加上南環線通車而無開(最終一樣有用 796X 延長代替,雖然都係無客)。

再者投返黎既線無開晒又或者無跟足標書開又唔係新巴專利,
同樣垃圾既九巴天北組線都無開晒,開左既 265B 都無落尖沙咀,使唔使找數呢?

標書有規定幾時開線,
但時間係基於入伙時間,依家入伙遲左,做咩要如期開線呢?

3ASV174 發表於 2016-10-16 21:17 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-10-16 20:48
613點同213M只做安達咁少呢
秀茂坪同藍田山要打唔係無市場

無市場的係非繁既港島東,
唔關秀茂坪同藍田山事,就算 603 都唔得非繁有幾多生意。
613 我覺我繁時一定有市場,亦唔止標書兩班車客量咁少,問題係呢條線根本就絕對唔係全日線材料。