hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新入職車長一問:
開啟左側

[問題] 九巴新入職車長一問:

HE7921 發表於 2016-9-20 15:25 | 顯示全部樓層

JC1464 發表於 2016-9-20 10:04
請問如果只得1, 2號牌,可否入職做兼職車長?

不可以,因為兼職車長入職條件係要持有9,10/17號牌

另外九龍灣廠有個兼職一年去十幾次旅行而上了雜誌
期待香港出現載161人的E500 MMC
拾顓豭 發表於 2016-9-20 17:16 | 顯示全部樓層
KT6487@85K 發表於 2016-9-19 13:30
Q1 : 新入職係要比七千當墊底費
Q4 : 主要係鋤得多假就唔會同你續約;兼職一樣,開唔夠20日工唔續約(每個 ...

Q4: 另不論全職, 兼職都好, 仲有試用期呢樣嘢, 冇記錯係半年先過 probationary bar, 之後寄去派更話 "恭喜你已過試用期"

關於兼職分類現時有三種:
560xx - 5624x (現時): 長工時兼職, 簡單來說每星期平均多於 18 小時工時, 享有 7 天年假加法假
563xx - 564xx (退休後兼職): 跟新請兼職不同, 人工為 $67.7 一小時
565xx - 568xx (現時): 短工時兼職, 合約指明低於 418 rule, 除免費乘車證外不享其他福利

以上各種兼職返工時間一般冇上限, 但超過法例最低標準 (約 $7100) 就要供強積金, 抵唔抵就自己決定

再補充, 當正職甩牌轉返後備, 都多蛇車字軌, 補蛋字軌, 甚至毒蛇字軌返, 好唔好做就自己諗
S3BL470@98A 發表於 2016-9-20 23:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KT6487@85K 發表於 2016-9-21 10:53 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2016-9-20 23:38
九巴新入職車長,頭幾個月是暫掛,之後是需要後備。
做滿2年,可以申請掛牌。
...

評分高的話一年都上到牌。
九巴53xxx 發表於 2016-9-22 11:10 | 顯示全部樓層
3003 發表於 2016-9-22 12:05 | 顯示全部樓層
PP9062_2A2A 發表於 2016-9-19 23:37
基本上,而家九巴出現一個畸型的制度,只要兼職有返工就一定會續約
而兼職其實除左拎sick leave 係無錢之 ...

就係太多呢D, 上晒報

依家好似想做兼職都沒得做

小弟之前係九巴考牌, 不過考完就走左
聽說呢D CASE一般列入黑名單

想做都沒得做

PP9062_2A2A 發表於 2016-9-22 13:02 | 顯示全部樓層

3003 發表於 2016-9-22 12:05
就係太多呢D, 上晒報

依家好似想做兼職都沒得做

兼職同全職是相反既,兼職又有特别款待,主任又可以特别關照,
又可以揀呢樣揀個樣,制服唔岩,又可以發主任難渣,就算上晒報,都仍然無事,
續約條件鬆手,擺明當呢到遊樂場,但奈可呢行人手不足,D主任好似狗咁叫D兼職返工,兼職梗係識揀,結果呢
全職做到死晒狗,兼職就係到嘆世界,真係多得荔廠黃主任唔少,寵壞晒班兼職。
你睇下個個星期沙田馬場開幾多P車就知乜事。
最好笑,佢仲要同人講如果唔咁做,就無人返呢D線。之前佢未在位之前,馬場線咪一樣咁運作。

做兼職,最緊要靠關係,面皮又要夠厚,就算犯錯,死都唔認
最緊要去唔同公司開户口,可以吊高黎買

其實,某程度而家呢個局面,係九巴自己做成
全職全部都要跟規舉,衰一兩單野可能已經好驚,又要上去見,又驚比人扣錢
相反,兼職職業流動性高,你唔比D 好位我返,我去其他公司或者唔返。
我犯錯,又如何?你咪一樣求我返工。制度同規舉就係比呢班人去破壞
仲要自我感覺良好,公司有咁優質既管理,自然可以上多幾次頭版為大家娛樂
WR309 發表於 2016-9-23 09:32 | 顯示全部樓層
PP9062_2A2A 發表於 2016-9-22 13:02
兼職同全職是相反既,兼職又有特别款待,主任又可以特别關照,
又可以揀呢樣揀個樣,制服唔岩,又可以發 ...

現在沒這麼大力量了,最少,跟線大家都要跟足程序,你想做就自己跟
即使是全職要跟足特別班的路線(舉例B1),兼職一樣要跟,彈性已經沒有報紙所講般大
誠然,個車長幾熟某條線都好,跟一跟的確穩妥得多

新人可不可以駕駛通宵線方面不清楚,但前提有線底先有商機
最近收到消息講有三數個兼職可能短期內不獲續約,
主因都是請假恆常化,而本身派更預那些車長有梗位而長期缺勤,又不到不假所致
高危一族包括,最近爆某隧道盲人事件那位都是兼職車長,這位仁兄出名出到癲,
內容就不提及了,文匯或大公之前都有提過他

扣錢方面又話分兩頭,兼職「響咗」一樣要扣錢。
只是說,兼職車長不一定靠巴士公司份工「開飯」,未必個個車長在乎
而全職方面某工會幹事就擺明跟你班兼職不妥,就不停做你,
但全職車長又爭氣麼?
就講中秋節,城仔那班一到大節日都連鋤四日假,九仔都一連五日災難性欠人,
在公司或車務主任角度來看,不是靠兼職,靠什麼

ryulky 發表於 2016-9-23 12:54 | 顯示全部樓層

講開跟線, 九記個制度有點白痴.

例如: 有86K,299X 不等如有284. 做過對家聯營過海線 (有晒功課紙record), 入職九記要再跟.

0 去錯方向
PP9062_2A2A 發表於 2016-9-23 14:52 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2016-9-23 09:32
現在沒這麼大力量了,最少,跟線大家都要跟足程序,你想做就自己跟
即使是全職要跟足特別班的路線(舉例B1 ...

純粹傳聞不獲續約多的是,不過去到最尾果日又叫佢上續約
其實兼職車長一直都存在,過左60又未過65,果班都係叫兼職車長
以前平應就天下太平。

正所謂「空穴來風,事必有因」必有因,能夠令到全職同事反感,一定有佢地既原因
如果兼職同埋管理層係循規蹈矩的情況之下,就唔會發生呢D 問題。

有荔廠兼職為左方便自己返工,竟然可以安排係九龍灣、觀塘、彩虹等地接更
甚至求其係東九求其搵個地方接更,真係以為私人租車。
有唔少全職日日跨區工作,都無呢D咁特殊既安排。

我又聽過,有兼職原本主任幫佢留果架金雞壞左,於是主任批準佢去荔枝角揸走另一架全廣金雞。
做全職都無呢D權利,萬一夏天出架洗衣機,軚又重又,無冷氣,咁樣公平乜?

又有兼職做呢様又話辛苦,返果到又話辛苦,又比說話D督察同主任聽。但係,用膳時間同休息時間又特別多,收工時間又特別早。
當你做全職做到咁,自然會有人不滿。

全職車長亦有好有壞,但又未至於可以引班兼職做D過態的行為。

聽聞全職的 A車、B車、H車無得返,都係因為個別廠的支出太多,而果D
支出正正是兼職的超支,牽涉到全職的利益,引起不妥,唔難理解