hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴開辦週末路線 37S
開啟左側

[路線消息] 嶼巴開辦週末路線 37S

da54 發表於 2016-9-20 12:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

運輸署通告:
http://www.td.gov.hk/filemanager ... -tm-tc-slw-to_c.pdf

為配合屯門-大澳渡輪服務改善措施 (詳見: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 1082&extra=page%3D1 ) ,
新大嶼山巴士公司會因應乘客需求情況,於星期六、日及公眾假期下午 3 時至 6 時 30 分期間,
提供新大嶼山巴士第 37 號線的特別班次服務,即第 37S 號線接載乘客由東涌發展碼頭開往東涌地鐵站

至於你們信不信?反正我信了
E21A 發表於 2016-9-20 13:26 | 顯示全部樓層

根據過往經驗,嶼巴啲特別線通常都係慘敗收場
而且又有37/E31
不過車程5分鐘都唔洗,冇咩大不了既
kei_hk 發表於 2016-9-20 15:38 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2016-9-20 13:26
根據過往經驗,嶼巴啲特別線通常都係慘敗收場
而且又有37/E31
不過車程5分鐘都唔洗,冇咩大不了既

睇官府通告﹐似乎只係嶼巴放部車在碼頭﹐有客有需要才開車去MTR。
即係同渡輪服務睇齊﹐官府正式批准營辦商可以加班﹐而營辦商可以睇有無客而決定是否加開的 "加班車/船"。

樓主| da54 發表於 2016-9-20 15:56 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-20 15:38
睇官府通告﹐似乎只係嶼巴放部車在碼頭﹐有客有需要才開車去MTR。
即係同渡輪服務睇齊﹐官府正式批准營辦 ...

我諗唔會放碼頭添.... 大澳開船到東涌要半個鐘,
只要開船後 20 分鐘內話聲俾嶼巴,
佢係東涌總站早三分鐘拎部車過去已得....

kei_hk 發表於 2016-9-20 16:13 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-9-20 15:56
我諗唔會放碼頭添.... 大澳開船到東涌要半個鐘,
只要開船後 20 分鐘內話聲俾嶼巴,
佢係東涌總站早三分 ...

其實早上時間﹐都大既估到下午要開幾多班船。

隨時早上船公司早上/中午時段﹐已經會同嶼巴講下午幾點有加班船﹐唔需要逐班船同巴士公司講。

想這條線成功﹐其實要預計船埋碼頭的時間﹐預早大約5分鐘部車已經在碼頭standby。
當船泊岸的時間﹐司機上車開門等客上車。
班客見到有車去MTR﹐便好易被引誘上車。

LN9267 發表於 2016-9-21 00:39 | 顯示全部樓層
之前離島區議會交通及運輸委員會,大澳鄉事委員會主席說希望NLB可以配合渡輪加強服務,有巴士在東涌新發展碼頭接駁東涌站,他說因為東涌新發展碼頭距離遠。

說真,我覺得NLB會繼續加強11服務,搶渡輪客,hea做37S。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
TankKingEH9697 發表於 2016-9-21 02:51 | 顯示全部樓層

如果出猛太陽打哂蛇餅 相信唔少人會敬而遠之 搭船算
坦克王EH 9697
kei_hk 發表於 2016-9-21 10:40 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2016-9-21 00:39
之前離島區議會交通及運輸委員會,大澳鄉事委員會主席說希望NLB可以配合渡輪加強服務,有巴士在東涌新發展 ...

如果船係做得起﹐37S都唔係無得做﹐最少車程短﹐回車快。

大澳個餅﹐嶼巴自己都食唔晒﹐船亦都唔會食得晒﹐車船的合作根本係互利互惠。

而且﹐11 仲有一堆中途客﹐大嶼少左人上車﹐亦可幫助一下中途客上車問題﹐唔見得嶼巴唔想達到這個效果。

樓主| da54 發表於 2016-9-21 18:38 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2016-9-21 00:39
之前離島區議會交通及運輸委員會,大澳鄉事委員會主席說希望NLB可以配合渡輪加強服務,有巴士在東涌新發展 ...

而家個情況係船同 11 都不勝負荷.....

37S 我諗係真係食到盡咁解.....
E21A 發表於 2016-9-21 20:39 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2016-9-21 18:38
而家個情況係船同 11 都不勝負荷.....

37S 我諗係真係食到盡咁解.....

我之前都提過,唔明點解嶼巴唔重組11同23,等23號可以分擔下11既壓力
最起碼塘福同長沙可以易啲上車