hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 善待下你啲支持者啦龍運
開啟左側

[隨心一攝] 善待下你啲支持者啦龍運

碇真治 發表於 2016-10-29 17:36 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-29 16:52
沙田正街同白鶴汀街個loop?

不過其實有心要派既55XX實得咖

其實個個彎應該冇問題,其實A41如果用12.8m可以解決經常頂閘嘅問題,不過有55xx好過冇
軒NeL 發表於 2016-10-29 22:19 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-10-29 16:34
但我又諗唔到A41又咩地方會fail12.8m

可能愉翠出站門或者欣廷軒門未必轉到
GU9338 發表於 2016-10-29 22:34 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-29 16:52
沙田正街同白鶴汀街個loop?

不過其實有心要派既55XX實得咖

唔係幫佢開脫 ,
不過 15 55 就算唔派俾 A41 都唔夠用 , 睇返其他 A 線 (唔計 A43) 間唔中都出返普通車

都係等新一批出牌先再算 ...
請用文明來說服我。
bnr34 發表於 2016-10-29 23:08 | 顯示全部樓層

PKD32 發表於 2016-10-29 00:36
如果係咁,點解要Lock角度?又唔會少左空間

較完角度負責固定嗰個撐泵會壞, 壞咗椅背輕微既就有虛位, 嚴重既就鎖唔到
壞咗又未到定期檢查, 一係乘客投訴, 一係比運輸署抽查驗到, 唔排除多一事不如少一事, 唔裝好過
不過處理頂後一排乘客呢個問題就做得幾徹底, 有失亦有得咁啦

PS:
Trident 年代啲客車櫈都冇呢啲問題/冇咁嚴重求其搵張櫈坐都坐中
而家 Lazzarini 又好, Vogeltize 又好, 啲客車櫈行咗唔夠一年就開始壞
衰啲講句, 真係一代不如一代

sam0904 發表於 2016-10-29 23:54 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-10-29 17:36
其實個個彎應該冇問題,其實A41如果用12.8m可以解決經常頂閘嘅問題,不過有55xx好過冇
...

而家龍運自己根本都唔夠55XX
有幾條A線又用唔到15XX
世界の色の夢を見ている