hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議調整 720 晨早服務(720 720A)
開啟左側

建議調整 720 晨早服務(720 720A)

asv2 發表於 2016-11-2 11:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有見 720 系路線自 18X 開辦起一直資源緊拙
為更有效利用資源集中服務乘客,
建議 720 系路線及班次微調如下:

720 上午繁忙時間服務往中環班次改為不經灣仔
太康街後,下一站皇后像廣場

預計前往中環之乘客,現時約20-30分鐘車程
將來可以減少 5-8 分鐘
而因應乘客量調整
建議 720 部份現時以機利文街作終點站之班次調撥為 720A

720A 路線不變
而因應乘客量調整
建議 720A 利用上述資源調整班次至 8-15 分鐘一班
並按車務需要,安排若干班次直接以海富中心為終點站
(而不循環駛回嘉亨灣)

koneotis 發表於 2016-11-5 20:46 | 顯示全部樓層
同意720應該提速不過如果偷1部車比720A就一定會拉疏720班次
因爲以早上繁忙時段路況節省的時間最多應該得3-4分鐘

同時720A現行走綫基本上跟私牌無分別
私牌節省到的時間應該不到1分鐘
所以無需要整特別班次

反而其實應該考慮全日拆綫
晚間720經金鐘内街時
中環:金鐘:灣仔客的比例可以有1:1:1
當然以前720/720A的走綫會令兩條綫過分重複
但如果720唔停灣仔警署/灣仔碼頭再偷一部車比720A應該可以解決問題

當然更長遠是要取消18X,騰出資源比返720系列

樓主| asv2 發表於 2016-11-5 22:52 | 顯示全部樓層
無左灣仔客,720 淨做中環客
起碼三分一客其實就過戶 720A
720A 唔加車做唔晒

720 中環總站班次不排除
有部份係運車上中環做其他線
而唔係返去 720
如果有,就要將果批車俾佢金鐘總站私走

全日拆,以現有資源只係諗多左

Ravenclaw 發表於 2016-11-5 23:56 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-11-5 22:52
無左灣仔客,720 淨做中環客
起碼三分一客其實就過戶 720A
720A 唔加車做唔晒

拆唔起架...

around 7-9開車,西灣河走人果堆720呢,中環落平均唔多過50件,高峰果班落唔多過90件...

當然,中環比例高過720P既...

720P overall 都唔知有冇200人坐到去中環...

利申:超討厭18/72字頭既路線(唔包括72/72A)...
mingfai31 發表於 2016-11-6 09:46 | 顯示全部樓層
唔好意思..我會想問樓主你搭過早繁既720未...

搭過既話都會知720既主要客倉根本係舊灣警而唔係中環
中上環客量一向都只係維持係20-60左右
灣仔得三分之一其實我真係唔知你點計
照你直飛到皇后像既話
720A開5分我諗都未必夠載
然後720開15分都未必企人囉

另外..720A回程咁行法其實同私牌冇咩分別
其實都無咩所謂

附帶一提
720/A早上7-8其實係太多車..但8-9就太少車
但因為車務安排基本上冇得點改(做到林士街私去唔知邊)

樓主| asv2 發表於 2016-11-6 21:11 | 顯示全部樓層

我係每一日都搭緊 720 返工

正正見住 720A 行先過 720 的話
就剛剛好兩車坐滿/企少少完美分工

720一行先呢,不得了,
文娛中心都分分鐘頂閘留後
而留後班客係有 720A 都上唔到既中環客

咁點解唔係將灣仔警署客分去 720A?
至於三分一點計?
灣仔客無錯係一半有多
但有部份為左個位,會優先搭 720A
有部份無所謂,720A 720 先黎先上
但最攞命係有部份已經唔識 720A 停灣仔,A 車到都係等 720

720A 真正額外收返黎既只係後兩批客

講真如果車務柯打 8-9
可以安排 720A 永遠行先過 720
呢段時間絕對夠晒班次做到所有人即班走
偏偏而家幾乎永遠係 720A 縮後,窗口位唔滿上公路

如果攤勻客量,車務做唔到,咪執路線囉

kay 發表於 2016-11-7 12:10 | 顯示全部樓層

其實我覺得新創建想做瓜720A

如果720A可以放棄金鐘

我建議朝早720A班次
改為停完舊灣仔警署後
下一站為大會堂,停返政府總部後返回720A原線

或者狠心D,去程灣仔都唔停,直出中環大會堂放晒堆中環客
然後政府總部放低D金鐘客回程

不過咁樣筲箕灣西灣河出中環會快過18X了

世界很簡單 人類很複雜