hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員要求開辦西區至葛亮洪醫院巴士或小巴線 ...
開啟左側

中西區區議員要求開辦西區至葛亮洪醫院巴士或小巴線

kay 發表於 2016-11-7 19:26 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-11-7 18:15
如果延至香港仔係可以大幅搶到對家客,消除多年黎域多利道既資源錯配問題既話,區議會就應該要畀d 牙力焗 ...

巴士落唔到大口環
58/59其實流水都有一定比例

所以當年數碼港起好
58/59兜晒落去,到大口環先上返去

另外開58A hea住做碧瑤灣咩
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2016-11-7 22:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-7 19:26
巴士落唔到大口環
58/59其實流水都有一定比例
呢樣野我當然知啦~ 我都去過大口環做義工同馮X敬探病
如果單純睇「巴士未能服務大口環」(做唔到58/59既客)的話,只有以下三個結論:
1) 58/59既重點客源係大口環/數碼港 --> 58/59 應該專心做大口環/數碼港,唔需要去香港仔 --> 原58/59全程客要畀返巴士做(例如延長後既43M)
2) 58/59既客大部分係流水客 --> 58/59 一齊斬短,58M變成正線,原正線取消,59 斬走堅尼地城至大口環,淨返果d 都係畀返巴士做
3) 58/59多數全程客 --> 咁仲簡單,畀返晒43M巴士做,搞掂

可惜既係,58/59系全程客比例偏高,所以派一大堆車行58/59 然後要半車或以上既客陪兜大口環都係一種資源錯配,同時令真正往返大口環既乘客無法登車 (唔用個「難」字喇,因為繁忙時間根本唔會有位)
呢個問題尤以西環方向離開大口環為嚴重,因為繁忙時段,58去西環通常都係打爆咁兜大口環,馮X敬門口既家屬只能望車興嘆,變相你去程坐到van仔都好,回程都要飛的或者去返域多利道同堆墓碑一齊等巴士 (頂佢,去程仲要咬足$6.5,收到971果個 farescale 畀呢個服務質素人地,真心貴)

另外就係資源調動問題,小巴既調動靈活性往往低過巴士,因為巴士公司版圖大,同埋有唔少路線既時段需求係相反 (例子:大西北線/繁忙時段特別線同埋幾個月後會成為歷史既629,兩種路線剛好抵銷左繁忙時間同非繁忙時間既乘客量差別),所以可以透過調車黎到符合唔同時段既需求。
相反,因為小巴路線性質比較單一,繁忙時段車隊資源極度緊張(例如58/59要車,同時間"4乜"都要車,可以點調車啫? 郁邊面都死),一過左個時段就成堆車等客或者唔夠客,呢個亦都係小巴生意無咁好做既原因

Btw OT講一句,其實西環入香港仔最正果條,係紅van 可惜紅van 呢樣野真係要有緣人先見到 分分鐘喺北街等足半個鐘E10都見唔到一架
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kmbodth 發表於 2016-11-9 18:45 | 顯示全部樓層
新記應該唔開8H改開43H與43M同路並延長至海公
兼取消43M
全程收$5.8/6.1

再唔係347改平日全日服務
延長至海公
經華貴田灣
改為旅遊路線
全程收$10.6

反正南港島線開通629都要諗點救
他日629要取消
春秋2祭金鐘西可以一條隊排晒去海公/域多利道嘅車
萬聖節仲可以SELL人 去墳場觀光後再去OP 去完OP再去墳場觀光 再開埋N347出市區
肯定冇人海公走搭MTR

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Billy199898 + 5 大師級作品
wingho_cwh + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

DM17 發表於 2016-11-9 19:08 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-11-7 22:17
如果單純睇「巴士未能服務大口環」(做唔到58/59既客) ...

呢間公司就係咁貪得無厭架啦
自己食唔哂,寧願射落海都唔益人
40係咁,58/9又係咁
巴士公司叉隻腳埋黎就話大公司欺壓小商戶

史上空前最強大戰!
ksmbh 發表於 2016-11-9 23:39 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-11-7 22:17
如果單純睇「巴士未能服務大口環」(做唔到58/59既客) ...

58咁好生意
但西環香港仔VAN又咁難等唔去爭食
真奇
andy92 發表於 2016-11-10 00:00 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-11-9 23:39
58咁好生意
但西環香港仔VAN又咁難等唔去爭食
真奇

今日下午兩點幾路過堅尼地城站,見到 58 排左廿幾三十人,上完一班後都仲有超過十個客留後
之後有 59 到站時都係得一個客過檔,最後 59 半滿開出
站外 HR42 得兩丁友上車,而香港仔紅小更加無人等,駛過都係得半滿

照咁睇死等 58 果班客應該係去數碼港
都係既,等兩班 58 點都好過 20 分鐘一班既 30X

nwfb1601 發表於 2016-11-10 00:38 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-11-10 00:00
今日下午兩點幾路過堅尼地城站,見到 58 排左廿幾三十人,上完一班後都仲有超過十個客留後
之後有 59 到 ...

呢個鐘數就話0者......繁時?一諗起地鐵站0個條蛇缾,我真係寧
願俾多少少坐 13 上學士台轉車算。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ksmbh 發表於 2016-11-10 01:24 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-11-10 00:00
之後有 59 到 ...

HR42真係應該踢入埋小巴站..

kay 發表於 2016-11-10 07:29 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-11-10 01:24
HR42真係應該踢入埋小巴站..

行車時間唔夠
好多時返到上碧瑤已經係20/50分

半個鐘走一轉再返去只係岩岩好

而聽過朝早碧瑤灣開出岩岩好打爆
而下繁返碧瑤灣試過好似話上唔晒D客

我尋日3點9搭去碧瑤灣,都上左8個客
世界很簡單 人類很複雜
andy92 發表於 2016-11-10 13:07 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-10 07:29
行車時間唔夠
好多時返到上碧瑤已經係20/50分

呢排用部 16 座 5DL 綠小,繁時想唔坐滿都難

唔知用長者8仔會唔會照收 $2