hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問考9,10牌(柴灣)注意事項
返回列表 發新帖
開啟左側

問考9,10牌(柴灣)注意事項

樓主| ef8826 發表於 2006-6-5 20:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ShermanRS 於 2006-6-5 20:02 發表

恭喜哂先
講下經過,好嗎?

多謝先

今日在柴灣考巴士牌﹐師傅約八點半在試場等

因今早心情緊張﹐很早已經到達

不久師傅叫我上車﹐同我遊考試路線一次﹐作最後溫習

遊完一圈後就報到了﹐九點五就出車啦

一路都好順利﹐因為前面有部學車可以參考一下

但在消防局門外﹐消防車突然緊急出動﹐好彩停得到

最後在有驚無險情況下回到試場(該主任沿途無咩出聲)

但最後泊車後差點忘記拉手制﹐好彩無事Pass了

真係好好彩

樓主| ef8826 發表於 2006-6-5 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ad63 於 2006-6-5 19:38 發表

恭喜你,唔知你有冇這車左面的車身相看看?

另今日多不多人考車?

無呀﹐因為今日太多車泊在試場﹐影唔到

今日都好多人考巴士﹐我見最少6個
 樓主| ef8826 發表於 2006-6-5 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Susan 於 2006-6-5 19:46 發表

祝賀你考試成功!~ 呢位細眼de111 考官好嚴謹 , 而且你有什麼不對即
會開口罵你 !~同埋見你做錯什麼駕駛動作即採取行動踩停部考試大巴....

我兩次都比佢考.... 同樣係1400 開波~

多謝先

我今早0925開波﹐見到他都嚇了一嚇
全程十分嚴肅﹐考完後我師傅講他係最難合格的主任

考之前我師傅都預計係他主考﹐同我講極大機會考121轉波

mkfung2 發表於 2006-6-6 17:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ef8826 於 2006-6-5 20:26 發表

多謝先

我今早0925開波﹐見到他都嚇了一嚇
全程十分嚴肅﹐考完後我師傅講他係最難合格的主任

考之前我師傅都預計係他主考﹐同我講極大機會考121轉波

0甘最後你 pass 唔 pass 到?
「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
 樓主| ef8826 發表於 2006-6-6 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 mkfung2 於 2006-6-6 17:48 發表

0甘最後你 pass 唔 pass 到?

好彩順利Pass了
mkfung2 發表於 2006-6-6 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ef8826 於 2006-6-6 20:03 發表

好彩順利Pass了

恭喜晒啦~ ^^

我 13 號考喇...
 樓主| ef8826 發表於 2006-6-6 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 mkfung2 於 2006-6-6 20:43 發表

恭喜晒啦~ ^^

我 13 號考喇...

努力啦﹐練好些121轉波技術呀
mkfung2 發表於 2006-6-6 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ef8826 於 2006-6-6 21:07 發表

努力啦﹐練好些121轉波技術呀

哦~  唔使~
haha  我唔係響柴灣學﹐
我報駕駛學院﹐響元朗學。
都要玩斜路停車/開車﹐
不過真係無出面0甘複雜﹐
兩條路都係平路﹐無迴旋處﹐
但擔心第時遇到呢 D 路面經驗不足囉...
衰 D 講句﹐我 pass 左﹐都唔夠你地操得好囉~
不過呢個牌﹐都係因為份工 je~
 樓主| ef8826 發表於 2006-6-6 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 mkfung2 於 2006-6-6 21:41 發表

哦~  唔使~
haha  我唔係響柴灣學﹐
我報駕駛學院﹐響元朗學。
都要玩斜路停車/開車﹐
不過真係無出面0甘複雜﹐
兩條路都係平路﹐無迴旋處﹐
但擔心第時遇到呢 D 路面經驗不足囉...
衰 D 講句﹐我 pa ...

唔好這樣說﹐駕多D就熟﹐有邊個一生出來就識駕車...
考到後﹐不熟就駕慢D﹐望多D鏡
有幫助的

講真﹐我學的係NQR貨車頭﹐不是出面巴士行風手制及break
我都擔心到駕真正的巴士時到唔掂呀
我都係為工作而考ja

mkfung2 發表於 2006-6-6 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ef8826 於 2006-6-6 22:09 發表

唔好這樣說﹐駕多D就熟﹐有邊個一生出來就識駕車...
考到後﹐不熟就駕慢D﹐望多D鏡
有幫助的

講真﹐我學的係NQR貨車頭﹐不是出面巴士行風手制及break
我都擔心到駕真正的巴士時到唔掂呀
我都係為 ...

行風腳掣控制初初都係好 chok﹐
試左兩三堂就控制到落 break 力度﹐
而手掣我覺得無所謂既﹐都係停定先拉 je~