hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組5X/18P
開啟左側

建議重組5X/18P

kay 發表於 2016-11-17 21:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議重組包括

5X

服務更改為

往堅尼地城方向,每日深宵及其餘時間提供服務
日間班次
0600-0000 12-15分1班 $4.4
深宵班次
0240-0540 30分鐘1班 $6.0
往銅鑼灣方向,改為深宵服務
0200-0500 30分鐘1班  $6.0
其餘時間不設往銅鑼灣服務

受影響乘客,可選乘1/5B/10,及以下18P1/18P2

18P
往堅尼地城方向,服務維持不變

往北角方向,分拆為18P1、18P2

18P1走線為
堅尼地城-石塘咀-水街-中環國金/大會堂-政府總部-演藝/入境處-永興街-原線往北角
18P2走線為
堅尼地城-石塘咀-正街-演藝/入境處-維園-原線往北角

18P1服務時間
每日
0600-2300 20分鐘 $5.2
18P2服務時間
每日
0610-2250 20分鐘 $5.2

特點:
18P1提供西區往中環5X替代,及為中環一帶提供較快捷途徑前往北角,補回18服務
18P2提供堅尼地城西營盤往銅鑼灣維園特快服務(相對5B/5X),繁忙時間輔助2號東行服務

缺點
堅尼地城往東區,18P1/18P2行車時間會各被拉長10分/5-10分不等
但現時西區居民往東區大多使用鐵路

故補回 中環往北角、開拓西營盤往銅鑼灣特快服務,更為重要

另外,5X服務時間,提供了5B時段以外深宵服務,回應地區訴求

相信不是最完美,亦不是太差方案
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2016-11-18 23:26 | 顯示全部樓層
如果 5X 日間淨係開西行單向,咁東行到底係全部私過去,定係做密返 5B,或者 5 號仔單向復辟開去威菲路道?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| kay 發表於 2016-11-19 08:13 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-18 23:26
如果 5X 日間淨係開西行單向,咁東行到底係全部私過去,定係做密返 5B,或者 5 號仔單向復辟開去威菲路道? ...

全部私牌

當然,呢頭減5X,個頭加落18P
城巴肯唔肯做係一個好問題

而西區居民從此無快車落炮台山北角
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-11-20 02:46 | 顯示全部樓層

呀,18P1 ok喎...

唔用德輔道中quota兼做中環遠離鐵路位,還可以啦(如果18P非繁死都要留既然話)...

P2黎到今時今日就咪搞啦,專心做P1啦...

正街叫佢坐905啦...
 樓主| kay 發表於 2016-11-20 08:35 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-11-20 02:46
呀,18P1 ok喎...

唔用德輔道中quota兼做中環遠離鐵路位,還可以啦(如果18P非繁死都要留既然話)...

我要cut 5X東行
18P2可以唔開?
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-11-20 10:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-20 08:35
我要cut 5X東行
18P2可以唔開?

站系區會立場,堅城掃到落水街繼續有車去IFC丶孫中山公園,夠啦...

冇左灣仔銅鑼灣特快?東行好似從來都冇喎(5X東行都唔知邊忽快)...

站系新城立場(思維),咪$4.40變$5.20囉,避風塘行入去囉...

18P以前避風塘實有人打鐘落車咁濟,新城會以為移加呢招仲work架...
unknown000hk 發表於 2016-11-21 12:23 | 顯示全部樓層

18P1如果上林士街天橋,就會因為路面劃線問題,落橋之後一定要落畢打街隧道,只可以停到大會堂,唔上橋會加長行車時間
如果要停國金就要好似5X咁行,咁就同5X重疊,咁我點解唔搭平八毫子既5X?
18P2仲慢過而家18P,到時實比人嘈話迫人搭18X
Ravenclaw 發表於 2016-11-21 20:50 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-11-21 12:23
18P1如果上林士街天橋,就會因為路面劃線問題,落橋之後一定要落畢打街隧道,只可以停到大會堂,唔上橋會加長行 ...

我淋你冇體清楚人地講咩...