hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排

Ricky403 發表於 2016-12-30 11:30 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-12-30 08:13
1)
只係純粹回應搭車方式
唔關路線重組事

2)
大涌道轉乘,除非30X/234X預到一齊埋祈德尊兼等到另一條線埋站過客去轉,唔係麗城/荃景圍山上總有一邊出深長荔/油尖旺要等多一班車嘅時間
但當兩線其中一條欠人/壞車開少咗班次,或者返到荃威/灣景過鐘又點搞?
.
stevechau 發表於 2016-12-30 11:37 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-29 20:11
姑且勿論現有30X實際上吸引力有幾大
30X荃景圍去長深荔,牌面上仍然係獨市
幾年前RDP話俾你聽,你唔搵其 ...

我明白牌面上30X仍然係獨市...但係我CONCERN既係荃景圍班客睇唔睇呢條線~就算30X上西廊甚至變左做230X全日...30再拉長係咪荃景圍就肯上車先??
要知道30而家仲要上埋荔景山...唔係行葵涌道喎...
而家坐30X出到長深荔既時間, 轉坐30可能只係出到葵芳...
而本身荃景圍-葵興芳一段係多客既話, 何以30會搞到咁頹??
(當然我都明呢個係有雞先定有蛋先既問題啦)
stevechau 發表於 2016-12-30 11:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-12-29 20:43
資源方面其實可以善用埋30X剩餘運載力,改去麗城載客;咁234X去改尖咀特快就唔駛特登拆多一條出黎

荃灣 ...

咁我又會考慮兩個問題...
1. 234P係咪值得全日/234X全日尖咀特快係咪夠客, 要知道尖東站/TST一帶坐鐵返荃灣西並唔係遠/慢...
2. 當麗城有條咁既TST全日特快, 而荃景圍無之餘仲要兜埋麗城...荃景圍有無咁順攤先??
stevechau 發表於 2016-12-30 11:47 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-29 20:53
從來巴士車程同地鐵差唔多+站位就腳,都會有一班客轉投巴士
例子有796C,時至今日調景嶺站仍然有一班人上 ...

796C既處境又好唔同既...衰D講句, 只係ARGYLE生性唔點塞車, 佢出旺角SSP係快過鐵之餘仲要一程過~再加上佢極其量都係得條296C拖得落水做對手比較...生存空間其實比30X理想得多~
鐵要去SSP仲要轉兩次車呢...

我又咁睇...大河道附近咁多紅小, 以前福來邨都有車出旺角佐敦...易上滿又唔慢...
又點解連紅小而家都開始唔做福來邨呢段, 寧願大涌道直走就算呢??
Ricky403 發表於 2016-12-30 11:51 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-30 11:37
我明白牌面上30X仍然係獨市...但係我CONCERN既係荃景圍班客睇唔睇呢條線~就算30X上西廊甚至變左做230X全 ...

30而家係行沙咀道再喺荃富街兜一個圈,荃景圍去葵興芳客應該就係嫌兜所以走哂去39M轉鐵

要吸番客就要30改行青公直出先得,但荔景山就要搵過第二條線去補
.
stevechau 發表於 2016-12-30 11:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-29 22:03
樓上已經講咗重點,不過補充一點
30X本身有班人搭佢去長沙灣道沿線,尤以獨市荃景圍客為甚
就算改行荔枝 ...

你係想講18+45吧...18同46係撈唔埋WOR~講返30X...個情況就同當年59A+66既處境一樣...
出長深荔點講都係唔算慢...以前係儲到班咁既荃灣客, 但如果九記係有心留...
當日殺左條66都唔會咁搞條59A...而且又唔見得荃景圍出長深荔既獨市客比當日既59A/而家既234X(麗城)荃灣出西九好客TIM~
估計九記根本就唔睇呢堆客...
stevechau 發表於 2016-12-30 11:54 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-29 22:10
其實我覺得大部分版友都對212/6C/6F減班無大異議
問題係何文田成堆線完全同觀延無關,都俾人無故減班

咁講...212要死其實係無異議, 因為根本就無得打...而家要留都係政治原因係可理解的~
6F就睇佢要死的話資源流向係點...留返係呢兩個DC既線的話, 倒也問題不大, 死得有價值...
6C根本就唔使減...
hokwanlam 發表於 2016-12-30 12:01 | 顯示全部樓層
Matt_101 發表於 2016-12-30 00:23
Citywalk行天橋去荃灣站 或者穿過如心去西站基本上10分鐘唔冼 地鐵去西九係荃灣大勝巴士係時間因素 20分 ...

citywalk二期就係,一期個邊地鐵西鐵一樣遠,二期大概6分鐘到西鐵站,仲要係行得幾快,
你講既20分鐘到旺角站,我搭開就25分鐘,仲未計出閘行番上地面,
我相信好多人既目的地唔會係係月台或者大堂,應該係地面既地方,
我亦相信會有好多人講,行好快啫,出入閘去大堂好快啫,轉車等車好快啫,
於是計搭地鐵時間就忽略哂以上所有野,
但係又有幾多人會估到以上既野加埋可以等於等一班巴士既時間

stevechau 發表於 2016-12-30 12:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-12-30 11:51
30而家係行沙咀道再喺荃富街兜一個圈,荃景圍去葵興芳客應該就係嫌兜所以走哂去39M轉鐵

要吸番客就要30 ...

咁講...30青公直走無乜意見...係荔景山果度先係問題...
你仲有咩線可以補?? 講黎講去咪又係38A~
好喇...搵38A補人地又實肯既??
stevechau 發表於 2016-12-30 12:04 | 顯示全部樓層

Matt_101 發表於 2016-12-30 00:23
Citywalk行天橋去荃灣站 或者穿過如心去西站基本上10分鐘唔冼 地鐵去西九係荃灣大勝巴士係時間因素 20分 ...

應該咁講...地鐵係贏地利同總站上車有位坐~
反為以前59A/66甚至舊40都係有堆客係知巴士出西九唔慢又平...而肯等車的~
只係而家呢堆線被人雞到無晒JE~