hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排

樂仔〞 發表於 2017-1-8 13:42 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-1-8 13:36
230X係比30X慢到旺角定黃埔?

如果係後者都可以理解,入尖沙咀加康莊道塞車係會抵消番飛西廊嘅速度

緊係慢過 30X 到旺角啦
30X 其實去程都會碌,呢排好似好咗 D 架啦,不過荃景圍沿路班客一早比呢條線班大帝嚇走哂
除非 30X 成條線換底(不過要換就要換埋 30 39M,呢 3 條線真係上下一條心,行 30X 就自動碌車 ... 但問題 30X 根本出名到就算司機唔碌都會比其他線包頭,後備返 30X 亦都會自動波碌車)
否則班客好難會再返轉頭架啦
Ricky403 發表於 2017-1-8 13:53 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-1-8 13:42
緊係慢過 30X 到旺角啦
30X 其實去程都會碌,呢排好似好咗 D 架啦,不過荃景圍沿路班客一早比呢條線 ...

30X而家有啲時段又好似冇咩碌車,星期日朝早出黃埔嘅單通常都正正常常
上繁230X慢過30X係咪因為揸嗰個係沈女士或者邵車長(其實係咪應該將230X柯打轉俾蛇軌同兼職做,呢兩個字軌手車好似都唔差)

除咗呢兩個而家30X應該都冇邊個慢得特別離譜

至於後備同30 39M行30X會唔會因為唔熟路所以先行得慢啲
234X都有字軌係行得慢㗎,返到灣景俾後車追
.
S3BL100 發表於 2017-1-8 14:07 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-7 19:46
有無考慮過,30X 無左紅磡同黃埔客等同條線壽命已盡?

當年改荃景圍就快出旺角,除左荃灣 - 旺角提速本 ...

咁如果黃埔真係得返雞碎咁少客既話,做與唔做對客量的分別又有幾大?
唔好講到黃埔客會係夠客與唔夠客的分別

鍾意行紅磡繞道去埋黃埔,甚至擺海逸豪園都可以,南行仲可以做埋彌敦道沿線去海逸豪園流水,
不過係如果 30X 234X 拆兩條旺角特快既話,唔同總站開會夾唔到班次

另外,尖沙咀非繁塊餅一定唔夠旺角大,如果荃景圍落旺角掃到尖咀,支持唔到 15 分一班既話,
你口中的荃景圍灣景直出尖咀線,都支持唔到全日 15 分一班

上面一早解釋左,你所謂既「聯合班次」係廢,一條直去大涌道返灣景、一條經楊屋道返荃景圍。
成個「聯合班次」只係得大涌道既人會考慮去用,直頭係亂黎。

我再重申,我幾時唔比做荃景圍旺角特快?你又再老屈人。

咁已經唔係無用啦,尤其是如果(我覺得非必要)回程跟而家兜埋荃灣巿既話,聯合班次下,乘客見車就上,可以去到建明街再轉 34M/39M 去目的地
不過係咁兜會用多 5-10 分時間姐

同埋搞清楚一件事,楊屋道我只係話如果覺得荃景圍旺角特快唔夠客,可以加經,
我亦講過楊屋道旺角特快並唔係想像中咁唔值得做,但我無講過一定要經楊屋道,經唔經我無所謂

又,如果開左條荃景圍灣景尖咀特快出來,荃景圍仲有位擺多條旺角特快?
呢條旺角特快只係掃到落佐敦,又夠唔夠客?

如果荃景圍兜荃灣有能力控制係 35 分鐘直出尖沙咀,你又認為吸唔到客?家陣 39M 轉港鐵出尖沙咀都只係 35 分鐘。
係慢左,但如果保得住全日 15 分鐘又有無得做?

但你口中既旺角特快,唔塞車都要 45 分鐘慢碌旺角,係唔係有咁大需要一齊做?
我重申,旺角特快係要做,但唔好講到開左你條旺角特快完美解決到 39M 客量問題,完全係兩件事黎。

你真係做到 35 分鐘出到尖沙咀先算啦

https://www.youtube.com/watch?v=kfBSgN0a2bk

你要上繁行車片,呢度搵到條 260X 上繁行車片(肯定係上繁,因為廣東道見到 6X),
的確唔算好塞,但離開三幹到新港中心都用左 8 分鐘

說好了的 5 分鐘去到新港落客呢?

https://www.youtube.com/watch?v=csTAvII2oPM

再搵到一段 230X 行車片,總站開出 42 分鐘去到半島酒店出面,
以呢段片美孚所用時間推斷,飛起美孚的話,慳 4 分鐘,即係 38 分鐘可以去到半島酒店

試問又係咪好差?

如果係荃景圍兜多個區先上公路,例如兜埋灣景,去返大涌道都要至少 17 分鐘,
兩邊都唔塞車/正常的情況下,三幹慳返的時間,已經俾荃灣兜路差唔多抵銷晒

當然你可以話我拎荃景圍大涌道直出去比,但好明顯荃景圍角度,一條直出掃晒旺角至尖沙咀,係好過兜多個區再直落尖沙咀

而你就無視緊、完全唔考慮呢個事實,一味淨係講話去尖沙咀幾快幾快,旺角油麻地佐敦就唔提。
唔好睇到尖沙咀好大好大,從來唔係全世界都淨係返尖沙咀中環呢類甲級寫字樓林立地區,繁忙時間外旺角佐敦更加係多唔少客

就算係兜埋楊屋道,由荃景圍角度來睇,都唔差得過兜灣景出尖沙咀,然後去旺角要經深長荔

所以?迴避問題果個係你,你拆到荃灣區咁散,又真係夠唔夠客做?

我講左只係大方向,你又批鬥人定線,你咁鐘意無批改路線,咁不如返去 F1 板。

咁你答返我,如果旺角特快係轉去九龍城的話,油麻地佐敦的問題,你打算點解決?
同埋而家可以求其俾個建議 FF 無限資源就算,唔使理資源上可唔可行?唔係不負責任?

荃灣的情況有少少似迷你版南區,道路網搞到幾乎一定要一村一線,唔到你唔拆散佢去做

而家個問題係,究竟荃景圍既底線去到邊?灣景既底線去到邊?

上面我雖然亂講,但如果行深旺道可以將 30X + 212 部份客量合併到,縮到落佐敦,起碼拎部份 212 資源去做旺角半特快又有無得考慮?
我唔清楚 A21 + 702 既類似定線對荃景圍有幾大吸引力,但最少深旺道係彌敦道流水需求既地區,
如果你 30X 大涌道直出,再慢碌美孚可以接受,難道跟 A21 落一落深旺道再上西廊出旺角會死人?目標係要新流水客源去穩定班次。
就算唔及你口中大涌道西廊直飛咁快,但客量換班次,明知大涌道西廊直飛非繁死緊,犧牲少少又值唔值得?

你想用呢條線走去踩人地新城地盤,仲要而家 A21 已經做緊四小龍海麗出旺角至尖沙咀,你唔使問過人先?

咩叫犠牲少少?你肯定大涌道直出非繁死梗?
你拆得條咁既特快出來,目的就梗係要提速,但如果到頭來只係快一兩分鐘,拆來做咩?

南行行西廊,比起平均可以快 8-10 分,而北行下繁有機會快 20 分,
但如果走入深旺道,咪又係同長沙灣道一樣成堆燈,兩個方向的時間優勢會得返唔夠一半

咁真係倒不如唔好拆…

234X 一樣要縮線落佐敦,但目的係要將 30X 同 234X 之前打交既客源分家,從而拉高番整條深水埗段載客率。
而 234X 有無方法可以強行做一做荃景圍?好簡單,例如出美孚要兜上半個荃景圍山,拎依樣去換棄荃灣市(我預左你會插,但事實上時間差會係合理範圍內)。
加上麗城多左 40 出入美孚,但願灣景麗城唔會有太大反彈。

嘩,咁都得?
234X 而家九龍方向根本係大涌道直出,唔入荃灣巿中心,你呢個方案都係垃圾筒見

而家本身 234X 大涌道直出而 30X 九龍方向仲要兜大河道,況且荃景圍係山而灣景麗城唔係,
就算要兜,都只會係荃景圍兜灣景,而唔會調轉

淨番係荃景圍 - 灣景 - 尖沙咀特快,睇下大家想放邊。
如果因為 30X 同 212 離開黃埔有極大反彈,尖沙咀特快可以考慮做埋黃埔區當補償,
但到時拎既唔止係 212 車源,仲要拎埋 8P 下繁車源,整個尖沙咀返黃埔分段。
早繁倒轉,因為尖沙咀特快朝早需求唔大,部份班次順手先做單向 8P 再私番入荃灣。

8P 重點係碼頭,下繁要拎 8P 資源去做呢件事未必咁容易

同埋,上面講左,荃景圍角度,旺角掃落尖咀好過兜灣景直出尖咀。
咁就算麗城果邊要真尖咀特快好過旺角特快,咁係咪又代表事必要同荃景圍夾?同深井夾唔得?

反正 234X 你要縮佐敦的話,最盡都係減得兩部車,就算你要同荃景圍夾條尖咀特快,都係唔夠車做,
仲因為有限資源而令到荃景圍旺角特快做唔到,出賣緊人地的利益

反而如果可以一次過摺晒 234A 34M 兩條線,然後 234B 加班的話,應該可以放到 5-6 部車出來,
勉強可以拆一條浪翠園 - 灣景 - 大涌道 - 三幹 - 尖咀特快出來,人地深井而家全日線最遠都只係去到旺角

而呢條特快仲可以收人 $10.1,雖然係平過一千零一班 261B,但我相信 261B 尾站出尖沙咀會快過呢條新線,問題係上唔到車

問題就係就算灣景果邊要真尖咀特快好過旺角特快都好,荃景圍點睇都係旺角掃到落尖咀好過同灣景夾尖咀特快,
兩邊利益同需求有別的情況下,夾硬夾埋一齊做,根本無意思

而荃景圍拆左條旺角掃落尖咀特快後,慢線太子調頭,唔使落佐敦,而且只需要開 20 分一班,呢度已經用少好多部車,
淨係 30 39A 加埋貢獻兩部應該都夠用。
咁樣對比起你的方案,唔係做到更加多野?兩邊的問題分開處理,唔係更合理的做法?
fb.com/scientisthk2usa/
1314 發表於 2017-1-8 16:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 13:24
其實仲有小巴8號仔既
但老實講而家又未至於成個山頭都冇人搭鐵
8M一班班有時都有半車既

主要都係流失果批本來落油尖旺、紅磡轉鐵嘅客
話晒果度都要每次俾多幾蚊

呢區巴士服務本身就已經唔係太方便,班次疏同好多地方都去唔到,所以個地鐵站就算起遠d都有人搭
1314 發表於 2017-1-8 16:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-7 10:20
話說尋日見有人係尖碼數8仔上車客

不過觀塘延線通左,對何文田黎講唔覺得真係方便太多

由呢區用鐵往返油尖旺無乜着數,反而用鐵往返油尖旺以外嘅地方,先至起到慳時間嘅作用

FBI2 發表於 2017-1-8 17:09 | 顯示全部樓層
據說部分路線減班方案過份,運輸署唔批.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
andy92 發表於 2017-1-8 17:15 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-1-8 12:58
問題黎啦,NR30收緊$12,載到278人出尖沙咀,其實只係等同三班巴士坐滿嘅客量
但NR30削班前嘅服務時段 ...

其實當年 NR30 仲開緊 5-10 分鐘一班既時候,曾經係大涌道觀察過

8 點前基本上班班都係得十幾人搭,派車就49座大巴,部份班次仲要得幾丁友,根本就係供過於求浪費資源

8 點後班次客量相對較多,大致可以坐滿,所以俾人大減班係遲早既事,你話有無趕客走就梗有,但數量唔係真係咁多

仲有,278人係當年區議員計荃威荃中既客量,若果計埋荃景尾站,應該多80-100人左右

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 18:55 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2017-1-8 16:00
主要都係流失果批本來落油尖旺、紅磡轉鐵嘅客
話晒果度都要每次俾多幾蚊

反而我覺得大8號仔既服務咁優良或者趕左部分人寧願搭鐵落油麻地或者佐敦

上面巴士服務一直都頹頹地
不過就快有新增人口
睇下會唔會老九肯郁未
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leungky0528 發表於 2017-1-8 19:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 18:55
反而我覺得大8號仔既服務咁優良或者趕左部分人寧願搭鐵落油麻地或者佐敦

見到特工之前提左7B、8同18減班
仲要剛剛撞正天鑄開始入伙
你就知老九等唔切啦

話減班方案過份相信本來係想全部斬到20-30
lpc 發表於 2017-1-8 22:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-8 18:55

其實唔覺得8仔少左好多客
可能真係流失左班學生就真
同埋自從開左8M之後8號小巴難等左
8仔就變相執死雞