hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 聖誕假期間欽州街近嘉頓一段封閉
開啟左側

[臨時改動] 聖誕假期間欽州街近嘉頓一段封閉

S3BL100 發表於 2016-12-23 12:03 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-12-22 18:04
wa...咁轉法真係經典....
得970/X既行法最正路...
2仔2F果堆, 肯定甩到傻...都唔明86C/2F為乜唔犧牲幾日,  ...

2F 86C 到青山道果兩個站上客多,定係黃金果頭上客多?
如果要減站,點解唔係轉出東京街左轉長沙灣道,而係趕深水步心臟地帶班客落地底?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| HT408 發表於 2016-12-23 12:32 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-23 11:34
其實果段元洲街點都仲有兩線闊度既...除非兩邊都DOUBLE PARK~
東京街青山道盞燈反而唔係古墓方向頂, 而係 ...

我星期一至六都坐車經過東京街/元州街口
自從宇宙商場門口班馬線啟用之後,東京街嘅車係成日頂死成條元州街,之後到元州街右轉東京街嘅車又塞返住東京街直去嘅車
所以係兩條街一齊塞
lsc04d11 發表於 2016-12-23 12:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-12-23 12:03
如果要減站,點解唔係轉出東京街左轉長沙灣道,而 ...

我想知2f有幾多客可以保鐵?
好多區都要轉車,小巴又要錢。

不過巴士公司都係要保哂咁多個站,但其實都係會整走一批長沙灣上車既知情客,唔知情既咪上當囉。
stevechau 發表於 2016-12-23 14:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-12-23 12:03
如果要減站,點解唔係轉出東京街左轉長沙灣道,而 ...

無得解GAWOR...兩個行法都得~
如果只係想睇黃金客, 而你又總係覺得青山道唔會有客, 為乜巴士公司唔用你既行法...
而係入左石硤尾再出返黎, 然後先又入多次石硤尾??
stevechau 發表於 2016-12-23 14:38 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-23 12:32
我星期一至六都坐車經過東京街/元州街口
自從宇宙商場門口班馬線啟用之後,東京街嘅車係成日頂死成條元州 ...

我就每日都會經過呢度...果條斑馬線真係好Q累事!!!
自從SET好條斑馬線, 果頭由朝塞到晚!!!
我係東京街青山道麗閣方向過唔到燈, 可以望住下一盞元洲街口燈第二次綠燈都未到自己行!!!
對面相反方向真係好惡搞...右線FIX死只准右轉, 好多時塞死...加埋唔少唔熟路黎到呢個位先硬CUT右線...塞死埋中線~
本身呢個方向又只得中線可以一直行到保安道...
平時你見就算頂晒出黃格都唔會有幾多車肯行左線...因為左線一出燈根本無位走...
所以老實講, 元洲街直去已經係受影響比較少既燈位, 直去如果唔係遇岩盲毛死都要責格...
衰極都仲有一條線位直去到...而平時呢盞燈既設計主要都係得返中線可以直去...
算係無乜塞, 只係車流問題流得唔夠快去車唔夠多~
stevechau 發表於 2016-12-23 14:41 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-12-23 12:41
我想知2f有幾多客可以保鐵?
好多區都要轉車,小巴又要錢。

可能人地覺得好多呢...或者人地鐘意睇地圖, 見黃大仙站同CWS直線距離好近唔使轉車上去掛~其實想保返咁多個站數唔難, 但真係要乘客就一就...福華街同九江街兩條路既客量(加上假期)正路係食得晒呢堆路線既車流(即係970/X既行法)
但前提係要同路政/TD果邊夾...要改一改欽洲街/福華街同埋九江街元洲街呢兩盞燈既時間, 同埋要警署果幾日日間時間多D係呢段路仔抄牌...
nathan5506 發表於 2016-12-23 15:53 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-12-23 14:41
可能人地覺得好多呢...或者人地鐘意睇地圖, 見黃大仙站同CWS直線距離好近唔使轉車上去掛~其實想保返咁多個 ...

要瘋狂抄
唔係轉彎都成問題
stevechau 發表於 2016-12-23 16:55 | 顯示全部樓層
nathan5506 發表於 2016-12-23 15:53
要瘋狂抄
唔係轉彎都成問題

但係九江街惡爺多...假想總是美好的~
nathan5506 發表於 2016-12-24 02:33 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-23 16:55
但係九江街惡爺多...假想總是美好的~

咁只有買定花生
lsc04d11 發表於 2016-12-25 09:41 | 顯示全部樓層

唔洗去九江街,深水埗一帶都應該好多花生,尤其9點幾至11點,因為d司機硬係唔識點行咁樣……
或者睇d客鬧司機都已經係花生。
(去麥當勞門口做好人提人去水沙灣道欽洲街站搭112,118,我都等食花生啦)

應該話每次改道,唔洗理條街有冇阻塞,都會有與司機、乘客有關的「好戲」上演。
(霸街o個條亦都會鬧︰平時呢條街都冇巴士入黎!邊有預位俾你地?)