hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴8、15、17、18、26修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴8、15、17、18、26修訂班次

kay 發表於 2017-1-13 06:50 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2017-1-13 01:32
三四個字行到落旺角站就無咁誇,一般人大約行25-30分鐘左右,我行得快都要廿幾分鐘
一般人行去何文田站嘅 ...

呢個我認講得唔清楚
如果係返ou,好天既根本行上去唔慢
反而銀禧愛民就再遠D

不過何文田呢類這麼近,那麼遠的地方
真係無事都不會忽然走上去

只係覺得住個頭既居民慘
世界很簡單 人類很複雜
Kaix 發表於 2017-1-13 08:04 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-13 06:50
呢個我認講得唔清楚
反而銀禧愛民就再遠D

所以係有需要起「真 · 何文田站」,建議位置在常盛街公園地底,作為「東西九龍線」的中途站,不過常盛街公園一帶以前係亂葬崗,一挖肯定勁多骷髗骨,隔離公主道早幾年就有小型工程意外地挖出一堆骷髗骨
1314 發表於 2017-1-13 17:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-13 06:50
呢個我認講得唔清楚
反而銀禧愛民就再遠D

我就係住係JC對面,我由屋企落到何文田站月台基本上15分內搞掂,試過係何文田站順情況下,屋企出門口10分鐘上到地鐵,至於行落旺角站/旺角東站最快都要二十幾分鐘先去到旺東/旺角月台

而家212嘅客少18咁多,都唔明點解212繁時仲可以15分一班,而18繁時就只可以20/25一班

18而家個班次都減到好狠下,大部分時間,甚至繁時都開25分,星期六日黃昏至尾車更開到半粒鐘一班,反而8大部分時都仲keep到20分,最疏都係25分,8嘅班次係市區短途線嘅角度都仲可以接受,
以前8/18食飯時間都係開25分,但18而家係全日幾乎開25分

btw旺角往返何邨/愛民一帶嘅道路本身就比較迂迴同多燈位,再加上容易塞車,呢樣先導致呢區好多巴士一直一處於劣勢,以及難以同其他交通競爭,所以巴士公司多年來都hea做,而家地鐵通車仲唔借d意俾自己解脱,可以乘機再投放少d資源落呢d豬頭骨度

Brianonly 發表於 2017-1-13 17:39 | 顯示全部樓層

17號唔會話死嘅
根本淨係靠朝早同晏晝嗰啲學生已經夠做,根本通車前後個客量都冇變過咁滯
nigelE21A 發表於 2017-1-13 18:48 | 顯示全部樓層
旺角去何文田邨都係搭小巴算啦 18/41/45等到傻都未有

btw而家調整班次係咪唔會出車站通告?

1314 發表於 2017-1-13 19:13 | 顯示全部樓層
Brianonly 發表於 2017-1-13 17:39
17號唔會話死嘅
根本淨係靠朝早同晏晝嗰啲學生已經夠做,根本通車前後個客量都冇變過咁滯
...

最多只係流失本來係觀塘轉車去藍田、油塘、將軍澳嘅轉車客,對本來只係坐一程17去東九嘅客無乜大影響,
除非減到好似18咁疏,
咁就會多d人流向地鐵,
17本身咁好搵,九巴斷估都唔會大減班斷自己米路
AV385 發表於 2017-1-13 23:16 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2017-1-12 09:32
三四個字行到落旺角站就無咁誇,一般人大約行25-30分鐘左右,我行得快都要廿幾分鐘
一般人行去何文田站嘅 ...

咁視乎你由何文田邊到行落去
我以前住衛民樓,快既話三個字落到旺角站甚至油麻地站對年輕而且經常行既人不是問題
如果而家我仲係住個到,我一定唔用何文田站,因為去何文田站就行上山,去旺角就行落山,係人都識揀

老實說,我好懷疑有幾多人係真正了解何文田一帶居民出入旺角既習慣
唔好話何文田邨同愛民邨既習慣分別好大
甚至愛民邨山上同井字樓既人都有好大分別
而18對何文田一帶最大既作用根本唔係接駁旺角站,而係放便居民落旺角街市買餸
好多人覺得因爲18班次飄忽所以少人搭落山
但我覺得係因為d師奶落去買餸時係空手,所以行落去都冇問題,變相令近乎唯一既落山獨市客都冇埋

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
ATSE40 + 5 認同

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
kl4903 發表於 2017-1-13 23:28 | 顯示全部樓層
nigelE21A 發表於 2017-1-13 18:48
旺角去何文田邨都係搭小巴算啦 18/41/45等到傻都未有

btw而家調整班次係咪唔會出車站通告?

有出車站通告, 今日見到好多站都掛晒
只係愛民入面幾個站, 得愛民總站有, 其餘分站一張都無
唔知你係咪講愛民內呢
永 遠 懷 念 邪 車 子 JE 1812 ‧‧‧
1314 發表於 2017-1-13 23:29 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2017-1-13 23:16
咁視乎你由何文田邊到行落去
我以前住衛民樓,快既話三個字落到旺角站甚至油麻地站對年輕而且經常行既人 ...

我就用開A3出口經何文田公園落孝民街往返,呢個方法就最方便衛民、昭民、俊民苑等呢d較遠離何文田站嘅地方如果你用B2出口,你一定要上山又落山,梗係唔方便

至於近公主道果幾座,其實行落佐敦站先最快,係果度行得快的話,就真係可以15分鐘行到佐敦站近QE嘅出口

至於18你搭返落山,去d遠過旺角地方反而有着數,因為車程比上山快唔少,調返轉你係深水埗搭18上返愛民,單係車程閒閒地大半個鐘,繁時甚至成粒鐘,俾我都係搭鐵上返去算

AV385 發表於 2017-1-14 23:53 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2017-1-13 07:29
我就用開A3出口經何文田公園落孝民街往返,呢個方法就最方便衛民、昭民、俊民苑等呢d較遠離何文田站嘅地方 ...

我冇去過何文田站,我搬離愛民邨時都未有何文田站既確實位置
但我想講,我行去搭紅小既時間同氣力已經夠我行差不多半條衛理道
你可以話我睇地圖冇試過唔認同,但以我住左咁多年對何文田既了解
無論你幫我搵到條向你心目中幾方便既路都係唔方便

至於行去邊個站最快,我唔評論,因為我未試過行去佐敦站
有段時間我要去柴灣返工(好多年前,118都仲經北角年代),好多時向油麻地都上唔到車
所以我根本唔會考慮落佐敦

至於18落山,唔好意思,除非我趕時間,唔係既,我都係行路去深水埗
我由興華街街返屋企大約一個鐘
18/41/45呢d無定向班次再加旺角既無定向塞車,再加無定向客量
其實對我呢d當時還算後生黎講真係唔差,而且時間唔慢(如果塞車加等車九個字走唔甩,我企九個字不如行一個鐘好過)
我會搭18落出唯一原因就係去大角咀,但一個何文田一日有幾多人去大角咀?
我諗兩個鐘開一班小巴都太密

我住何文田唔耐,大約五年,但呢五年所行既路應該超過我前14年既總和
唔係因為我慳,唔係因為我冇錢,唔係因為我得閒,唔係因為我pat pat痕
係當你行過之後,你會發覺何文田人雙腿絕對比所有公交可靠
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩