hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴服務 繼續退步 (昨天的延續)
開啟左側

九巴服務 繼續退步 (昨天的延續)

ericso 發表於 2006-5-28 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-5-28 10:47 發表

咪係, 都唔知依 d 咩理論o黎o既......唉........無新車 = 服務退步 ??
咁天水圍呀, 屯門呀果 d 咁多新車o既地方係咪日日都服務進步緊呀 ??
我樓下呀搵條有金車o既線就大把, 但係有時班次疏到嘔, 咁..... ...

天水圍,屯門的金車新鬼新馬咩,用了幾年架啦,
架車一天一天變舊了,依佢個理論,服務已經大倒退中啦,
60X的AVBW是3月出街,3月時就是新,
但今天已經行了幾個月,已經不是新車了,
架車一天一天折舊,服務一天一天倒退中呀,
要新就要裝嵌那些車。
petcity 發表於 2006-5-28 11:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Wattyung 發表於 2006-5-28 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-5-28 10:47 發表

咪係, 都唔知依 d 咩理論o黎o既......唉........無新車 = 服務退步 ??
咁天水圍呀, 屯門呀果 d 咁多新車o既地方係咪日日都服務進步緊呀 ??
我樓下呀搵條有金車o既線就大把, 但係有時班次疏到嘔, 咁..... ...

我開得呢個標題就預咗有人唔鐘意,好,就等我講吓我對"退步"的見解:
就您所指的"班次、服務質數"  ,呢條線係用開3ASV,我並唔係要日日用"新車",而已經係用緊
底地台車,班街坊已習以為常的帶著手推車、BB車來乘搭這線,什至每日最少有一名輪椅客乘
搭這線,對於這班靠"底地台車"帶來方便的使用者而言,26/5有三班、27/5有四班車帶給他們不
便,是否已在服務質數退步了?
再者,有睇我於26/5的"退步"貼文,本人非常喜歡這些特見,但這服務質數是否真的退步呢?
標題中"繼續退步"是指在非地台的比例,講真,對我來說,變咩車都無所謂,整部熱狗行我仲
開心添!

asv2 發表於 2006-5-28 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-5-28 10:12 發表

我覺得係
無新車 = 服務退步

至於係唔係
我覺得係 ~~~

巴士唔係即棄筷子,無可能常新
如其他版友所言既其他因素更能反映服務質素

即使如中巴,最令人不滿既都係車長質素,整潔,班次等問題
冷唔冷氣,新定舊,反而唔係主要問題,因為好多人根本就唔識分
asv2 發表於 2006-5-28 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2006-5-28 11:32 發表

我開得呢個標題就預咗有人唔鐘意,好,就等我講吓我對"退步"的見解:
就您所指的"班次、服務質數"  ,呢條線係用開3ASV,我並唔係要日日用"新車",而已經係用緊
...

車係要定期check既
當士啤車就係得呢d既時候,你寧願唔方便幾日,
定係唔出車,抑或唔維修唔做年檢?
kokchun 發表於 2006-5-28 12:34 | 顯示全部樓層
放心, 249M每日 (Mon. to Sat. only) 都唔會無金
S1 至少會有80%會有金

仲有去年249M試過6部正字軌, 4部AL + 1部AV ~
Timothy 2B
68A 發表於 2006-5-28 13:08 | 顯示全部樓層

a396 發表於 2006-5-28 13:14 | 顯示全部樓層
o係我o既字典裡面, 金車唔等於
服務倒退, 最緊要班次準時, 安全
咁載客由甲o既地方到乙o既地方.
獨派交通迷同政治學人
HY671 發表於 2006-5-28 13:24 | 顯示全部樓層
由2+2變做3+2就一定係退步啦。

都唔明有d人係都要插下人至安樂。

(樓主從無話過無金車就係退步)
永遠懷念MJ
ming 發表於 2006-5-28 14:10 | 顯示全部樓層

小弟這樣看
如果是「同級」的車
用比原來的車出牌日期更早的就是退步——
即是說、一條線的車十年也沒有更換
並不代表用車在退步

至於「不是同級」的
相信不用解釋
除非你硬要說窄椅坐得比闊椅舒服
窄通道比闊通道走得從容

當然
大家怎樣去看待這個退步是另一回事
這方面的服務倒退也可以開心迎接的