hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴即日回程八折優惠 好與壞
開啟左側

[其他] 九巴即日回程八折優惠 好與壞

TommyS58 發表於 2017-1-30 12:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說個回程優惠喺初四就last day啦
大家覺得呢個計劃有咩好處同問題呢?
好:搭車梗係平咗
壞:現金分段用唔同回程八折優惠
歡迎大家討論
~~
shakugan2005 發表於 2017-1-30 12:48 | 顯示全部樓層
就算現金分段冇即日回程未又唔係短期優惠, 但到底大家有冇留意因為整左個即日回程短期優惠令到城隧轉車要拍卡, 有關城隧路線(包括46X, 47X, 48X, 49X, 263, 269D等線)轉乘優惠時限仲減左, 即日回程又唔係長期優惠, 但轉乘優惠時限九成九減左就炸炸帝唔會加返; 調返轉睇, 拍$0.0後有冇轉乘優惠, 例如40X轉48X往沙田拍卡$0.0, 再轉81K/88K往火炭收幾錢? 又例如40X轉263/269D往沙田拍卡$0.0, 再轉288收幾錢?
ma212223 發表於 2017-1-30 13:22 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-1-30 12:48
就算現金分段冇即日回程未又唔係短期優惠, 但到底大家有冇留意因為整左個即日回程短期優惠令到城隧轉車要拍 ...

到底而家城隧轉車
如果冇需要回程嘅話
可唔可以唔拍卡?
一出RDP   要去鵝頸橋?
szeto993 發表於 2017-1-30 13:25 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2017-1-30 13:22
到底而家城隧轉車
如果冇需要回程嘅話
可唔可以唔拍卡?

初期站務會提醒拍卡有即日回程優惠
用唔着或者乘客唔理解唔拍都得
leungky0528 發表於 2017-1-30 15:08 | 顯示全部樓層
回想到最有趣都係去屯門後要過海
就善用轉車站去程轉960
免費攞到回程八折
流星☆雨 發表於 2017-1-30 15:43 | 顯示全部樓層
依家都無乜路線仲有現金分段啦
得返‵53、64K、72A
趕客路上 理_得你
FY5856 發表於 2017-1-30 16:24 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-30 15:43
依家都無乜路線仲有現金分段啦
得返‵53、64K、72A

要數既仲有 B1 個個落馬洲去元朗公園個個單向現金分段
CRH5 發表於 2017-1-30 17:25 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-1-30 12:48
就算現金分段冇即日回程未又唔係短期優惠, 但到底大家有冇留意因為整左個即日回程短期優惠令到城隧轉車要拍 ...

其實城隧個個只係 $0 既分段
所以 288 個程都係當 263/269D 轉車客,補 $0.1
而 81K/88K 個程就當 48X 轉車客,補 $0.3/0.5

其實而家咁樣拍卡都好呀,解決埋城隧轉車後冇個條線 BBI 既問題
流星☆雨 發表於 2017-1-30 17:34 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-1-30 17:25
所以 288 個程都係當 263/269D 轉車客,補 $0.1
而 81K/88K 個程就當 48X  ...

巴迷都未必會識呢啲BBI邊條有邊條無啦……好心九巴就大包圍啲,所有城隧線都有呢幾條線既優惠……
趕客路上 理_得你
shakugan2005 發表於 2017-1-30 19:41 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-1-30 17:25
而 81K/88K 個程就當 48X  ...

1. 現時61M, 68A轉48X, 49X, 263都由150分鐘轉乘減到得返120分鐘, 甚至第一程為263都減到得返120分鐘, 依個唔係夠唔夠時間轉既問題, 而係又冇發新聞犒發通告話改左, 求其改少少data就當改左, 咁原先人地搭開係預左150分鐘轉乘但又唔會日日睇住你個網頁, 依家中左伏就求其話冇咁算點? 班次就識得拉疏話路面塞左平均行車時間長左, 但中間既轉乘時限就可以不加反減?

2. 咁到底(2月7日)後冇左城隧既即日回程又仲會唔會比個$0人拍去拎返個40X, 43X冇既81K, 88K, 282, 288轉乘先?