hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴個ETA報站系統要有改善空間
開啟左側

[問題] 九巴個ETA報站系統要有改善空間

CRH5 發表於 2017-1-30 19:41 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2017-1-30 19:19
就係除夕坐N281去紅磡站連隆亨都無ETA睇
雖然話九巴全線有ETA但感覺上都未係好好
...

我試過 31/12 晚搭1A 由九龍灣返中秀,九龍灣站個 ETA 都係打「改道暫停預報時間」
但之前搭 102 改道行維園道,唔知點解係得受影響車站先冇 ETA
YY487 發表於 2017-1-30 20:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2017-1-31 00:04 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-1-30 20:07
由有 ETA 開始,港島路線係受影響車站先停,九龍路線就全線停
唔知點解會咁
...

淘大大火 6D 嗰 D 淨係停淘大花園個站,其餘無事
所以又唔一定關九龍事,揀停全線定停部分站應該真係人為
Mueller 發表於 2017-1-31 07:20 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2017-1-30 13:53
九巴套野有GPS數據,但唔係經常更新巴士位置。
我經常坐935回程,自從九巴唔俾私牌車用西隧好頭車經常唔 ...

九巴套Openmatics唔知係唔係無用里程計, 只係用GPS定位, 架巴士去到多高樓既地方或者入左隧道, 個系統就可能因為收唔到GPS訊號而唔更新到站時間.
如果塞車, 呢種現象更加明顯.
例如晚繁680X巴士間中塞住喺交易廣場對開既干諾道中無乜點行過, 系統似乎唔知架巴士既實時位置, 由怡和大廈至灣仔既站一直倒數至 到達/離開, 但係架巴士其實未到.
過左兩三個字, 可能系統重新獲得巴士實時位置, 大會堂打後既站又重新倒數, 顯示X分鐘.

好欣賞九巴咁積極搞起全線ETA, 令到乘客預知大約要等幾耐車. 但係個系統似乎唔太適合香港成日塞車又多高樓大廈既環境.
無乜塞車, 九巴ETA準確度真係算唔錯.
但係香港太多塞車, 例如南港島線通車前途經香港仔隧道既巴士線ETA誤差可以去到5分鐘以上 ( 例如 到達/離開 之後跳返做6分鐘 ).
提高ETA既robustness似乎係九巴要積極考慮做既事.
Mueller 發表於 2017-1-31 07:39 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-1-30 17:28
A12 係直情開一個新「路線」替代,個期連報站機 data 都改左做改道版
但唔知點解九巴個套 ETA ,有D路 ...

一開始佔中無人知道幾時先佔完, 如你所講, 城巴當時索性另外開一條路線替代, 否則ETA無了期暫停, 對啲遊客好唔方便.
另外, 舊年6月舊中區警署單野搞到12,12M線要兜大路, 中央廣場巴士站臨時封閉, 又係另開一條路線替代, 不過間中有車長喺報站機度揀左途經封閉左既站既版本, 令封閉左既站都有到站時間出...

上次中環碼頭對開搞賽車封路, 11線12線都係另開一條路線.

不過城仔唔係時時都另開一條路線....

例如清明重陽A12線小西灣有改道, 要改站, 但係封閉左既站都係照出ETA...

初一/初二尖沙咀改道, H1封站; 灣仔會展總站封閉, 25A線受影響要改總站, 但係今次好似就無另開新線處理... (有錯請指).

希望城仔統一處理改道既ETA既發放, 唔好誤導乘客...
Mueller 發表於 2017-1-31 07:41 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-1-30 20:07
由有 ETA 開始,港島路線係受影響車站先停,九龍路線就全線停
唔知點解會咁
...

初一定初二110線都只係尖沙咀改道, 但係成條線都無ETA.

所以應該唔關香港九龍事吧.
CRH5 發表於 2017-1-31 08:02 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-1-31 07:39
一開始佔中無人知道幾時先佔完, 如你所講, 城巴當時索性另外開一條路線替代, 否則ETA無了期暫停, 對啲遊 ...

A12 柴灣墳場改道(只限 ISR 方向?),應該係受影響人數冇咁多先唔開新「路線」吧

HT408 發表於 2017-1-31 08:31 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-1-31 00:04
淘大大火 6D 嗰 D 淨係停淘大花園個站,其餘無事
所以又唔一定關九龍事,揀停全線定停部分站應該真係人為 ...

火警嗰次,我記得89有一日係往觀塘方向ETA全停,之後先改返淨係唔出淘大站
咖喱 發表於 2017-1-31 10:23 | 顯示全部樓層
S3N280_FX8032 發表於 2017-1-30 15:12
另外昨晚煙花匯演後尖沙咀道路大約晚上9時30分已開通,點解當時九巴尖沙咀區的路線ETA仲係顯示改道暫停預報 ...

初二晚搭 215X 出九龍站轉綠 van 返屋企一樣嘅情況, 臨走㩒 ETA 睇,全部分站都無 ETA
封路係尖沙咀姐, 其他分站全部唔關事
可唔可以改善下呢 ??

另外, 舊 app 經常性地 hang, 今朝返工搭頭班 112 又係咁
一㩒睇 ETA 就停咗,, 要閂咗個 app 再開重複幾次先正常
想谷人用新 app ?? 新 app 極度唔 user-friendly 囉
D 介面完全不知所謂
CRH5 發表於 2017-1-31 10:26 | 顯示全部樓層

咖喱 發表於 2017-1-31 10:23
初二晚搭 215X 出九龍站轉綠 van 返屋企一樣嘅情況, 臨走㩒 ETA 睇,全部分站都無 ETA
封路係尖沙咀姐, 其 ...

同埋新 app 冇左到站提示
That's why 個陣我唔 del 舊app