simon12 發表於 2017-10-30 16:01

紅綠的應否合併?

綠的先不理會牌費及車費問題,多年來新界的士要求政府擴充營業範圍,但不得要領。
如果紅綠的合併,大家有共同競爭,全香港(除大嶼山南外)也可營業,到底合併後對交通需求有沒有影響?

kei_hk 發表於 2017-10-30 16:42

先了解當年為何要分開設立新界的士的原因﹐你無理由唔知的。

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=975304&pid=3423735

當不再分紅綠2色﹐會唔會令到新界鄉間的士供應失平衡?

kitarolo 發表於 2017-10-30 17:29

根據統計數字居於
新界的人口已超過市區
我自己認為紅綠的士應
維持現時的區別(收費/範圍)
但至少兩者的比例要調整一下
例如綠色的士佔40%,因為真係
追唔上人口增長,新界的港鐵站
上下班時段往往等很久都無車。

不過持份者願意先講啦
淨係將軍澳、東涌等新市鎮
紅的都唔想俾綠的加入啦。

kei_hk 發表於 2017-10-30 17:47

kitarolo 發表於 2017-10-30 17:29
根據統計數字居於
新界的人口已超過市區
我自己認為紅綠的士應

我又反而對於東涌(成個北大嶼山及機場島﹐愉景灣就留番比當區人事決定)開放給新界的士﹐成為新增的營業範圍﹐我又覺得值得研究。

現時東涌本身已發展的地區不大﹐但東涌區內想坐的士就不是易事。
日後人工島及東涌再發展﹐大嶼山的士都唔會夠應付﹐只會好似而家一樣﹐專門做"接客"。

開放此區域埋新界的士﹐好過要成批車在機場等運到﹐或吉車返市區。
新界的可以在東涌一帶 "密食"﹐之後吉車出市區交更。(假期東涌再發展之後)

當然﹐落實的話﹐便要增加新界的士的數目。

lsc04d11 發表於 2017-10-30 19:55

我有D驚合併左,個個都要跨區而又要唔入塞車道路先肯做……

groom1002 發表於 2017-10-30 21:20

覺得荃灣/葵青/沙田/將軍澳應該放寬區內所有地方讓綠的行走

fanling409cq 發表於 2017-11-4 06:27

荃灣葵青就無必要,不過沙田將軍澳全面開放係非常歡迎

KC3555 發表於 2017-11-13 17:06

仲有一樣嘢,紅的司機有樣唔夠綠的司機的,就係鄉村道路,紅的司機十居其九應付唔掂。如果合併咗,綠的更加識得揀客,鄉郊居民肯加一百蚊都未必搵到車坐。

S3BL470@98A 發表於 2017-11-16 00:03

jpoon 發表於 2017-11-16 17:28

其實香港島又駛唔駛同九龍分開?好多時D司機成日話唔識對面海嘅路而拒載
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 紅綠的應否合併?