miklcct 發表於 2019-4-5 17:44

俾紅小搵咗笨

我頭先喺大口環(近沙灣徑)想返旺角朗豪坊,一去到碧荔道巴士站就見到有部紅小喺道,車頭出旺角朗豪坊,$20一位。我問清楚係唔係直返朗豪坊,司機話係於是我上咗車,之後16:32小巴開車,停咗喺美景臺個站等客。等客期間有部971R上晒客開走,之後再多部971。部小巴等咗大約15分鐘都唔滿,照開車,喺堅尼地城上咗4號幹線。

就係之後全車客就被搵笨啦,上咗橋之後部小巴無轉入西隧,反而走咗去中環。停燈位嗰陣我問司機唔係返旺角咩?但佢又話係返旺角朗豪坊喎。之後部小巴繼續遊花園,喺郵局轉咗出夏慤道,然後就跟104行法返朗豪坊。

我之後開返新巴ETA睇返班971R,我搭部小巴去到拔萃女書院嗰陣部971R已經返到弼街,之後去到山東街嗰陣過返頭先等客嗰陣見到嗰部971。最後17:20先喺朗豪坊落到車,完全係正一被搵笨,紅小又唔似得真正嘅的士咁禁止兜路。如果換轉係紅的,咁樣兜法肯定告得入,但係呢啲「合法泥鯭的」,唔係喺車上都唔知會被搵笨。

紅小呢啲第三世界交通,佢可以隨意改道嘅特性,即係可以隨意搵客笨。我以後都唔會再見到紅小就上車,乖乖地搭返有固定路線嘅交通工具好過。

kei_hk 發表於 2019-4-5 17:54

所以政府N年前已經想 「紅轉綠」去取締﹐只係一直以來都係做唔到。:$

andy92 發表於 2019-4-5 20:39

上車俾哂錢都係焗搭,駛鬼同你行咁貴西隧 ;P

JCTK 發表於 2019-4-6 13:37

你自己傻仔啫, 有971R唔坐.

ML29 發表於 2019-4-6 20:20

其實司機一直只說是直去旺角,你憑甚麼覺得一定行西隧?

miklcct 發表於 2019-4-8 10:27

ML29 發表於 2019-4-6 20:20
其實司機一直只說是直去旺角,你憑甚麼覺得一定行西隧?

大口環/西環去旺角朗豪坊唯一合理直接方法,而紅小又行得嘅,係西營盤入窿,油麻地交匯處出。嗰日司機兜中環灣仔係兜多成5公里。

JCTK 發表於 2019-4-9 13:36

點先叫唯一合理先. 西隧收緊幾錢紅隧收緊幾錢 行少左路但係比多左隧道費仲多過d油費

qunow 發表於 2019-4-9 19:30

有錄音嘅咪試吓用商品說明條例投訴

lsc04d11 發表於 2019-4-9 20:42

紅小就係咁嫁啦,淨係等客呢個point已經拜拜。
我寧願o係巴士站等15分鐘有車,都好過上左車行左一段路被逼等15分鐘先開車。

ML29 發表於 2019-4-10 00:11

miklcct 發表於 2019-4-8 10:27
大口環/西環去旺角朗豪坊唯一合理直接方法,而紅小又行得嘅,係西營盤入窿,油麻地交匯處出。嗰日司機兜 ...

我不知道「唯一合理」的定義是甚麼,只看到閣下與司機溝通過程辭不達意,問不到你想得到的資料。
閣下好像仍在大學讀書?建議你可以爭取機會多修讀語文中心的課程進修一下。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 俾紅小搵咗笨