MCMoore 發表於 2019-4-10 22:49

今晚啲東九沙田線發生咩事

十點半紅萼樓所見,80收到15,89X收到20,89D收到13-14,80X同83X收到25。收一條都話有轉車站打救,齊齊收算點?

TYChow 發表於 2019-4-10 23:14

搭89入新城市轉車吧!再唔係就全程搭鐵吧!沙田廠欠人收車極嚴重。

AVW28 發表於 2019-4-11 07:57

80和80X收既話,89B有無收?無既話上89B。
至於其他大老山線,一係見大埔車都照上,一係就MTR落鑽鐵甚至全程MTR。

T277 發表於 2019-4-11 11:17

1. 80晚間表定最疏都12min/班, 開15min/班唔會爆閘但會企唔少人, 光明正大減左佢算啦, 或者南行再抽車跑北行一樣ok, 南行客量小貓三幾隻但班次仲穩定過北行, 真心荒謬 (利申: 常客)

2. 89X開20min/班係載得晒

3. 89D呢個時段已經好少客, 行街客都番晒歸, 得番服務業放工, 開13min/班喺彩虹都上到車

4. 80X/83X就唔洗講啦, 80X厹司想佢Cut剩繁時添, 83X本身個餅細

5. 不過厹司可唔可以識做D, 收車還收車, 唔該控制下到站時間, 搞下聯合班次, 等堆客唔好等咁耐

MCMoore 發表於 2019-4-11 11:25

T277 發表於 2019-4-11 11:17
1. 80晚間表定最疏都12min/班, 開15min/班唔會爆閘但會企唔少人, 光明正大減左佢算啦, 或者南行再抽車跑北 ...

北行收成咁係就係上到車唔使搞到頂閘,但咁夜都要罰企,係咪想班班車都好似繁時咁賺到盡先安樂?

RyanPun 發表於 2019-4-11 11:44

沙田東九線例牌收最少一架車,收完比原定班次少於/等於 5分鐘 誤差已經要還神,絕大部分時間收完車係唔會拉疏前後車去平均班次。所以我多數東九返沙田,開著ETA睇幾時有車,仲準過睇佢張豬紙。

MCMoore 發表於 2019-4-11 12:37

RyanPun 發表於 2019-4-11 11:44
沙田東九線例牌收最少一架車,收完比原定班次少於/等於 5分鐘 誤差已經要還神,絕大部分時間收完車係唔會拉 ...

收車收得咁甘嘅年代,唔睇ETA等車肯定中伏。而家呢堆80系/89系同83X入面班次最穩定嘅係89C,北行真係開得足20分一班

RyanPun 發表於 2019-4-11 13:17

收車收得咁甘嘅年代,唔睇ETA等車肯定中伏。而家呢堆80系/89系同83X入面班次最穩定嘅係89C,北行真係開得 ...

唔好話咁口響一定唔會收89C車,對沙廠嚟講有車=可以收車,不論王牌線定一日一班車嘅線都係同等級數,所以沙廠癲起上嚟收車絕對係嚇死人。

T277 發表於 2019-4-11 13:38

強烈要求大隧實施補差額轉乘, 如果萬一撞正收車, 可以坐用任何一條線去轉, 而最終收費一樣。不過要實行, 車站擴建先搞得好。

GM 發表於 2019-4-11 17:31

收車收得咁甘嘅年代,唔睇ETA等車肯定中伏。而家呢堆80系/89系同83X入面班次最穩定嘅係89C,北行真係開得 ...

89C 早繁開20 成日留後 最近投訴到TD度
開20唔一定服務好
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 今晚啲東九沙田線發生咩事