284 發表於 2019-6-9 02:18

為何現在沒有三門巴士

我記得以前小時候,86K這些高載客路線有三門巴士行走,中間有個極大水塘位,繁忙時間清客一流,為何現在不再生產三門巴士呢?

jaclam 發表於 2019-6-9 02:29

外國有 香港唔入咁解 覺得三門效率同兩門差唔多

吳宗錡 發表於 2019-6-9 11:13

jaclam 發表於 2019-6-9 02:29
外國有 香港唔入咁解 覺得三門效率同兩門差唔多

不過新加坡嘅三門巴士成13米幾,
對於香港來講太長行唔到。
其實長過12米就好心用掛接啦!

巴士遊樂團 發表於 2019-6-9 11:42

Very simple answer to this question:
你諗下HK有三門巴士,一落一上,咁第三道門可以用嚟做乜?

363330hx 發表於 2019-6-9 11:49

MO 有新福利11.3米海格三門單層

ccatvb 發表於 2019-6-9 12:34

其實長過12米就好心用掛接啦! ...

依家既汽車科技先進過80年代
好心update吓啲汽車知識
仲有迎新加坡三門ADL最後都只係12.5米

東區人 發表於 2019-6-9 12:45

其實長過12米就好心用掛接啦! ...

中巴以前有做過實驗
兩門巴士同三門巴士落車效率差唔多
至於點解新加坡會有三門巴士
要留意返佢哋嘅三門巴士都有兩條樓梯
而個實驗最後嘅結論係落車嘅效率取決於有幾多條樓梯
得一條樓梯
就有幾多道門落車都冇用
所以如果香港真係要引入三門巴士
至少後面要設計多一條落車梯
仿效叮叮咁

ky927 發表於 2019-6-9 13:51

以前12米三門,就三道門都是窄門。宜家所有車都低地台,輪椅位後面都唔夠開多道門。就算12.8都唔夠,但再長過12.8又未必岩香港嘅路
反而我諗係咪應該可以改裝開超大水塘,係第二軸之前嘅位全部都係水塘,專俾273/284/71B呢類短途線,等每架車可以上多D人。

ccicoltd 發表於 2019-6-9 14:09

ky927 發表於 2019-6-9 13:51
以前12米三門,就三道門都是窄門。宜家所有車都低地台,輪椅位後面都唔夠開多道門。就算12.8都唔夠,但再長 ...
九巴曾有一批 69 企位的巨水塘 3ATENU。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-960186-1-1.html

另一篇兩年多前討論三門車的供大家參考:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-984150-2-1.html

284 發表於 2019-6-9 16:58

巴士遊樂團 發表於 2019-6-9 11:42
Very simple answer to this question:
你諗下HK有三門巴士,一落一上,咁第三道門可以用嚟做乜? ...

三門巴士係一上兩落
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 為何現在沒有三門巴士