YoungMan 發表於 2019-6-10 16:11

巴士遊樂團 發表於 2019-6-10 11:58
我覺得啲11米車會係Volvo b8L,並會調去S廠行南區路線。咁會令現時11.3米車改cityflyer行A17。12米同12.8米 ...

592在海怡必Fail

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 16:58

s3v12 發表於 2019-6-10 11:17
城巴新巴點會嫌11米車多?
咩線都行得,載客量又唔低
係某間紅巴公司先唔肯買啫 ...

係似乎多得滯
差唔多條條大線都見到佢哋
載客量係唔低 不過都容易留後

紅公司最衰 係以前買得太多直梯
又唔可以話靈活 但變咗11米車咁

053h4 發表於 2019-6-10 17:38

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 16:58
係似乎多得滯
差唔多條條大線都見到佢哋
載客量係唔低 不過都容易留後

睇下新城係咁聽你咁講,退11.3米比非專接8XX, 自己就出12米新車。

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 18:41

053h4 發表於 2019-6-10 17:38
睇下新城係咁聽你咁講,退11.3米比非專接8XX, 自己就出12米新車。

唔出奇㗎喎 非轉換車都冇規律可言
9XX 15XX都換咗做8XX

佢鍾意點換 除咗睇排放 冇硬性嘅規矩

新城的確唔係唔夠車 係太多短車
維持班次下話?

053h4 發表於 2019-6-10 18:47

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 18:41

有規定的,原則上換車後與原來PSL的座位數目相若。

(VII)有關更換巴士的規定
16. 為免令非專營巴士車隊的總載客量因更換車輛的載客量增大而不必要地增長,並避免因路上大型非專營巴士數目日增而造成道路交通問題,當局規定申請替換的巴士的載客量應與原有巴士相若。如申請人能提供充分理據(例如市面上的巴士再無載客量相同的型號,或有實際需要增加載客量等),則作別論。

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 19:02

053h4 發表於 2019-6-10 18:47
有規定的,原則上換車後與原來PSL的座位數目相若。

(VII)有關更換巴士的規定

有位可以走盞

「當局規定申請替換的巴士的載客量應與原有巴士相若。如申請人能提供充分理據(例如市面上的巴士再無載客量相同的型號,或有實際需要增加載客量等),則作別論。」

非專上一代嘅MAN
載客量係45人

再上一代嘅單層 Dart仔
59人

1545 1546就係代Dart

所以有得傾

053h4 發表於 2019-6-10 19:10

Please delete.

toyl 發表於 2019-6-10 19:24

唔係完全無規律,只係要歐二換歐三,歐三換歐四咁先可以用盡架車,可以的話儘擸資助囉!
城巴自己唔夠歐三又要短D車方便做生意先拎短躉頂一頂,
到歐四的話……而11.3米就可以揀新巴車入古典部先

053h4 發表於 2019-6-10 19:39

toyl 發表於 2019-6-10 19:24
唔係完全無規律,只係要歐二換歐三,歐三換歐四咁先可以用盡架車,可以的話儘擸資助囉!
城巴自己唔夠歐 ...

施政報告公佈後由專利轉非專的換車無資助。

053h4 發表於 2019-6-10 19:40

Sorry, duplicate.
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 新巴城巴招標購買58-88部新巴士