hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴招標購買58-88部新巴士
開啟左側

新巴城巴招標購買58-88部新巴士

YoungMan 發表於 2019-6-10 16:11 | 顯示全部樓層

巴士遊樂團 發表於 2019-6-10 11:58
我覺得啲11米車會係Volvo b8L,並會調去S廠行南區路線。咁會令現時11.3米車改cityflyer行A17。12米同12.8米 ...

592在海怡必Fail
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
s3v12 發表於 2019-6-10 11:17
城巴新巴點會嫌11米車多?
咩線都行得,載客量又唔低
係某間紅巴公司先唔肯買啫 ...

係似乎多得滯
差唔多條條大線都見到佢哋
載客量係唔低 不過都容易留後

紅公司最衰 係以前買得太多直梯
又唔可以話靈活 但變咗11米車咁
053h4 發表於 2019-6-10 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 16:58
係似乎多得滯
差唔多條條大線都見到佢哋
載客量係唔低 不過都容易留後

睇下新城係咁聽你咁講,退11.3米比非專接8XX, 自己就出12米新車。
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-6-10 17:38
睇下新城係咁聽你咁講,退11.3米比非專接8XX, 自己就出12米新車。

唔出奇㗎喎 非轉換車都冇規律可言
9XX 15XX都換咗做8XX

佢鍾意點換 除咗睇排放 冇硬性嘅規矩

新城的確唔係唔夠車 係太多短車
維持班次下話?
053h4 發表於 2019-6-10 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 18:41

有規定的,原則上換車後與原來PSL的座位數目相若。

(VII)有關更換巴士的規定
16. 為免令非專營巴士車隊的總載客量因更換車輛的載客量增大而不必要地增長,並避免因路上大型非專營巴士數目日增而造成道路交通問題,當局規定申請替換的巴士的載客量應與原有巴士相若。如申請人能提供充分理據(例如市面上的巴士再無載客量相同的型號,或有實際需要增加載客量等),則作別論。

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-6-10 18:47
有規定的,原則上換車後與原來PSL的座位數目相若。

(VII)有關更換巴士的規定

有位可以走盞

「當局規定申請替換的巴士的載客量應與原有巴士相若。如申請人能提供充分理據(例如市面上的巴士再無載客量相同的型號,或有實際需要增加載客量等),則作別論。」

非專上一代嘅MAN
載客量係45人

再上一代嘅單層 Dart仔
59人

1545 1546就係代Dart

所以有得傾
053h4 發表於 2019-6-10 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Please delete.
toyl 發表於 2019-6-10 19:24 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-10 18:41

唔係完全無規律,只係要歐二換歐三,歐三換歐四咁先可以用盡架車,可以的話儘擸資助囉!
城巴自己唔夠歐三又要短D車方便做生意先拎短躉頂一頂,
到歐四的話……而11.3米就可以揀新巴車入古典部先
053h4 發表於 2019-6-10 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2019-6-10 19:24
唔係完全無規律,只係要歐二換歐三,歐三換歐四咁先可以用盡架車,可以的話儘擸資助囉!
城巴自己唔夠歐 ...

施政報告公佈後由專利轉非專的換車無資助。
053h4 發表於 2019-6-10 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Sorry, duplicate.